Dit is waarom wij kozen voor screens buiten
screens zonwering

Dit is waarom wij kozen voor screens buiten

Ruim 1,5 jaar geleden lieten wij screens aan de voorzijde van onze woning installeren. Met de warme zomers en een groot deel van de dag de zon op onze woning kan het bloedheet worden in huis. Daarom hebben we alle alternatieven op een rij gezet om het koel in huis te houden en daarbij viel onze keuze op screens aan de buitenzijde van de woning.

Maar waarom kozen wij voor screens? En hoe bevalt dit? Dat deel ik graag in deze blog.

Waarom kiezen voor screens?

Als je op zoek bent naar manieren om het koel in huis te houden en daarbij een milieubewuste keuze wilt maken dan zijn screens een goed idee. Dit was voor ons een belangrijke reden om bijvoorbeeld niet meteen voor een airco te kiezen, maar eerst te zoeken naar een duurzame oplossing.

De belangrijkste functie van screens is om het zonlicht tegen te houden. Screens bedekken heel het raam, waardoor de zon niet naar binnen schijnt. Screens zijn een beetje te vergelijken met rolluiken, maar een belangrijk verschil is dat je met screens nog wel naar buiten kunt kijken en bij rolluiken niet.

Omdat ik vanuit huis werk vind ik dit heel belangrijk. Zo heb ik overdag nog wel gewoon lichtinval op mijn werkplek en in de rest van het huis, maar wordt de ergste warmte van de zon wel tegengehouden. Bij rolluiken zou het volledig donker zijn en dat is minder praktisch overdag.

Screens vallen net als rolluiken tussen twee geleiders in of op het kozijn. Daarnaast kan je voor een optie met rits kiezen, zoals deze Degalux ritsscreens. Een rits heeft als voordeel dat er geen licht langs de screen kan vallen en dat je de screen ook met wind kunt gebruiken. Wel moet een ritsscreen altijd elektrisch worden bediend.

Wij hebben voor screens zonder rits gekozen. Met 6 kleine ramen zouden automatische screens aardig in de kosten lopen. Daarnaast ben ik meestal thuis, dus als het echt hard gaat waaien kan ik de screens altijd weer omhoog doen zonder dat de screens beschadigen.

screens zonwering antraciet

Hoe bevallen de screens?

De screens hangen nu twee zomers en bevallen erg goed. Ik zou echt niet meer zonder willen!

In de lente en de zomer hebben we de screens vaak naar beneden zitten. Het felle zonlicht wordt gefilterd waardoor het een stuk minder warm in huis wordt. Dit is ideaal en maakt het net een stukje comfortabeler in huis.

Wij bedienen de screens handmatig en dit werkt super makkelijk. Eigenlijk vergeten we nooit om de screens naar beneden of boven te doen, want je merkt het echt wel wanneer de screens naar beneden zitten.

Als de zon op de screens schijnt dan komt er nog meer dan genoeg daglicht binnen om prettig bij te kunnen werken. Maar als de zon achter de wolken verdwijnt, of de hoek omgaat, wordt het direct een stuk donkerder in huis. Dit is voor ons vaak het teken om de screens weer omhoog te doen, het is dan ook niet meer nodig om deze zonwering te gebruiken.

Een groot voordeel van de screens is dat ze geen stroom verbruiken, dit is dus een hele duurzame oplossing om het milieubewust koel in huis te houden.

Wij zijn super blij met de aanschaf van de screens en maken er in de zomer volop gebruik van. Het is wel verstandig als je screens wilt deze al tijdig te bestellen, omdat er flink wat tijd zit op het produceren (op maat maken) en installeren van de screens.

Houden screens alle warmte tegen?

Screens werken als zonsverduistering en houden natuurlijk niet alle warmte tegen. Als het wekenlang dik boven de 30 graden is dan kruipt de warmte in huis en houden screens dit niet tegen.

Maar door de ramen te verduisteren wordt er al flink wat warmte tegengehouden en blijft het het grootste gedeelte van de tijd behaaglijk in huis.

De meeste warme dagen in Nederland zijn de screens een prima oplossing, maar nu het weer steeds extremer wordt is het niet te voorkomen dat het soms warm wordt in huis.

Veel van onze buren hebben geen zonwering en hebben juist vaste airco’s laten installeren. Het verbruik van de airco’s wordt deels gecompenseerd door de zonnepanelen op het dak, maar airco’s stoten ook veel CO2 uit wat weer slecht voor het milieu is.

Nu snap ik de buren wel, het kan echt warm worden in huis. Wij overwegen dan ook een vaste airco te installeren omdat het weer in Nederland steeds extremer wordt. Maar ons streven is wel de airco zo min mogelijk te gebruiken.

Screens zijn de eerste oplossing tegen de warmte en pas als het weer echt extreem wordt en screens niet meer voldoende zijn dan is de airco een goed alternatief.

Alleen een airco installeren, zonder de zon tegen te houden d.m.v. zonwering, is naar mijn mening niet heel duurzaam en onnodig belastend voor het milieu.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven