3 leuke en snelle DIY ideeën voor kerst om zelf te maken
overzicht kerst diy

3 leuke en snelle DIY ideeën voor kerst om zelf te maken

Het duurt misschien nog even voor het kerst is, maar misschien ben jij al wel op zoek naar inspiratie voor de feestdagen. Samen met Desiree van het Instagramaccount @budgethome maakte ik 3 leuke en snelle DIY’s voor kerst.

Deze DIY’s zijn zo klaar en daarom extra leuk. Heb je wat meer tijd voor een DIY? Dan is deze kerstboom van licht of kerstboom op doek ook een leuk idee om te maken.

In deze blog laat ik je de volgende zelfmaakideeën voor kerst zien:

 • Kerstballen met groen en droogbloemen
 • Kaarsen versieren met waxpennen
 • Kerstster met groen en droogbloemen

Kerstballen met groen en droogbloemen

Benodigdheden

 • Transparante kerstballen. Ik bestelde deze kerstballen met een diameter van 10 centimeter.
 • Groen en droogbloemen naar keuze. Ik gebruikte restjes droogbloemen die ik nog had liggen en bloeiende eucalyptus en gipskruid van de markt.
 • Schaar

Werkwijze

Deze DIY zag ik al eerder voorbij komen bij Miss Murphy. Stiekem vind ik haar droogbloemen mooier, je kunt bijvoorbeeld deze rozen en deze droogbloemen hiervoor gebruiken. Maar omdat hier wat langere levertijd op zit kwam dit voor nu niet uit en gebruikte ik restjes droogbloemen.

Wel koos ik voor deze DIY voor de makkelijke weg met de transparante kerstballen. Deze kerstballen kan je namelijk heel makkelijk openen, waardoor het super simpel is hier bloemen (of iets anders) aan toe te voegen.

Knip de droogbloemen op maat en leg deze in de kerstballen. Nu draai je ze voorzichtig dicht. En that’s it!

Het is mooi om er straks bijvoorbeeld een jute touw aan te bevestigen om de kerstballen aan de kerstboom op te hangen.

Het is slim om een stoffen tafelkleed onder de kerstballen te leggen als je hier mee bezig bent. Anders gaan de kerstballen heel makkelijk rollen en liggen ze zo op de grond. En uit ervaring kan ik zeggen dat er dan wel eens een barst in de kerstbal kan komen. Verder is deze DIY heel makkelijk om te maken!

Je kunt de transparante kerstballen ook vullen met andere decoratie zoals één van deze ideeën.

Kaarsen versieren met waxpennen

Benodigdheden

 • Kaarsen naar keuze (bijvoorbeeld oude kaarsen die je nog hebt liggen)
 • Waxpennen in een kleur naar keuze. Desiree kocht de waxpennen bij Sostrene Grene in de winkel, maar je kunt ze ook online bestellen. Bijvoorbeeld deze set waxpennen of deze waxpennen in veel verschillende kleuren.
 • Potlood of pen
 • Keukenrol

Werkwijze

Desiree is eerst op Pinterest op zoek gegaan naar inspiratie om op de kaarsen te tekenen. Ze maakte een adventkaars, kaars met rendierkop en kaars met hartjes. Je kunt dus de kaarsen speciaal voor kerst maken, maar dit hoeft niet.

Teken eerst met potlood het patroon op de kaars. Teken niet te klein, want de waxpen gaat snel vlekken. Daarom is het handig keukenrol bij de hand te houden, zodat je makkelijk iets kunt uitvegen als het niet klopt.

Met de waxpen ga je nu de tekening overtrekken. Je kunt lijnen trekken, teksten schrijven maar ook zoals Desiree bij het rendier heeft gedaan stipjes zetten om een vorm weer te geven.

Laat daarna de tekening met waxpen voorzicht drogen. Je kunt de kaars bijvoorbeeld in een kaarsenstandaard zetten om de kaars goed te laten drogen.

Kaarsen versieren met gewone verf of stift is een minder goed idee. Bij het branden van de kaars komen allerlei stoffen vrij en je weet niet wat er in de verf of stift aan materialen zitten. De waxpennen zijn speciaal geschikt om op kaarsen mee te tekenen en daarom een beter idee.

Je kunt ook de wax pennen gebruiken voor het kaarsen versieren met kinderen.

Kerstster met groen en droogbloemen

Benodigdheden

 • Kerstster. Ik bestelde deze kerstster met verlichting en een diameter van 45 centimeter.
 • Groen en droogbloemen
 • Ijzerdraad
 • Schaar

Werkwijze

Op Pinterest kom ik de meest mooie kerstkransen tegen en die wil ik graag nog een keer maken. Maar voor nu koos ik voor een heel eenvoudige kerstster met groen en droogbloemen die je binnen een half uur kunt maken.

Het is heel simpel. Leg de kerstkrans op tafel en knip het groen en de droogbloemen in de gewenste maat. Bind nu één voor één het groen en de droogbloemen vast aan de kerstster.

Ik ben begonnen met de bloeiende eucalyptus, omdat dit het grootste was. Daarna heb ik stap voor stap de bloemen toegevoegd.

De zwarte papieren sterren op de foto heb ik trouwens al jaren en deze soortgelijke sterren (ook verkrijgbaar in wit) zijn een leuk alternatief.

Je ziet, deze DIY’s voor kerst zijn niet heel moeilijk te maken. Welk idee is jouw favoriet?

Zoek je nog meer inspiratie? Deze knutsel ideeën voor kerst met kids zijn ook heel leuk om te maken! En dit was ons kersthuis in 2023 vol met zelfgemaakte kerstdecoratie.

Desiree van @budgethome en ik gaan binnenkort weer samen aan de slag met een aantal leuke DIY’s en die inspiratie zal ik natuurlijk ook snel met jullie delen.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven