Bespaar ruimte met een eetkamerbank bij de eettafel
eetkamerbank bij eettafel

Bespaar ruimte met een eetkamerbank bij de eettafel

Heb jij een kleine eethoek en worstel jij met de indeling van de ruimte? Dan heb ik een hele fijne tip voor je. Met een eetkamerbank bespaar je namelijk ruimte bij de eettafel. Zeker in een kleine woonkamer of eetkamer is dit een hele fijne manier om extra ruimte te creëren.

Ga jij een eettafel kopen? Bekijk dan eerst deze tips, want misschien is een eetkamerbank bij de eettafel wel een goed idee.

Extra ruimte met een eetkamerbank

Wist je dat je met een eetkamerbank extra ruimte kunt creëren? Dit komt omdat eetstoelen aan de eettafel doorgaans meer ruimte innemen dan een eetkamerbank.

In veel (kleine) ruimtes is één lange zijde van de eettafel dicht bij de muur geplaatst. Toch moet de eettafel vaak een eindje van de muur gezet worden, omdat de stoelen naar achter geschoven moeten kunnen worden.

De eettafel moet ver genoeg van de muur worden afgezet zodat er voldoende ruimte overblijft om een stoel naar achter te kunnen schuiven, zodat er iemand makkelijk aan de tafel kan gaan zitten. Daarnaast moet er genoeg ruimte overblijven om achter de tafel langs te kunnen lopen, wanneer er iemand aan tafel zit.

Hou rekening met ongeveer 70 centimeter afstand van de muur om de eetkamerstoel naar achter te kunnen schuiven. Dit is wel dicht op de muur, de kans op beschadigingen aan de muur bij het naar achter schuiven van de stoel is dan ook reëel. Een afstand van 120 centimeter is dan ook beter, zeker als je ook nog achter de stoelen wilt kunnen lopen.

Dit is best wat ruimte in een kleine woonkamer of eetkamer!

Een eetkamerbank heeft als voordeel dat je er niet achter langs hoeft te lopen (dit is tegelijkertijd een nadeel, maar daar kom ik later nog op terug). Daarnaast hoeft een eetkamerbank niet naar achter geschoven te worden, wat ruimte bespaard.

Zelf heb ik een eetkamerbank aan de werktafel op mijn kantoor en de eettafel staat hier op 62 centimeter van de muur. Ik heb gekozen voor een extra diepe eetkamerbank, het kan dus zelfs nog smaller. Hiermee bespaar je direct ruimte t.o.v. eetkamerstoelen aan de eettafel.

zelf eetkamerbank maken bij eettafel

Extra opbergruimte

En dan is er nog een voordeel waarmee je ruimte bespaard met een eetkamerbank t.o.v. eetkamerstoelen: je kunt hier namelijk makkelijk extra opbergruimte creëren.

Als je kiest voor een eetkamerbank met opbergruimte heb je namelijk meteen extra veel ruimte voor spullen die je niet dagelijks gebruikt. Zelf bewaar ik bijvoorbeeld de tuinkussens in de eetkamerbank, maar je kunt er bijvoorbeeld ook kerstspullen of reisbenodigdheden in bewaren.

Hoe dan ook: met een eetkamerbank met opbergruimte heb je lekker veel opbergruimte.

Zelf maken of standaard kopen?

Je kunt er voor kiezen om een eetkamerbank te kopen of zelf te maken. De werkbeschrijving van mijn eetkamerbank deelde ik bijvoorbeeld al eerder op de blog.

Maar het voordeel van het kopen van een eetkamerbank is dat je deze kunt combineren met nieuwe eetkamerstoelen. Er zijn namelijk hele mooie sets te koop van eetkamerstoelen met een bijpassende eetkamerbank. Zo heb je alles bijpassend bij elkaar en dit zorgt voor rust in een kleine ruimte.

Als je het juist leuk vind om diverse eetkamerstoelen te combineren dan kan je aan de slag met deze tips voor het combineren van stoelen aan de eettafel.

eetkamerbank kleine ruimte

Nadelen van een eetkamerbank

Eerlijk is eerlijk, er zitten ook nadelen aan een eetkamerbank. Een eetkamerbank is minder flexibel, want staat (meestal) vast op zijn plek.

Daarnaast is het niet altijd even handig dat als je in de hoek zit je niet makkelijk kunt opstaan. De mensen naast je zullen dan eerst moeten opstaan voor jij van je plek af kunt.

Een eetkamerbank is dus niet in alle situaties even ideaal, maar in een kleine kamer bespaar je wel ruimte. Denk dus goed na of een eetkamerbank wel bij je past.

Zou jij voor een eetkamerbank bij de eettafel kiezen?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven