DIY: maak zelf gekleurd glas met modpodge
glas groen beschilderen

DIY: maak zelf gekleurd glas met modpodge

Ik heb weer een leuke DIY klaar staan! Samen met Desiree van het populaire Instagramaccount @budgethome toverde ik saaie glazen potjes en vazen om in sfeervol gekleurd glas. We gingen aan de slag met modpodge en kleurstof voor deze DIY.

Modpodge is nog wat minder bekend in Nederland, maar wordt in Amerika heel veel gebruikt. Modpodge is een doorzichtige lijm en laklaag in één. Je kunt er heel veel verschillende dingen mee maken, maar wij kozen voor gekleurd glas.

Op Welke.nl en Pinterest vind je nog veel meer ideeën om mooie decoratie met mod podge te maken.

Benodigdheden gekleurd glas maken

benodigdheden foodcoloring glaswerk
  • Modpodge
  • Kleurstoffen. Wij gebruikten deze kleuren van Xenos.
  • Glaswerk. Bijvoorbeeld oude vazen of waxinelichthouders. Ik gebruikte o.a. een pindakaaspot, lege kaarsvaasjes en waxinelichthouders. Desiree verfde ook een aantal vazen. Je kunt bijvoorbeeld ook de onderzijde van wijnglazen of waterglazen verven, maar wij hebben niet getest of de modpodge ook in de vaatwasser blijft zitten. Kies liever niet te dun glaswerk, omdat de modpodge in de oven moet drogen.
  • Kwast
  • Sponsjes
  • Lege potjes voor het mengen van de modpodge en kleurstoffen.

Werkwijze gekleurd glas maken

Maak eerst het glaswerk goed schoon, zodat de modpodge straks goed kan hechten.

Zorg ervoor dat je de tafel goed beschermd, omdat de kleurstoffen flink kunnen vlekken.

Meng nu de kleurstoffen met de modpodge, zodat je de gewenste kleur krijgt. Voor het groen hebben we groene kleurstof gemengd met rood en geel. Voor het ‘vintage oranje’ hebben we roze met geel gemengd.

Gooi niet direct teveel kleurstof bij de modpodge, maar meng voorzichtig net zo lang tot je de perfecte kleur hebt.

Als de kleur naar wens is kan je de modpodge aanbrengen op het glaswerk. Wij vonden het het handigst om de modpodge eerst voorzichtig met een kwastje aan te brengen. Daarna depten we met een sponsje over de modpodge, zodat er een mooi reliëf ontstond.

Als de modpodge goed verdeeld is kan het glaswerk in de oven. Wij lieten de modpodge 20 minuten op 100 graden in de oven drogen.

Daarna kan je voorzichtig het glaswerk uit de oven halen. Het kan zijn dat delen nog wat kleverig aanvoelen, maar zodra het glaswerk is afgekoeld heb je hier geen last meer van.

En klaar is je gekleurde glas! Is dit geen leuke DIY om oud glaswerk een nieuw leven te geven?

Volgende maand gaan Desiree en ik weer aan de slag met een nieuwe DIY. Hou de blog of @budgethome op Instagram in de gaten voor de nieuwste DIY.

Met glaswerk kan je trouwens ook zelf geurkaarsen van soja maken. Deze DIY is ook heel leuk en makkelijk om mee aan de slag te gaan!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven