4 tips voor het opbergen van de tuinaccessoires in de winter
manden aan de muur inspiratie voorbeelden sets

4 tips voor het opbergen van de tuinaccessoires in de winter

Grote kans dat jij al flink hebt opgeruimd in de tuin. Ook hier zijn de tuinkussens weer naar binnen gehaald en alle meubels en accessoires opgeruimd. Elk jaar is het weer even puzzelen waar ik alle spullen laat, maar gelukkig komt het altijd goed.

Misschien loop jij er ook wel tegenaan waar je alle tuinspullen in de winter moet laten. In dit artikel heb ik een aantal tips voor je klaarstaan voor het opbergen van tuinaccessoires in de winter.

Tuinkussens en buitenkleed opbergen

Het is niet zo verstandig om de tuinkussens en het buitenkleed in de winter buiten te laten liggen. Door het koude en vochtige weer trekt al het vocht in de kussens.

Ook al zijn er speciale kussens en vloerkleden voor buiten die in principe tegen vochtig weer kunnen, toch wordt in het algemeen aangeraden in de herfst en winter textiel niet buiten te laten liggen. In het ergste geval kan textiel door het vocht gaan schimmelen en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Het opbergen van de tuinkussens en het buitenkleed kan best wat ruimte in huis innemen, dus denk eens creatief aan een aantal plekken waar het niet in de weg ligt.

Tuinkussens kan je bijvoorbeeld opbergen bovenop een kledingkast of onder het bed. Dan zie je het nauwelijks en neemt het weinig ruimte in beslag. Gebruik eventueel vacuümzakken voor het opbergen van het textiel, zodat dit nog minder ruimte in beslag neemt. Het buitenkleed kan je oprollen en in een ongebruikte hoek neerzetten.

Maar je kunt ook de tuinkussens en het buitenkleed in de winter in huis gebruiken om het extra gezellig in huis te maken.

Leg het buitenkleed bijvoorbeeld onder de eettafel of op je werkplek. Van matraskussens van de loungebank kan je een gezellige (tijdelijke) zitplek in de kinderkamer maken. En sfeerkussens staan net zo gezellig binnen als buiten. Zo liggen deze spullen niet in de weg en kan je ze het hele jaar door gebruiken.

Kleinmeubelen

Sommige kleinmeubelen, zoals bijzettafels en stoelen, kan je prima in de schuur of droog onder de overkapping opbergen. Let wel goed op of het materiaal in de winter buiten kan blijven staan, maar bij stoelen van bijvoorbeeld kunststof is dit geen probleem.

Je zou ze zelfs gewoon in de tuin kunnen laten staan, maar als je een droge en beschutte plek hebt is dit voor de levensduur van je meubelen altijd beter.

Ook voor kleinmeubelen geldt dat je ze ook in de winter gewoon in huis kan gebruiken. Zo zet ik een bijzettafeltje uit de tuin extra in de woonkamer neer en kan je een mooie hangstoel uit de tuin ook gewoon binnen in bijvoorbeeld de kinderkamer of zithoek ophangen.

Door tuinaccessoires in de winter een tweede leven in huis te geven maak je het extra gezellig in huis zonder nieuwe accessoires te hoeven kopen en nemen de tuinaccessoires geen kostbare opbergruimte in beslag. Als dat niet handig is!

Tuindecoratie opbergen

Mooie kandelaars, decoratie aan de schutting en lampionnen als verlichting: allemaal tuindecoratie die in de zomer hartstikke gezellig staat. Maar wat doe je er nou eigenlijk mee in de winter?

Decoratie die droog onder de overkapping staat kan je in principe gewoon laten staan. Toch heb ik bijvoorbeeld de rieten manden onder de overkapping opgeborgen in de schuur. In de herfst en winter kan het flink waaien en ik heb geen zin om alles in de tuin (of de tuin van de buren) weer bij elkaar te moeten zoeken.

Spullen die makkelijk kunnen wegwaaien kan je dus beter opbergen op een veilig plekje, maar dit hoeft niet perse in huis. In de schuur hebben wij hoge planken gemaakt waar ruimte is voor al dit soort accessoires.

Afhankelijk van het materiaal kan je tuindecoratie die niet droog staat in de winter beter wel op een beschut plekje zetten als je wilt dat het niet beschadigd raakt. Metalen lantaarns kunnen bijvoorbeeld gaan roesten in de winter.

Nu moet ik zeggen dat ik hier zelf niet altijd even alert op ben. Het lichtsnoer hangt hier bijvoorbeeld gewoon onder de pergola en de tuinhaard staat (verroest en wel) het hele jaar door in de tuin. Wat doorleefde accessoires horen er volgens mij ook wel een beetje bij in de tuin en daarnaast is het wel sfeervol als de tuin er in de winter ook nog een beetje gezellig bijstaat.

Andere tuindecoratie, zoals een insectenhotel of vogelvoederplaats, laat je natuurlijk ook gewoon staan want deze zijn juist in de winter belangrijk.

Planten in potten

Planten in potten staan super gezellig in de tuin, maar een nadeel is dat ze bij vorst snel dood kunnen vriezen. Zeker tropische planten zijn extra kwetsbaar in de winter.

Het voordeel van planten in potten is tegelijkertijd dat ze makkelijk verplaatsbaar zijn.

Creëer in de winter een gezellig plantenhoekje in huis met de kwetsbare planten uit de tuin. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn rode bananenplant al naar binnen gehaald en als het kouder wordt haal ik ook planten als de citroenboom en (jonge) appelboom naar binnen. Andere, iets minder kwetsbare, planten zet ik beschut onder de overkapping.

Pas wel op dat het vocht uit de plantenpotten je vloer niet beschadigd. Zet een vloerbeschermer of bloempotschotel onder de plantenpot en zo blijft zowel jouw plant als de vloer mooi.

Zoals je ziet kan je veel spullen uit de tuin gewoon een (tijdelijk) plekje in huis geven, waardoor de spullen nauwelijks ruimte innemen. Tegelijkertijd kan je zo heel het jaar door van de spullen gebruik maken wat extra handig is.

Succes met het opbergen van de tuinaccessoires.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “4 tips voor het opbergen van de tuinaccessoires in de winter”

  1. Catharina Aerts

    Een tuinkussen past perfect in een bureaustoel. De grootste kan je achter het hoofdeinde of zijkant van je bed zetten als je geen hoofdbord hebt. Dan heb je een leesplekje.

    1. Dankjewel voor je tips! Ik vraag mij wel af of het fijn zit op de bureaustoel als er één of meerdere tuinkussens liggen haha, maar als je de bureaustoel niet vaak gebruikt is dit wel handig. En als je de plek hebt bij het bed is dit zeker een goed idee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven