Een oud kastje verven zonder schuren: zo doe je dat
oud kastje verven zonder schuren

Een oud kastje verven zonder schuren: zo doe je dat

Wil jij een oud kastje opknappen zonder schuren? Dat kan! Ik laat je zien hoe ik zelf een oud kastje heb opgeknapt zonder deze eerst te schuren. Dit scheelt een heleboel tijd en de klus wordt zo een stuk makkelijker.

Zelf heb ik recent dit oude kastje van wit naar zwart geverfd en daarbij deze stappen gevolgd. Maar ook toen het houten kastje nog niet behandeld was met verf en ik deze wit heb geverfd heb ik precies deze stappen doorlopen.

Ik laat je zien hoe je een oud kastje kunt verven zonder eerst te hoeven schuren. Dezelfde verf gebruikte ik trouwens ook voor het verven van een metalen kastje, ook daarbij werkt dit heel goed.

Stappenplan oud kastje verven zonder schuren

Stap 1: Je kunt het beste het kastje eerst ontvetten voor je gaat verven. Er zit namelijk (zichtbaar en onzichtbaar) vuil en vlekken op het kastje en op deze plekken zal de verf minder goed hechten.

Geen zorgen, binnen 10 minuten ben je met dit klusje klaar. Ik ontvet altijd met wat ammoniak gemengd met water. De verhouding hiervan is ongeveer 1 op 10. Met een doek poets ik het kastje en daarna neem ik het kastje nog een keer snel af met een schone doek en lauwwarm water.

Stap 2: Schuren. Wat? Dat hoefde toch niet? Nee, dat klopt! Tenzij er uitstekende beschadigingen of een waslaag op je kastje zit, dit moet je wel eerst verwijderen.

Deze stap kon ik zelf overslaan, maar misschien moet jij hier wel eerst mee aan de slag om de verf te laten hechten. Je hoeft niet heel de kast te schuren, alleen de plekken waarbij dit van toepassing is. Daarna maak je de kast nog snel even schoon.

Zelf vind ik deze schuursponsen trouwens ideaal in gebruik. Geen geklooi meer met schuurpapier, deze sponsen kunnen vaak hergebruikt worden en zijn lekker flexibel in gebruik waardoor je makkelijk bij hoekjes en lastige plekken komt.

Stap 3: Nu kan het leuke deel beginnen, je kunt gaan verven! Om het kastje te verven zonder schuren heb je krijtverf nodig. Deze krijtverf geeft een mooie matte look aan je kastje.

De krijtverf die ik gebruikt heb is uit het assortiment, maar dit merk krijtverf heeft ook een goede kwaliteit en is leverbaar in 14 kleuren.

Krijtverf is super simpel om mee te verven. Het is een kwestie van even roeren en dan met een blokkwast of roller het kastje verven. Zelf vind ik een blokkast het fijnst, omdat oude kastjes vaak veel details hebben waar je met een roller minder makkelijk bij komt.

Toch zie je op de foto dat ik wat hoekjes niet goed geverfd hebt. Dit staat nog op mijn to-do lijstje om binnenkort bij te punten, want dit valt in het echt veel minder op dan op de foto.

Eventueel kan je greepjes of glas eerst even met tape afplakken, zodat deze niet onder de verf komt te zitten.

Verf indien nodig nog een tweede laag.

oud kastje opknappen

Stap 4 (optioneel): Een groot nadeel is van krijtverf is dat er snel vlekken op het meubel komen. Zeker bij dagelijks gebruik van het kastje wil je dit voorkomen en dat kan gelukkig met een vernis of blanke lak. Breng nog een beschermde laag aan met lak en je meubel is bestand tegen vlekken en verkleuringen.

Deze stap kan je ook overslaan. Mijn opgeknapte kastje staat bijvoorbeeld op kantoor en ik vind het minder erg als deze beschadigt, dat vind ik deels de charme van een oud kastje. Ik heb mijn kast dus niet behandeld met blanke lak.

Meer tips voor het opknappen van een oud kastje

Als je toch het oude kastje aan het opknappen bent kijk dan ook eens naar andere details.

Zo verving ik de oude greepjes voor mooie porseleinen deurknoppen. Andere mooie deurknoppen vind je hier.

porselein deurknopje oud zwart kastje

Alhoewel ik het glas niet durfde te verwijderen, wilde ik wel graag dat de spullen achter het glas minder in het zicht stonden. Daarom heb ik achter het glas webbing vastgemaakt. Dit geeft weer een heel andere look aan het oude kastje.

Ik ben benieuwd in welke kleur jij het oude kastje gaat verven.

Voor meer inspiratie kan je ook deze tips voor een oude kast opknappen bekijken. Succes met het opknappen van het oude kastje!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven