7 makkelijke tips om het gezellig te maken in de woonkamer
inspiratie en ideeen grijze bank woonkamer

7 makkelijke tips om het gezellig te maken in de woonkamer

Wil jij het gezelliger maken in de woonkamer? Met een aantal simpele tips breng je snel meer sfeer aan in huis.

De woonkamer is de plek waar je wilt ontspannen en hoe gezelliger (en opgeruimder) de woonkamer is, hoe makkelijker dat is.

Gelukkig is het heel makkelijk om sfeer aan te brengen in de woonkamer. Met een aantal simpele accessoires tover jij je saaie woonkamer om tot een gezellige huiskamer waar je graag veel tijd met je familie en vrienden doorbrengt.

tips voor meer sfeer in de woonkamer

1. Vloerkleed

Een vloerkleed bij de bank is wat mij betreft een echte musthave om het gezellig te maken in de woonkamer. Je zult zien dat de ruimte er meteen een stuk warmer uitziet als je hier een vloerkleed neerlegt.

Misschien wil je niet teveel geld uitgeven aan een vloerkleed, bijvoorbeeld omdat je jonge kinderen of huisdieren hebt en bang bent voor vlekken op het vloerkleed. Gelukkig zijn er veel winkels waar een vloerkleed helemaal niet zo heel veel geld hoeft te kosten.

Misschien wil je wel geen vloerkleed, bijvoorbeeld vanwege een allergie. Overweeg dan toch eens een laagpolig vloerkleed. Je zult zien dat dit, mits je het vloerkleed regelmatig goed reinigt, in veel situaties gewoon goed gaat en het brengt echt zoveel warmte aan in huis.

2. Kussens en plaid

Naast een vloerkleed mogen kussens en een plaid eigenlijk niet ontbreken om het gezellig te maken in de woonkamer. Je hoeft echt niet je bank vol kussens te leggen. Begin eens met één of twee kussens, want dit maakt meteen heel veel verschil.

Je kunt bijvoorbeeld één van deze goedkope en trendy kussens voor op de bank kopen om eens uit te proberen hoe gezellig dit staat. Leg er meteen zo’n gezellig plaid bij, dit staat niet alleen mooi maar het is ook lekker om op de bank onder een plaid te zitten.

Durf ook te experimenteren met verschillende kleuren, patronen en materialen. Zo ontstaat er contrast wat het nog gezelliger maakt. Een fluweel kussen geeft bijvoorbeeld een heel andere uitstraling dan een kussen van linnen of ribstof. Ook heb je kussens met franjes of van macramé, wat het nog een warmere uitstraling geeft.

3. Planten en bloemen

Een woonkamer zonder planten en bloemen is misschien functioneel, maar niet heel gezellig. Je hoeft echt niet meteen heel je woonkamer vol te zetten met planten, maar begin eens simpel. Bijvoorbeeld met een Monstera of Philondendron, deze zijn heel makkelijk te verzorgen.

Als je voor weinig geld veel planten wilt dan is de groene kneusjesbox een aanrader. Je krijgt dan voor weinig geld een box vol planten waarmee je het direct gezellig kan maken in de woonkamer.

En wil je echt geen planten? Tegenwoordig zijn veel kunstplanten niet meer van echt te onderscheiden, kijk maar eens naar deze kunstplanten.

4. Kaarsen

Of je nu de kaarsen overdag voor de sier neerzet of ‘s avonds als extra sfeermaker aansteekt, het is hoe dan ook gezellig.

Mooie kandelaars en waxinelichthouders geven een extra mooie sfeer aan de woonkamer. Ook kaarsen zijn in de mooiste kleuren en vormen verkrijgbaar en hiermee creëer je dat echte wow-effect.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lowbudget variant door een aantal waxinelichtjes op een mooie schaal te zetten. Ook dit geeft al een heel mooi effect.

5. Geur

Misschien heb je er nog niet eerder bij stil gestaan, maar geur is ook van invloed op je woonplezier. Denk maar eens aan een warme appeltaart die net uit de oven komt of de geur van vers gemaaid gras die het gevoel van lente oproept.

Om het gezellig te maken in de woonkamer kan je met geur een extra dimensie aan de ruimte geven. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met huisparfum (mijn favoriet), een geurdiffuser of geurstokjes.

6. Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen doen het altijd goed als sfeermaker in huis. Denk aan een schapenvachtje, houten bankje of een jute vloerkleed. Ook met een rotan lamp of met rieten wanddecoratie maak je het meteen gezellig in de woonkamer.

Voorbeelden van accessoires van natuurlijke materialen:

7. Persoonlijke spullen / foto’s

Last but not least: de woonkamer wordt pas echt gezellig met persoonlijke spullen en foto’s. Herinneringen aan dierbaren, souvenirs van mooie reizen maar vooral foto’s van de mensen om wie je geeft mogen niet ontbreken.

Spullen zijn maar spullen, maar spullen met een verhaal geven echt karakter aan een huis. Hang je favoriete foto groot aan de muur, zet een vitrinekast vol met bijzondere souvenirs of geef het oude kastje van je oma een centrale plek in de woonkamer.

Dit zijn leuke ideeën om foto’s een mooi plekje in de woonkamer te geven:

  • Maak je eigen fotowand met meerdere foto’s bij elkaar, bijvoorbeeld met fotocollage van Hexagons, een meerluik, muurcirkels of vierkante foto tegels. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden.
  • Laat je favoriete foto als poster afdrukken. Bestel er meteen een lijst bij, kies voor aluminium poster of zelfs voor een magnetische posterlijst.
  • Je kunt natuurlijk ook je favoriete poster extra groot als muurdecoratie laten afdrukken. Kies bijvoorbeeld voor canvas, forex, hout of acrylglas.

Dit maakt van een huis een thuis en maakt het pas echt gezellig in de woonkamer.

Wat is jouw favoriete tip om het gezellig te maken in de woonkamer? Bekijk ook deze tips om het gezellig te maken in huis voor nog meer inspiratie.

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

hoe maak je het gezellig in de woonkamer

Verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren

Keuze uit 18 kleuren

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven