8 tips voor een feestelijk gedekte kersttafel - InteriorTwin
kersttafel dekken

8 tips voor een feestelijk gedekte kersttafel

Weet jij al hoe de kersttafel eruit komt te zien? Zelf vind ik het leuk om de kersttafel elk jaar net wat anders te decoreren. Veel van de decoratie voor de kersttafel heb ik al in huis en gebruik ik regelmatig opnieuw.

Ik laat je in dit artikel zien hoe je simpel en snel een kersttafel kunt dekken die er feestelijk uitziet. Dit zijn mijn tips voor een feestelijk gedekte kersttafel.

Een goede basis met een mooi tafelkleed

Wat mij betreft hoort bij een mooi gedekte kersttafel een mooi tafelkleed. Zelf heb ik dit zandkleurige tafelkleed van de Xenos. Ook deze mooie tafelkleden van de HEMA of deze tafellakens van Dille & Kamille zorgen voor een mooie basis en een feestelijke uitstraling.

Zoals je ziet kan je prima een rechthoekig tafelkleed over een ronde eettafel leggen, dit vind ik er juist extra feestelijk uitzien.

ronde eettafel rechthoekig tafelkleed

Ben je bang van vlekken op het tafelkleed? Leg er dan eventueel een transparant tafelkleed overheen, alhoewel dit er wel iets minder mooi uitziet. Dit transparante tafelkleed is heel betaalbaar en handig voor over de kersttafel.

Kies een kleurenthema

Voor je de tafel gaat dekken is het slim om na te denken over welke kleuren je op tafel wilt. Zo zie je bij mij veel zwart, groen en geel / gouden details terug.

Door goed na te denken over kleuren ontstaat er een mooi geheel.

Placemats als extra detail

Ook al heb je een tafelkleed op tafel liggen, dat wil niet zeggen dat je geen placemats op tafel hoeft te leggen. Zelf vind ik dit extra feestelijk staan en het beschermd daarnaast het tafelkleed tegen de extra vlekken.

Ik heb al jaren placemats van zeegras die overal mooi bij combineren. Bekijk ook eens dit overzicht met placemats voor rechthoekige placemats, zwarte placemats of placemats in diverse kleuren met franje. Allemaal even mooi en stijlvol, niet alleen voor kerst maar het hele jaar door.

Mooi bestek bij je servies

Haal je mooiste bestek uit de kast en dek de kersttafel hier gezellig mee. Zelf heb ik zwart bestek, maar ook goud bestek en koper bestek zijn erg populair om de tafel mee te dekken.

Je kunt je tafel hier natuurlijk elke dag mee dekken, maar omdat dit bestek eigenlijk niet in de vaatwasser mag en erg vlekgevoelig is gebruik ik het zelf alleen met de feestdagen.

Servetringen als finishing touch

Zelf vind ik het erg mooi om stoffen servetten met kerst te gebruiken en hier een servetring omheen te doen. Als je niet genoeg servetten hebt kan je ook papieren servetten gebruiken voor de servetring, ook dit ziet er net wat mooier uit dan zonder servetring.

De stoffen servetten zijn van de HEMA en de servetringen heb ik in de loop der jaren verzameld. Servetringen koop je bijvoorbeeld bij HEMA (deze gouden ringen met balletjes zijn erg leuk) of bij Xenos in het goud, zwart of van leer.

gele schaal kersttafel

Mooie pannen en schalen

Een kersttafel moet gezellig zijn, maar ook praktisch. Bij het dekken van de feesttafel is het daarom goed om rekening te houden met ruimte voor wat pannen en schalen.

Het hoofdgerecht kan je in je mooiste pan serveren. Wij maken bijvoorbeeld bijna elk jaar wel iets in de tajine. Deze hebben we jaren geleden bij IKEA gekocht, maar deze tajine is ook erg mooi.

Serveer de bijgerechten en sausjes in mooie schalen, eventueel met bijpassend servies. De grote gele schaal is van VTwonen en de kleinere schaaltjes zijn van Xenos. Helaas allemaal uit de collectie, maar dit zijn vergelijkbare schalen.

Pak uit met glazen

Mooie wijnglazen, een glas voor het water: het zit hem in de details. Door bij elk bord een wijnglas en waterglas te plaatsen lijkt het net of je in een restaurant dineert.

Drinken je gasten iets anders? Haal de glazen dan net voor het aan tafel gaan weg.

De groene wijnglazen kochten wij op vakantie in Griekenland en de waterglazen zijn van Return to Sender (#gekregen). De producten van dit bedrijf worden door vrouwen in arme landen gemaakt die hiervoor een eerlijk loon betaald krijgen.

Decoratie op tafel

Als de basis staat kan je decoratie op tafel plaatsen om het extra gezellig te maken. Maar zet het niet te vol, want er moet natuurlijk ook prettig gegeten kunnen worden. Haal eventueel wat decoratie weg op het moment dat je aan tafel gaat.

Kaarsen staan bijvoorbeeld altijd gezellig. Zet ze wel praktisch neer, zodat ze niet om kunnen vallen of iemand zich kan branden tijdens het eten. Waxinelichtjes zijn in dit geval praktischer dan kandelaars.

Ook andere decoratie staat gezellig op kersttafel. Zo heb ik een mooie kerstboom lamp van Light en Living (helaas uitverkocht) op tafel staan.

gezellige decoratie kersttafel

Op een ronde tafel is vaak minder ruimte voor decoratie, maar op een rechthoekige tafel zou je bijvoorbeeld ook een mooie guirlande in het midden van de tafel kunnen leggen. Deze met besjes en dennenappels is bijvoorbeeld heel stijlvol.

Met deze tips dek jij feestelijk en snel de kersttafel.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven