Wil jij leren kamerplanten stekken? Dan is het boek Stek je Plant van Mama Botanica een aanrader. In dit boek leer je namelijk stap voor stap, en per type kamerplant, alles over stekken.
Ook als je geen groene vingers hebt is dit boek een aanrader. Wist je namelijk dat planten die bijna dood gaan nog te redden zijn door een blad hiervan opnieuw te stekken? Ik wist dit niet en heb – waarschijnlijk onterecht – planten in de kliko gegooid.
Daarnaast zijn er veel meer planten makkelijk te stekken dan je waarschijnlijk denkt. Zelf kwam ik niet veel verder dan het stekken van de bananenplant en verschillende hangplanten, maar na het lezen van dit boek ben ik van plan veel meer planten in huis te gaan stekken.
Ik vertel je alles wat je wilt weten over het boek Stek je plant van Iris van Vliet / Mama Botanica.
Het stekken van kamerplanten kan je leren
Ook als je geen groene vingers hebt kan je leren om kamerplanten te stekken. In het boek Stek je plant worden de basisprincipes van het stekken van planten uitgelegd en zal je zien dat het helemaal niet moeilijk is om een plant te stekken.
Zeker niet als je met makkelijke planten begint zoals de meeste hangplanten, die heel makkelijk te stekken zijn.
Er zijn verschillende manieren om een kamerplant te stekken, in het water of direct in de potgrond. In het boek wordt per plant uitgelegd welke methode het beste is om je kamerplant te stekken.
Ook geeft Iris tips voor het zelf maken van een minikas, kweekschaaltje en speciale potgrond voor het stekken van je plant.
Zo kwam ik erachter dat sommige planten beter direct in de potgrond geplaatst kunnen worden en snap ik nu beter waarom sommige stekjes steeds niet lukten.
Door het lezen van Stek je plant ben ik enthousiast om het weer opnieuw te proberen. En om het stekken extra leuk te maken heb ik dit kweekschaaltje en deze reageerbuisjes besteld, zodat ik een goed plekje heb voor mijn nieuwe stekjes.
Hoewel de lente het beste tijdstip is om te stekken kan je het hele jaar door je kamerplanten stekken, mits de moederplant sterk genoeg is. Het zal wel wat langer duren voor je stekje wortels krijgt.
Bijna elke plant is te stekken
Een hangplant stekken ging mij tot nu toe altijd goed af en ook mijn maranta plant is inmiddels al uitgegroeid tot drie nieuwe maranta’s, maar veel verder dan dit kwam ik niet.
Bij sommige planten durfde ik het niet aan om te stekken en andere planten hebben het al zwaar genoeg om te overleven, laat staan om hier een stekje van te kweken.
Maar door het lezen van het boek Stek je plant durf ik nu veel meer aan. Juist bij de planten die moeite hebben met overleven is het slim om deze te stekken, zodat ze dubbel zoveel kans hebben om te overleven. Zo ga ik nu voor het eerst proberen mijn stippenplant te stekken.
En van andere planten, zoals de ZZ plant en de Dracaena, had ik geen idee hoe deze te stekken maar dankzij de uitleg in het boek durf ik dit nu ook aan.
Heb jij succesvol je eerste planten gestekt en durf jij ook de volgende uitdaging aan? In het boek Stek mijn plant lees je stap voor stap hoe je zowel de simpele als wat ingewikkelder plant kan stekken, zodat jij jouw urban jungle kan uitbreiden.
Waarom je Stek je plant van Mama Botanica wilt lezen
Of je nou groene vingers hebt of niet, na het lezen van het boek Stek je plant heb jij zin om aan de slag te gaan met het stekken van je kamerplanten. Het boek is ontzettend mooi vormgegeven en staat boordevol waardevolle informatie en heel veel mooie foto’s.
De informatie wordt op een laagdrempelige en simpele manier uitgelegd, waardoor het stekken van planten voor iedereen mogelijk wordt.
Ik werd in ieder geval super enthousiast van dit boek en kan het aan iedereen aanraden.
Inmiddels zijn de eerste planten gestekt. Een aantal planten hebben al voldoende wortels, zodat ik ze binnenkort in een pot kan zetten. Op Instagram en in de nieuwsbrief zal ik jullie zo nu en dan op de hoogte houden van mijn nieuwste stekjes.
Welke plant zou jij weleens willen stekken?
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: