In de herfst hebben jouw kamerplanten andere behoeftes dan in het voorjaar en de zomer. Misschien heb jij ook wel gemerkt dat jouw kamerplanten in de ruststand komen.
Vind jij het lastig om je kamerplanten in de herfst in leven te houden? Met deze tips verklein je de kans dat je planten dood gaan in de herfst.
Geef je kamerplanten minder water
In de herfst en winter hebben kamerplanten veel minder water nodig dan in het voorjaar en de zomer. Het eerste wat je moet doen zodra de R in de maand zit is de kamerplanten dus veel minder water geven.
Zelf heb ik geen groene vingers en vind ik het best lastig te bepalen hoeveel water de planten nodig hebben. Daarom gebruik ik vochtmeter. Hiermee kan ik precies zien of mijn planten nog water nodig hebben.
Koop bij:
Pas als de grond weer voldoende is opgedroogd kan je de planten opnieuw water geven. Dankzij de vochtmeter wordt dit veel nauwkeuriger gemeten dan als je dit met je vingers probeert te voelen.
Liever iets te weinig dan iets teveel in deze tijd van het jaar is mijn advies.
Heb je toch teveel water gegeven? Verwijder dan de natte potgrond en vervang deze voor droge potgrond, om rotte wortels en rouwvliegjes te voorkomen.
Stop met het geven van kamerplantenvoeding
In het voorjaar en de zomer is het belangrijk dat je de kamerplanten extra kamerplantenvoeding geeft. In deze tijd van het jaar groeien je planten goed en hebben ze extra voeding nodig om verder te groeien.
In de herfst en winter gaan de kamerplanten in de ruststand. In deze tijd van het jaar hebben ze daarom geen extra voeding nodig. Geef de planten de rust die ze nodig hebben en stop met de voeding bij de planten.
3. Zorg voor voldoende licht
Het is niet alleen vervelend voor jezelf dat het in de herfst en winter een stuk donkerder is in huis, ook de kamerplanten hebben hier last van. Verplaats de kamerplanten dus naar een ruimte waar voldoende licht is en zet ze dichter bij het raam.
Vind je het lastig om te bepalen hoeveel licht jouw planten precies nodig hebben? In het boek Een huis vol planten wordt stap voor stap uitgelegd hoeveel licht de verschillende kamerplanten nodi hebben en wat de beste standplaats is voor al jouw planten.
Heb je een donker huis? Zelf zweer ik bij een groeilamp in de herfst en winter om mijn kamerplanten voldoende licht te geven. Deze groeilamp geeft extra licht aan mijn kamerplanten, waardoor de kans op overleving een stuk groter wordt.
Bekijk ook mijn tips voor het uitkiezen van een goede groeilamp.

4. Controleer op rouwvliegjes
Het kan gebeuren dat je je planten toch teveel water geeft. Zelf heb ik bijvoorbeeld absoluut geen groene vingers en alhoewel het elk jaar beter gaat, zijn er toch vaak één of twee planten die ik net wat teveel water heb gegeven.
Als je planten teveel water geeft dan is dit de ideale nestelplek voor rouwvliegjes. De rouwvlieg, of varenrouwmug, is een klein zwart insect van een paar millimeter die rondom je planten vliegt. Als je je planten water geeft dan zie je ze vaak opeens om je plant.
De rouwvliegjes leggen zo’n 200 eitjes per keer, dus ze verspreiden zich supersnel. De rouwvliegjes doen zich te goed aan je kamerplanten, waardoor ze stoppen met groeien en in het ergste geval zelfs dood gaan.
Gelukkig is er een heel makkelijke oplossing tegen rouwvliegjes: aaltjes tegen rouwvliegjes! Dit is een biologische manier voor het verwijderen van rouwvliegjes die ik de laatste twee jaar met succes heb toegepast.
De aaltjes voeg je toe aan het water in de gieter. Binnen no time ben je zo van de rouwvliegjes af. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe aaltjes werken om rouwvliegjes te bestrijden.
5. Bonustip: Goedkope kamerplanten
Als je net als ik niet bent geboren met groene vingers dan hoef je je echt niet te schamen. Je zult zien door te proberen dat het elke keer beter gaat en dat je de planten steeds beter leert begrijpen.
Een aantal jaar geleden liet ik echt nog al mijn planten dood gaan en elk jaar gaat het beter en overleeft er meer.
Omdat ik niet zo handig ben met planten, maar er wel gek op ben, kies ik vooral voor goedkope kamerplanten. De groene kneusjesbox is bijvoorbeeld favoriet, omdat je voor minder dan 25 euro 10 a 12 planten krijgt. De lege plantenpotten zijn zo binnen een mum van tijd weer opgevuld.
Daarnaast zijn dit een aantal van mijn favoriete – en goedkope – planten voor als je geen groene vingers hebt:
- Bananenplant
- Krulvaren
- Philondendron Scandens
- Krokodillenvaren
- ZZ plant
- Gebedsplant
- Monstera Monkey Mask
Ook al is het verzorgen van kamerplanten niet altijd even makkelijk, geef niet op. Niet alleen staan ze heel gezellig in huis, het is ook nog eens heel goed voor je om kamerplanten in huis te hebben.
Succes met het verzorgen van jouw kamerplanten in de herfst!
Liefs, Ilse
Koop bij:
Grote tip van mij: de blossom app 😉 neem eerst de gratis versie, negeer het te betalen lidmaatschap, je hebt dit niet nodig in het begin… na een tijdje krijg je (als alles goed gaat) net zoals ik een aanbod waarbij je maar 6,49 euro/jaar moet betalen… en van alle apps die ik ooit geprobeerd heb is dit de beste: al mijn planten doen het geweldig sinds ik hem heb, dus hij is die 6,49 euro/jaar méér dan waard 😉
Wat een fijne tip, dankjewel! Ik ga er binnenkort eens naar kijken 🙂 Weet je of deze beter werkt dan de Plantsome app? Die heb ik jaren geleden geprobeerd en alhoewel hij in het begin heel handig leek gaf deze toch niet altijd de juiste waarden voor het water geven aan.