Help, mijn was stinkt: 3 oplossingen voor een lekker ruikende was
was wasmachine stinkt

Help, mijn was stinkt: 3 oplossingen voor een lekker ruikende was

Wil jij weten waarom jouw was stinkt na het wassen? Als je was uit de wasmachine stinkt kan dit verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig is er ook een oplossing om je was weer lekker te laten ruiken.

Ik heb een aantal tips voor je klaarstaan wat je kunt doen als je was stinkt.

Stinkende was door een vieze wasmachine

Wist jij dat je je wasmachine regelmatig moet schoonmaken? Als je dit niet doet blijft er vuil achter in de wasmachine, wat voor schimmel en ander viezigheid zorgt.

Behalve dat dit niet echt fris is, zorgt dit uiteindelijk ook voor een stinkende was.

Gelukkig is het schoonmaken van een wasmachine niet veel werk. Het beste kan je dit elke maand of twee maanden doen voor een goed resultaat.

Volg dit handige stappenplan voor het schoonmaken van de wasmachine en je wasmachine is binnen 20 a 30 minuten weer helemaal fris.

Grote kans dat de was nu niet meer stinkt, maar de stank in de wasmachine kan ook een andere oorzaak hebben.

Te volle trommel veroorzaakt stinkende was

Een te volle wasmachine zorgt ervoor dat de wasmachine niet goed kan draaien. Het water en wasmiddel bereikt daardoor niet goed alle was en hierdoor kan de was uiteindelijk gaan stinken.

Je wasmachine maar half vol stoppen is zonde van het water en energie, maar de wasmachine hoeft dus ook niet propvol. Het hangt een beetje van het type materiaal af hoe vol je de wasmachine mag stoppen, maar als de wasmachine voor ongeveer 3/4 vol zit is er nog voldoende ruimte over in de wasmachine.

Te veel, of te weinig, wasmiddel gebruiken kan ook een oorzaak zijn van een stinkende was. Lees nog eens goed de instructies van jouw wasmiddel door of jij wel genoeg wasmiddel gebruikt, En sommige merken werken nou eenmaal minder goed dan andere merken.

Je zou dan eens een ander wasmiddel kunnen uitproberen om te testen of de was nu beter ruikt.

Laat na het wassen de was niet te lang in de wasmachine zitten. Ook dit kan weer een stinkende was veroorzaken. Natte was die niet op tijd opgehangen wordt gaat stinken en schimmelen en dat wil je natuurlijk niet.

De was kan niet goed drogen

Nog een oorzaak van een stinkende was is als je dat was niet goed laat drogen. Ik vertelde net al dat je de was niet te lang in de wasmachine moet laten zitten, maar als je de was vervolgens te dicht op elkaar hangt of in een ruimte die slecht geventileerd wordt hangt dan kan de was alsnog gaan stinken.

Om de was goed te laten drogen is het belangrijk dat de was voldoende gespreid wordt opgehangen, omdat de was zo het snelst droogt. Zeker in de winter, wanneer het kouder is, is dit heel belangrijk.

Zelf vind ik dit wasdroogrek ideaal. Ik heb er 2 en ik kan hier makkelijk 2 a 3 wasjes op laten drogen met voldoende ruimte voor alle kleding. Nog een voordeel: dit wasrek neemt wanneer het niet in gebruik is nauwelijks ruimte in.

Daarnaast droogt de was het snelst in een ruimte waar goed geventileerd wordt. In een vochtige ruimte kan de natte was namelijk minder snel drogen en is de kans groter dat de was gaat stinken.

Zet daarom in voordat je een was ophangt even het raam open als de ruimte niet goed geventileerd is. Zo kan overtollig vocht de ruimte uit. Ook als de was droog is kan je weer een raam openzetten om het vocht uit de ruimte te laten verdwijnen.

In de zomer kan je ook gerust het raam open laten staan als de was droogt. In de winter is het vaak te koud om de was snel te laten drogen en is dit minder handig.

Bekijk ook deze tips voor het drogen van de was in een kleine ruimte.

Overige oorzaken en oplossingen voor een vieze en stinkende was

Soms is het lastig te achterhalen waarom je was precies stinkt. Vieze geurtjes kunnen allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld door zweet van het sporten, roken, van huisdieren of door vieze geurtjes bij het koken.

Niet elke geur krijg je even makkelijk tijdens het wassen verwijderd. Als je de bovenstaande tips hebt geprobeerd en nog steeds een stinkende was hebt dan kan je wasparfum aan je was toevoegen.

Zelf gebruik ik dit ook, niet omdat mijn was stinkt, maar om de heerlijke geur van het wasparfum.

Probeer eerst een proefpakket wasparfum om te kijken welke geur je het lekkerst vindt. Je hebt bijvoorbeeld ook een neutrale geur om vieze geurtjes te maskeren als je liever geen geurtjes toevoegt aan de was.

Je kunt ook deze tips voor het gebruik van wasparfum lezen als je eerst meer over wasparfum wilt weten.

Met deze tips kan je stinkende was uit de wasmachine weer lekker laten ruiken en vieze (zweet)geuren maskeren.

Succes!

Liefs, Ilse

was lekker laten ruiken

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven