Spijkerschilderij maken op hout
knutselen met spijkers en draad op hout_

Spijkerschilderij maken op hout

Zoals jullie weten vind ik het leuk om regelmatig een nieuwe DIY te creëren. Omdat ik hier niet altijd tijd voor heb, of maak, spreken Desiree van het Instagramaccount @budgethome en ik 1 keer per maand af om samen leuke DIY’s te bedenken.

Afgelopen keer hebben we twee leuke schilderijen gemaakt, waaronder een spijkerschilderij op hout. In deze blog laat ik jullie zien hoe je ook zelf met deze DIY aan de slag gaat. De tweede DIY, borduren op schildersdoek, volgt snel in een andere blog.

Benodigdheden spijkerschilderij

knutselen met spijkers en draad op hout benodigdheden
  • Houten plaat. Ik kocht een boomschijf, deze koop je bijvoorbeeld goedkoop bij Action of deze boomschijf met schors van Amazon. Desiree gebruikte een snijplank. Je kunt ook restmateriaal, zoals een houten plank, voor deze DIY gebruiken.
  • Spijkers. Wil je dat deze minder opvallen? Koop dan bijvoorbeeld zwarte spijkers als je met zwart draad werkt.
  • Draad in een kleur naar keuze
  • Hamer
  • Potlood
  • Schaar
  • Eventueel verf in dezelfde kleur als het draad om de koppen van de spijkers te verven.

Werkwijze

Voor je kunt starten wil je natuurlijk eerst bedenken wat voor schilderij je gaat maken. Heb je nog geen inspiratie? Op Pinterest vind je heel veel leuke ideeën. Zoek bijvoorbeeld op ‘lijntekening’ voor leuke ideeën om op je spijkerschilderij uit te werken.

Als je je een geschikte tekening hebt gevonden kun je een aantal dingen doen. Je kunt de tekening uitprinten en over je houten plaat leggen. Je gaat dan spijkeren op de tekening.

Heb je een leuke tekening gezien, maar wil je net iets anders? Gebruik deze dan als inspiratie en teken zelf iets moois op papier. Ook deze kan je over de houten plaat leggen, waarna je kunt spijkeren op de tekening.

Een voordeel van deze manier van werken is dat als je verkeerd tekent dit op papier is en niet op het hout, wat minder erg is. Een nadeel is dat het best even een werkje is om het papier tussen de spijkers uit te trekken wanneer je klaar bent.

Zelf heb ik direct op het hout getekend. Een nadeel hiervan is dat je niet makkelijk kunt gummen, dit laat namelijk vlekken achter. Je moet dus in 1 keer goed tekenen. Wel is het makkelijk om zo direct op het hout te werken.

Als je klaar bent met de tekening kan je met de spijkers aan de slag. Deze komen best dicht op elkaar te staan, waardoor het soms lastig is ergens nog goed bij te kunnen. Als rechtshandige is het daarom het handigst om van rechts naar links en van boven naar beneden te werken. Heb je een spijkertje verkeerd geslagen? Dan kan je deze met een tang verwijderen.

Sla de spijkers er niet te diep in, want je moet straks het draad er nog makkelijk omheen kunnen wikkelen.

knutselen met spijkers en draad op hout bladeren

Als je klaar bent met de spijkers kan je met het draad aan de slag. Kijk goed naar een handig beginpunt en eindpunt. Zo ben ik onder aan de steel begonnen en bij het bovenste blad geeindigd.

Leg een knoopje om de eerste spijker en draai daarna het draad steeds om de volgende spijker, zodat er een patroon ontstaat. Bij de bladeren, waar drie lijnen zijn, heb ik eerst de onderste lijn gedaan, daarna de middelste, dan de bovenste en vervolgens ging ik weer terug via de middelste lijn.

De middelste lijn is dus dubbel, wat een mooi effect geeft. Probeer te voorkomen dat je steeds draden moet afknippen, dit blijf je namelijk altijd ietsje zien.

Desiree werkte met verschillende kleuren en maakte een citroen op de snijplank. Omdat Desiree met wat dunner draad op een donkere plank werkte schilderde ze later nog de koppen van de spijkers in dezelfde kleur als het draad. Zo zie je de vorm nog beter.

Spijkerschilderij als decoratie

zelfmaakidee spijkers draad en hout

Het spijkerschilderij heeft, samen met het borduurwerk op schildersdoek, een leuk plekje op het dressoir in de logeerkamer gekregen. Gecombineerd met een aantal plantjes, spiegel en plaids, waaronder het zelfgemaakte plaid van lontwol, staat dit hartstikke gezellig op het dressoir.

Vind je dit een leuk idee? Vergeet dan niet om dit idee te bewaren op Pinterest.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven