Slimmer omgaan met verlichting: 4 tips
slim verlichting dimmen lampen

Slimmer omgaan met verlichting: 4 tips

Het wordt steeds vroeger donker en zelfs overdag is het soms nodig om de lampen in huis aan te zetten. Een goed moment dus om eens te kijken of je verlichting op orde is en om bijvoorbeeld oude TL buizen in de keuken te vervangen voor LED TL buizen.

Er is nog veel meer wat je kunt doen om slimmer om te gaan met de verlichting in huis. Ik heb een aantal tips voor je klaar staan waar je rekening mee kunt houden.

Gebruik alleen verlichting wanneer nodig

Hoe vaak loop jij een kamer uit en laat je de verlichting aanstaan? Grote kans dat dit regelmatig gebeurt en dat is zonde, want zo verspil je een heleboel energie.

Als je slimmer wilt omgaan met verlichting en energie wilt besparen, laat dan alleen een lamp branden in de ruimte waar je ook echt bent.

Leer jezelf, en je gezinsleden, aan om de lampen uit te doen zodra je een ruimte verlaat. Ik kreeg als kind altijd al te horen dat de lampen uit moesten als ik niet in mijn slaapkamer was. Bij mij zit dit er gelukkig dus goed ingestampt, maar als je dit nog niet gewend bent dan is het een kwestie van aanleren en oefenen.

Hang bijvoorbeeld een post-it op de deur van een ruimte waar je vaak de lamp vergeet uit te doen als reminder. Zo vergeet je het minder snel en kan je slimmer omgaan met verlichting.

Zelf vind ik het trouwens wel prettig voor de veiligheid om als we niet thuis zijn een lampje in de woonkamer aan te hebben en ook bij de voor- en achterdeur brandt vaak een lamp. Maar verder letten wij er goed op dat verlichting niet onnodig aan staat. Dit scheelt energie en dus geld.

Als je op een rustige plek woont kan je eventueel een bewegingssensor aanschaffen. Omdat wij aan een (redelijke) drukke weg wonen zonder voortuin is dit voor ons geen optie, omdat de sensor dan continue geactiveerd zou worden.

Slimme verlichting

Nog slimmer omgaan met verlichting? Zorg dan voor smart verlichting in huis. Zo kan je bijvoorbeeld instellen wanneer verlichting automatisch aan- en uitgaat. Dit maakt de bediening een stuk makkelijker. Zet de slimme lampen wel verstandig in, zodat de verlichting niet onnodig brandt.

Zelf wil ik bijvoorbeeld op termijn nog smart verlichting in de tuin. Nu brandt de sfeerverlichting de hele nacht door, maar het zou heel makkelijk zijn als de verlichting automatisch een deel van de nacht niet meer aan staat. Dit scheelt energie en is voor de dieren extra fijn.

Met slimme verlichting is het ook een stuk makkelijk om de lampen in allerlei verschillende standen te dimmen. Dit staat niet alleen gezellig, maar met gedimde lampen verbruik je ook minder energie dan wanneer de lampen voluit branden.

In de woonkamer, werkruimte en de slaapkamer maken wij gebruik van dimmers. In de slaapkamer nog op de ‘oudewetse’ manier en in de overige ruimtes met smart verlichting. De verlichting staat hier zelden voluit en met één druk op de knop zetten we de verlichting zachter of harder wanneer we dat nodig vinden.

Vervang je oude verlichting

Misschien heb jij nog wel oude verlichting zoals gloeilampen in huis. Wist je dat deze enorm veel energie verbruiken? Kijk dus eens kritisch naar de lampen in huis.

In het begin is het misschien een investering om de lampen te vervangen, maar als je ziet hoeveel minder energie je verbruikt haal je de investering er vanzelf weer uit.

Ook bij specifieke verlichting, zoals paneelverlichting, is het een slim idee om deze te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld met LED panelen van 60×60. Naast dat deze LED panelen veel duurzamer zijn in verbruik ben je ook nog eens van de vervelende flikkering van de ouderwetse TL verlichting af. Je gaat er dus alleen maar op vooruit!

Denk na voor je een nieuwe lamp koopt

Zelf ben ik gek op mooie lampen en ik heb diverse lampen in huis waar ik na jaren nog steeds heel blij mee ben. Maar een aantal van deze lampen hebben maar liefst 5 lichtbronnen. Dit verbruikt heel veel elektriciteit, terwijl dit niet altijd nodig is.

Ik moet zeggen dat ik er boven de werktafel op kantoor heel erg blij mee ben. Hier heb ik een zee aan licht wat erg fijn is. Maar ook in de slaapkamer heb ik een lamp met 5 lichtbronnen. In de slaapkamer is dit eigenlijk niet nodig, de lamp staat bijna altijd gedimd.

Een volgende keer hou ik er misschien rekening mee bij de aankoop van een nieuwe lamp, zodat ik niet 5 lichtbronnen hoef te kopen.

Maar eerlijk is eerlijk, als ik een hele mooie lamp zie waar ik direct verliefd op ben dan ga ik misschien toch weer overstag, ook als er meerdere lichtbronnen op zitten. Wel is het goed om bewust te zijn dat dit duurder en minder duurzaam is dan een lamp met maar 1 lichtbron.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Slimmer omgaan met verlichting: 4 tips”

  1. Goedemorgen Ilse,
    Elke week kijk ik weer uit naar jouw nieuwsbrief. Het mooie van jouw nieuwsbrieven vind ik dat er zo’n persoonlijk eerlijk tintje aan toegevoegd is. Ik herken me hier vaak in. Hoop nog vele nieuwsbrieven van je te mogen ontvangen en ik zou zeggen: “ga lekker door zoals je bent, eerlijk, betrouwbaar en warm”. MVG Diet

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven