Hoe moet ik een eettafel schilderen? Alle tips op een rijtje
inrichten rechthoekige woonkamer indeling

Hoe moet ik een eettafel schilderen? Alle tips op een rijtje

Wil jij je eettafel schilderen? Zo geef je je eettafel een tweede leven en past hij weer helemaal in je interieur. Mijn eettafel heb ik gevonden op Marktplaats en heeft de afgelopen jaren al verschillende kleuren verf gehad.

Ik heb dus heel wat ervaringen met het schilderen van de eettafel en deel graag mijn tips.

Welke verf is het beste voor het verven van de eettafel?

Zelf gebruik ik het liefst deze houtlak voor het schilderen van de eettafel. Deze verf is verkrijgbaar in diverse kleuren en na 4 jaar verven zit deze verf nog stevig op onze eettafel. Ik vind dit zelf daarom de beste verf voor het schilderen van de tafel.

Voordat ik de eettafel zwart verfde heeft de tafel eerst een aantal jaar een witte kleur (krijtverf) gehad. Hier was ik zelf minder tevreden over, omdat krijtverf heel vlekgevoelig is en dit met een eettafel niet zo handig is. Wel kan je de tafel eventueel behandelen met een lak, daar kom ik later in dit artikel nog op terug.

Het voordeel van krijtverf is wel dat je niet eerst hoeft te schuren en de tafel in de grondverf hoeft te zetten. Als je weinig tijd hebt en vlekken minder erg vindt dan kan krijtverf een goed alternatief zijn voor houtlak, ook vanwege de mooie matte uitstraling.

Ik ben zelf heel tevreden over deze krijtverf (verkrijgbaar in 20 kleuren) die ik voor het schilderen van een kastje heb gebruikt. Bij de eettafel is het dus wel een must om de krijtverf ook af te lakken, anders krijg je net als bij mij vlekken op de eettafel.

Hoe schilder je de eettafel?

Zoals gezegd heb ik onze eettafel 4 jaar geleden geverfd en zit de verf er nog steeds heel goed op. We hebben geen last van krassen en vlekken poets je er makkelijk af.

Als je dit stappenplan volgt voor het schilderen van de eettafel dan kan jij vast ook heel lang van je ‘nieuwe’ tafel genieten, zonder beschadigingen.

  1. Ontvet eerst de tafel goed. Dit doe ik met een emmer water met een beetje ammoniak. Zit er een wax laag over de eettafel? Verf pakt dan doorgaans slecht. Ik heb hier zelf geen ervaringen mee, dus raad je aan met een verfspecialist contact op te nemen hoe je wax kunt verwijderen.
  2. Het is belangrijk dat je de tafel nu eerst goed schuurt. Zelf vind ik deze schuursponsjes veel handiger werken dan schuurpapier. Je kunt deze ook hergebruiken en ze gaan veel langer mee. Zorg dat je de hele tafel, dus ook de randen en poten, goed schuurt en maak daarna de eettafel schoon.
  3. Zet als de eettafel nog niet eerder geverfd is de eettafel eerst in de grondverf. Zelf vind ik deze grondverf heel prettig in gebruik en deze heb ik altijd standaard in huis. Voor het tafelblad en de randen gebruik ik het liefst een verfroller, zodat ik een mooi strak resultaat krijg. Voor plekken waar ik minder goed bij kan gebruik ik een kwast.
  4. Als de grondverf niet goed gedekt heeft verf je nog een tweede laag. Zorg er sowieso voor dat je tussen alle verflagen licht opschuurt voor een extra mooi en stevig resultaat.
  5. Als de grondverf goed droog is kan je met houtlak verven. Ik gebruik dus zelf deze houtlak en gebruik hier weer geschikte rollers en kwasten voor houtlak bij. Voor het beste resultaat verf je twee a drie lagen met deze verf. Dit is afhankelijk van de kleur verf en hoe dik je verft.
  6. Het is belangrijk dat je nu nog niks op tafel zet, dit kan namelijk krassen veroorzaken. Laat de verf zo lang mogelijk drogen, minimaal een paar dagen. Pas als de verf goed is uitgehard kan je de eettafel gebruiken.

Waarmee kan je een tafel aflakken?

Omdat de eettafel intensief gebruikt wordt is het slim om deze af te lakken, zodat de kans op krassen en beschadigingen verkleind wordt. Zelf gebruik ik een kleurloze interieurlak en na 4 jaar intensief gebruik heb ik nog steeds geen krassen op de eettafel.

Als je al deze tips opvolgt voor het schilderen van de eettafel ziet jouw eettafel er weer als nieuw uit en kan je jarenlang genieten van je eettafel.

Heel veel succes met het schilderen van de eettafel.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

1 gedachte over “Hoe moet ik een eettafel schilderen? Alle tips op een rijtje”

  1. Bedankt voor de heldere informatie over het schilderen van een eettafel. Wij hebben een nieuw huis gekocht en willen de buitenkant laten schilderen door een vakkundige schilder. De binnenkant gaan we zelf oppakken. Onze meubels passen niet in de stijl die we in ons nieuwe huis willen, daarom willen we ze verven. Het is goed om te weten dat je meubels tussen twee verflagen het beste even weer opschuurt, dat gaan we onthouden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven