Kamerplanten stekken op water: zo doe je dat
kamerplanten op water stekken_

Kamerplanten stekken op water: zo doe je dat

Heb jij al weleens geprobeerd om kamerplanten te stekken op water? Zelf vind ik dit de fijnste manier om planten te stekken.

Niet alleen is het stekken van kamerplanten op water een makkelijke manier om nieuwe wortels te laten groeien, ook ziet het er nog eens heel gezellig uit.

Hydroponie is een plantentrend waarbij je planten niet in een bloempot zet, maar in een vaas met de wortels in water. Het stekken van planten op water past perfect bij deze trend.

In dit artikel laat ik je zien hoe je planten stekt op water en welke kamerplanten geschikt zijn om op water te stekken.

Welke kamerplanten kan je op water stekken?

Vrijwel elke kamerplant kan op water gestekt worden. Zeker als jouw stekje nog geen wortels heeft is het aan te raden deze eerst op water te stekken, omdat hij zich dan sneller zal ontwikkelen dan wanneer je een stekje zonder wortels in de grond zet.

Sterker nog, de kans dat dit stekje zonder wortels het in de aarde niet redt is heel groot.

Als je al heel veel ervaring hebt met stekken dan kan je vrijwel elke plant op water proberen te stekken. Zelfs een cactus schijn je op water te kunnen stekken! Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar lijkt mij zeker leuk om nog eens te proberen.

Heb je nog niet veel ervaring met stekken op water? Dan zijn dit makkelijke planten om mee te beginnen:

  • Philondendron Scandens
  • Monstera Deliciosa
  • Stippenbegonia
  • Monstera monkey mask
  • Scindapsus
  • Monstera Minima
  • Bananenplant
  • Calathea

Hangplanten zijn heel makkelijk te stekken, door simpelweg een stukje van de plant af te snijden en in het water te zetten. Zorg wel dat het blad niet onder water komt te staan. Voor andere planten, zoals de bananenplant, moet je soms meer geduld hebben tot er een stekje aan de moederplant groeit.

stippenbegonia op water stekken

Hoe lang het duurt voor je stekje wortels krijgt verschilt per plant. Sommige planten, zoals de Philondendron Scandens, wortelen al in de eerste week. Voor andere planten zoals de Stippenbegonia duurde het bij mij bijna twee maanden voor deze wortels kreeg.

Wat heb je nodig om planten op water te stekken?

Een simpel glas of doorzichtige vaas is eigenlijk al voldoende om planten op water te stekken. Donker gekleurd glas laat licht wel minder goed door, dus hou hier rekening mee bij je keuze en plaats hierin alleen stekjes die heel snel groeien.

Zelf heb ik ook een aantal leuke laboratoriumglaasjes op een houten plank gekocht, omdat de stekjes er zo extra leuk uitzien. Er zijn nog veel meer leuke stekvaasjes te koop. Bekijk maar eens dit overzicht met leuke stekvaasjes.

Sommige stekjes blijven moeilijk hangen in het glas, of het glas is te groot voor het stekje. Dit kan bijvoorbeeld bij hangplanten, of bij het stekken van een cactus of avocadopit. Met een kweekschaaltje zorg je ervoor dat het stekje toch goed op het water komt te liggen.

kweekschaaltje voor planten stekken

Belangrijk is dat je regelmatig het water ververst, omdat in kraanwater nauwelijks voeding en zuurstof zit. In regenwater zit wel meer voeding en dit gebruik ik normaal voor mijn kamerplanten, maar in glazen vaasjes ziet regenwater er natuurlijk erg lelijk uit.

Eventueel kan je vloeibare plantenvoeding aan je planten toevoegen, maar ook dit zal je zien in het water. Eerlijk gezegd heb ik dit nog nooit gedaan en redden mijn stekjes het ook zonder, maar met vloeibare plantenvoeding worden ze wel extra sterk.

En that’s it, meer heb je niet nodig om planten op water te stekken!

kamerplanten op water stekken tips

Pas wel op dat je de stekjes niet teveel op de tocht zet. Ook staan de stekjes liever niet in de zon, maar voldoende licht is wel belangrijk voor hun groei. Eventueel kan je een groeilamp inzetten voor het bevorderen van de groei van je stekjes.

Wil je nog meer leren over het stekken van planten dan is het boek Stek je plant van Mama Botanica een echte aanrader. Dit boek staat vol tips en vooral ook vol prachtige foto’s van stekjes en planten. Mijn review over dit boek deelde ik al eerder op de blog.

Heb jij al weleens planten op water gestekt? En wat is je favoriete plant om op water te stekken?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven