DIY: een ronde muurhanger weven met restjes wol
muurhanger rond weven zelf maken

DIY: een ronde muurhanger weven met restjes wol

Ik heb weer een leuke DIY klaarstaan. Ik maakte met restjes wol een ronde muurhanger. Je hebt hiervoor geen weefraam nodig, met rond weven maak je namelijk het weefgeraamte op het houten frame.

Deze weeftechniek is helemaal niet zo moeilijk en is ook perfect voor beginners. Heb jij nog restjes wol liggen? Dan is deze DIY erg leuk om mee aan de slag te gaan.

Benodigdheden

benodigdheden rond weven
  • Een rond frame. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld een borduurring, houten ring of als je een extra groot project wilt maken een hoepel. Ik gebruikte zelf een houten ring van 20 centimeter.
  • Katoengaren voor het weefgeraamte.
  • Verschillende restjes wol in kleuren naar keuze. Gebruik liever niet te dun wol, want dan ben je erg lang bezig met rond weven. Ik vind lontwol een heel mooie wol om met weven te gebruiken.

Werkwijze

Met het katoengaren ga je eerst de basis in elkaar zetten. Dit werkt ongeveer hetzelfde als bij een normaal weefraam, waar je steeds twee draden boven elkaar vast zet.

basis rond weven

Voor een kleine muurhanger neem je een startpunt en daar knoop je het katoengaren aan vast. Ga vanaf daar 180 graden naar beneden, wikkel je touw daaromheen en ga weer terug naar je startpunt.

Vervolgens ga je weer naar beneden, maar net iets naar links van het eerst punt en daar wikkel je het touw om de rand. Vanaf daar ga je weer 180 graden naar boven en wikkel je het touw om de rand.

Dit herhaal je net zo lang tot de cirkel er ongeveer net zoals op de foto uitziet. Bij een kleine muurcirkel komt dit proces niet heel nauw. Zo ben ik vergeten bij mijn start en eindpunt 2 draden te spannen. Omdat de draden dicht op elkaar liggen komt dit straks bij het rond weven wel weer goed.

Aan het einde maak je weer een knoopje in je draad, zodat de katoendraad goed vastzit. Dit is je basis.

Als het geraamte klaar is kan je beginnen met rond weven. Begin in het midden met een niet te dikke draad. Je start altijd aan de achterzijde van je weefgeraamte, zodat de uiteindes van de wol straks vanaf de voorzijde niet te zien zijn.

Begin met recht weven vanaf het midden van je cirkel. Steek de wol steeds afwisselend boven en onder het katoendraad door en trek deze tussendoor goed aan. Zo ontstaat het begin van je weefpatroon.

Als je een aantal rijen hebt geweefd kan je gaan afwisselen met verschillende technieken. Zo heb ik naast recht weven ook de enkele soumak gebruikt bij het weven.

Het lontwol heb ik eerst gehalveerd, omdat het anders te dik was om mee te weven. Bij het weven met lontwol laat ik aan de achterzijde bij het begin en einde een langer stuk wol over. Aan de voorkant trek ik namelijk voorzichtig op plekken het lontwol naar voren, zodat er verschillen in diktes ontstaan.

detail rond weven

Je kunt er voor kiezen om met één kleur wol steeds volledig rond te weven, maar je kan ook met vlakken werken. Zo krijg je meer afwisseling in je ronde muurhanger. Persoonlijk vind ik dit heel leuk om te zien.

Weef net zo lang door tot je muurhanger helemaal af is. Vergeet niet om een extra lang touwtje om het frame te binden waarmee je de muurcirkel kan ophangen.

muurhanger rond weven

Zo makkelijk is het om rond te weven!

Laat je het mij weten als je ook met deze DIY aan de slag gaat? Bekijk voor meer inspiratie ook deze 4 geweefde muurhangers, gemaakt met restjes wol.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “DIY: een ronde muurhanger weven met restjes wol”

  1. Wat ontzettend mooi Ilse. Dit geeft mij veel inspiratie. Heb namelijk nog veel resten wol liggen en het begint te kriebelen om hier aan te beginnen. Dankjewel dat je dit met ons wilt delen.
    groet, Diet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven