Mijn ervaring met online planten kopen
planten water geven

Mijn ervaring met online planten kopen

Sinds een aantal jaren koop ik een deel van mijn planten online. Regelmatig krijg ik verbaasde reacties als ik dit vertel. Maar voor mij heeft het online bestellen van mijn planten vooral voordelen, waardoor ik niet meer anders wil.

Twijfel jij of het via internet bestellen van je planten wel zo handig is? Ik deel graag mijn ervaring met het online kopen van planten, zodat jij kan besluiten of dit iets voor je is.

Voordelen van online planten kopen

Online planten kopen heeft vooral veel voordelen. Ik bestel zowel kamerplanten als tuinplanten online en vind dit heel makkelijk.

Dit zijn de voordelen van online planten kopen:

 • Online zijn kamerplanten regelmatig een stuk goedkoper dan in de winkel.
 • Je hoeft de deur niet uit voor nieuwe planten.
 • Als je precies weet welke kamerplanten je wilt is het makkelijker deze online te bestellen, waar je ze direct vindt, dan in het tuincentrum te moeten zoeken naar de juiste plant.
 • Je ontvangt direct waardevolle informatie over het verzorgen van je plant. Vooral bij tuinplanten vind ik dit erg makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld selecties maken op schaduw en zon, waardoor je de beste plant voor de standplaats kunt uitkiezen.
 • Je weet zeker dat de plant die je wilt hebben voorradig is en komt niet met lege handen thuis.
 • Je voorkomt dat je teveel geld uit geeft aan andere dingen (funshoppen) die je eigenlijk niet nodig hebt.
 • Het vervoer van je planten wordt geregeld, dit is ideaal als je veel nodig hebt of geen auto hebt.
 • Het aanbod van biologische tuin- en kamerplanten bij tuincentra is nog beperkt, online is hier meer keuze in. De collectie van Green Up The City is bijvoorbeeld biologisch of, indien er geen duurzamer alternatief is, met het hoogst haalbare duurzame certificaat.
biologisch afbreekbare plantenpot plasticvrij

Nadelen om via een website planten te bestellen

Alhoewel ik vooral positief ben over het online bestellen van planten, zitten hier ook wat nadelen aan.

Dit zijn de nadelen van planten via internet kopen:

 • Planten worden soms via speciale koeriers bezorgd, waardoor je een tijdje moet wachten op je levering.
 • Je kunt niet zelf de mooiste plant uitzoeken. Ik heb gelukkig nog maar 1 keer meegemaakt dat ik niet tevreden was over een plant en dit is later naar tevredenheid opgelost.
 • De keuze online is eindeloos. Dit kan voor keuzestress zorgen als je niet precies weet wat voor plant je wilt.
 • Bij tuinplanten worden planten vaak in bloei afgebeeld, terwijl de meeste planten maar een paar weken of maanden in bloei staan. Soms kan het daardoor tegenvallen wat je krijgt. Tip: google eerst op afbeeldingen van je plant.
 • Er wordt meer verpakkingsmateriaal gebruikt bij het verzenden van jouw plant. Aan de andere kant komt de plant regelmatig direct van de kweker, wat weer een duurzame keuze is. Ook zijn er webshops zoals Green up the City die planten (potmaat 12 – 14 cm) volledig plasticvrij, inclusief de pot, versturen.

Kamerplanten online bestellen

Vooral kamerplanten heb ik al vaak online besteld en ik vind dit ideaal. De meeste plantenwebshops hebben een groot assortiment mooie en betaalbare kamerplanten.

Doorgaans worden kamerplanten in een kartonnen doos verstuurd. Deze dozen zijn speciaal ontwikkeld om planten veilig te kunnen vervoeren. De kamerplanten zijn stevig ingepakt, de pot is omringd met karton. Hierdoor staat de plant heel stabiel en kan er eigenlijk niks misgaan tijdens het transport.

Dit zijn mijn favoriete webshops om kamerplanten te bestellen:

 • Plantje.nl. Hier heb ik al vaak planten besteld. De groene kneusjesbox blijft favoriet om voor minder dan 25 euro 8 a 10 verrassingsplanten opgestuurd te krijgen, maar ook het assortiment kamerplanten is erg groot. Toch heb ik hier ook een keer een plantenpakket die vol zat met trips ontvangen. Kan altijd gebeuren (in de tuincentra zitten de planten er ook regelmatig vol mee), alleen de afhandeling hiervan liep niet helemaal naar tevredenheid. Meestal gaat het planten bestellen bij Plantje.nl heel goed, maar als er wat mis is met je planten dan is de klantenservice weinig behulpzaam.
 • Plantsome. Gekke plantennamen, opvallende marketingtrucjes: grote kans dat je dit bedrijf wel kent. De kwaliteit van de planten is goed en je vind hier de populairste planten van het moment.
 • Bol.com. Hier bieden meerdere aanbieders hun planten aan. Als ik nog geen ervaring heb met een webshop vind ik het veilig en betrouwbaar om via Bol.com te bestellen. Het leuke is dat je hier ook diverse sets kamerplanten, soms inclusief pot, kunt bestellen. Ook leuk om cadeau te geven!
 • Fleurdirect. Hier bestelde ik jaren geleden heel goedkoop een Strelitzia die het nog steeds heel goed doet. Bij Fleurdirect is de keuze erg groot en ze hebben veel keuze uit wat grotere kamerplanten. Ideaal voor als je niet het geduld hebt om je plant te laten groeien.
grote kamerplant strelitzia

Tuinplanten via internet kopen

Ook tuinplanten heb ik de afgelopen 2 jaar voor een deel online besteld. Dit scheelt een boel geld, vooral tropische planten als een citroenboompje of olijfboom zijn online een stuk goedkoper.

Dit zijn mijn favoriete internetsites om tuinplanten en bomen te bestellen:

 • Tuinflora.com. Zelf bestelde ik hier een mooie eucalyptus op stam en een aantal Hosta’s die snel geleverd werden.
 • Tuinplant.nl. Met meer dan 15.000 soorten kan je altijd vinden wat je zoekt. Ik vind de selecties die je hier kunt maken erg makkelijk om mooie planten en bomen voor in de tuin uit te kiezen. Dit voorjaar bestelde ik er meerdere bloeiende planten voor in de border die zorgvuldig verpakt verstuurd werden.
 • Tuinplantenwinkel.nl. Hier bestelde ik eerder een aantal Rhododendrons die het heel goed doen in de tuin. Ook bestelde ik er een aantal kruidenplantjes voor in de moestuin.
azalea pleasant white

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie webshops waar je online planten kunt bestellen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van via internet planten bestellen. Daarnaast zijn er ook steeds meer bedrijven die hierop inspelen en een webshop beginnen.

De afgelopen jaren heb ik ook bij een aantal bedrijven planten besteld waar de bestelling iets minder goed verliep, soms omdat ze net een webshop geopend hadden en nog in de opstartfase zaten. Of juist doordat ze door de lockdown overspoeld werden door bestellingen en moeite hadden alle bestellingen weg te werken.

Met een beetje geduld werken deze webshops met alle liefde aan een goede oplossing, zodat jij alsnog een mooie kamerplant ontvangt.

Ik koop trouwens ook nog regelmatig planten in de winkel. Bijvoorbeeld als ik zin heb in een dagje funshoppen of als ik een mooie aanbieding tegenkom. Juist de mix van online en offline planten kopen bevalt mij erg goed.

Heb jij al weleens planten online gekocht? En wat is jouw ervaring hiermee?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

6 gedachten over “Mijn ervaring met online planten kopen”

 1. Dag Ilse, Tuinplant.nl heeft veel slechte reviews op Trustpilot. Dus jouw advies om bij Tuinplant te kopen zal veel mensen op het verkeerde been zetten! Neem de moeite om eenvoudige research te doen voordat je een advies geeft zou ik zeggen. groeten, Cees

  1. Hoi Cees, dankjewel voor je bericht. Ik heb zelf echter al 3 keer bij Tuinplant.nl planten besteld en dit ging bij mij altijd goed. Dus je aanname dat ik mensen op het verkeerde been zet en geen research heb gedaan vind ik nogal voorbarig. De titel van het bericht is ook niet voor niets ‘mijn ervaring met online planten kopen’ 🙂 Ik wens je een fijne dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven