Kies voor siergrassen in de tuin (inspiratie en voorbeelden)
siergras carex

Kies voor siergrassen in de tuin (inspiratie en voorbeelden)

Veel mensen hebben siergrassen in de tuin en dat is niet zo gek. Met siergrassen creëer je sfeer in de tuin en deze planten zijn ook nog eens hartstikke makkelijk in onderhoud.

Zelf hebben wij diverse siergrassen in de tuin staan. Ik laat je graag deze voorbeelden zien en geef je inspiratie hoe je siergrassen in de tuin kunt combineren. Want zelfs in deze tijd van het jaar, waarin het grijs en grauw is, geeft een siergras als Carex kleur aan je tuin.

Het hele jaar een groene tuin

Zelf vind ik het het mooist als de tuin het hele jaar door mooi wintergroen blijft, daarom hebben wij gekozen voor diverse wintergroene planten. En alhoewel niet elke siergras wintergroen blijft, kunnen de meeste siergrassen wel tegen een koude winter.

De Carex is een voorbeeld van een siergras die wel mooi groen blijft in de winter. Wij hebben er diverse in de border in de tuin. Deze zijn 6 jaar geleden gepland en inmiddels uitgegroeid tot mooie grote siergrassen.

siergrassen in border winter

Ook hebben wij de Pennisetum in de tuin. Deze siergras blijft dan wellicht niet wintergroen, maar is wel winterhard. Maar wil je alleen siergrassen die wintergroen zijn, dan kan je beter voor andere soorten kiezen.

Siergrassen combineren

Eén van de redenen waarom siergrassen zo populair zijn is omdat ze makkelijk te combineren zijn en daarom een mooie plant voor in de border zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld combineren met bodembedekkers zoals de maagdenpalm, bloemen, lavendel of met heesters. Ook voor haagplanten zoals de Hedera staan ze erg mooi. Je kunt ook Japanse hulst kopen, ook hiermee combineren ze erg goed.

In onze tuin zijn de siergrassen in de borders gepland met daaromheen split. In één border staat ook een grote palm, de eyecatcher van onze tuin.

siergras calex en pennisetum winter met palm en split

Eigenlijk zou ik de split willen vervangen voor bloeiende planten, zoals lavendel, ijzerhard, tijm, salie en zonnehoed. Ik denk dat dit heel mooi staat met de siergrassen. Eerst nog mijn man overtuigen en wie weet komen er dan wel meer bloemen in onze tuin.

Siergrassen zijn makkelijk in onderhoud

Wist je dat siergrassen hartstikke makkelijk in onderhoud zijn? Aan de Carex hebben wij nog nooit onderhoud gehad, dit maakt het een hartstikke makkelijke plant. De Pennisetum snoei ik 1 keer per jaar, in maart, terug. Daarna komt hij weer vol in bloei en heb ik er de rest van het jaar geen omkijken naar.

In het verleden heb ik ook siergrassen in pot gehad. Alhoewel dit een aantal jaren heel goed is gegaan, hebben de siergrassen het uiteindelijk toch niet gered. Eerlijk gezegd denk ik dat dat mijn eigen schuld is. Ze stonden in de volle zon en waarschijnlijk heb ik ze onvoldoende aandacht gegeven. Planten in pot hebben toch meer aandacht nodig dan planten in de grond.

Siergrassen zijn hoe dan ook wat mij betreft een echte aanrader voor in de tuin. Ze zijn laagblijvend, maar van een mooi omvang. Je hebt er weinig omkijken naar in de volle grond, dus ook zonder groene vingers zijn ze heel geschikt.

Heb jij siergrassen in de tuin? En hoe heb jij deze gecombineerd?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven