Review: Stenema aaltjes tegen rouwvliegjes - werkt het echt?
stenema aaltjes rouwvliegjes ervaringen

Review: Stenema aaltjes tegen rouwvliegjes – werkt het echt?

Zit de grond rondom jouw planten opeens vol met kleine, zwarte vliegjes? Dan is de kans groot dat je de varenrouwmug in huis hebt.

Geen probleem, de varenrouwmug is makkelijk met aaltjes te bestrijden en je bent er zo weer vanaf.

Zelf heb ik al vaker last gehad van rouwvliegjes en in het verleden succesvol bestreden met aaltjes. Dit jaar kwam ik de aaltjes tegen rouwvliegjes van Stenema tegen. Omdat deze goedkoper zijn dan het merk wat ik eerst gebruikte besloot ik deze eens uit te proberen.

Wat zijn mijn ervaringen met de Stenema aaltjes tegen rouwvliegjes? Werkt het echt? Daar vertel ik je graag meer over.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn hele kleine beestjes die maar een paar dagen leven. Het probleem is alleen dat de varenrouwmug zich razendsnel voortplant. Ze leggen tot wel 200 eitjes per keer.

De larven van de varenrouwmug eten aan de wortels van je kamerplant. Daardoor kan de kamerplant minder goed water en voedingsstoffen opnemen en is je plant extra kwetsbaar voor ziektes.

Rouwvliegjes kunnen via nieuwe planten of potgrond je huis binnenkomen. Als je niet oplet kan het al snel een grote plaag in huis worden.

Ze zijn vooral gek op vochtige potgrond, dus de kans is groot dat je ze in het najaar of de winter vaker opmerkt.

Het is dus belangrijk om de rouwvliegjes zo snel mogelijk te bestrijden.

Zelf heb ik elk jaar wel een keer last van rouwvliegjes en probeer ik deze zo snel mogelijk te bestrijden, zodat mijn planten zo min mogelijk schade oplopen.

Verwar rouwvliegjes trouwens niet met fruitvliegjes. Deze lijken erg op elkaar, maar fruitvliegjes zijn net wat lichter van kleur. Ook vliegen deze meestal rondom fruit (de naam zegt het al), terwijl rouwvliegjes vooral rondom de planten zitten. Bekijk hier tips om fruitvliegjes te bestrijden.

Stenema aaltjes tegen varenrouwmug – werkt het echt?

Dit jaar besloot ik voor het eerst Stenema aaltjes tegen varenrouwmug te gebruiken, omdat dit merk net wat goedkoper is.

In tegenstelling tot de aaltjes die ik eerder gebruikte was de gebruiksaanwijzing van de Stenema aaltjes heel summier. Als je nog nooit aaltjes tegen de varenrouwmug hebt gebruikt weet je misschien niet goed hoe je deze aaltjes moet gebruiken, maar gelukkig had ik hier al ervaring mee.

De aaltjes waren makkelijk toe te dienen. Binnen één week zag ik al een duidelijke afname van de rouwvliegjes rondom mijn planten. Na twee weken waren de rouwvliegen helemaal verdwenen.

De verpakking van 10 m2 is ruim voldoende voor de meeste mensen. Zelf heb ik meer dan 30 kamerplanten en ik hield nog aaltjes over na het bewateren van de planten.

De Stenema aaltjes werken dus goed tegen de rouwvliegjes en ik vind het een aanrader.

Je kunt de Stenema aaltjes tegen rouwvliegjes kopen bij:

Aaltjes gebruiken

Omdat de gebruiksaanwijzing van de Stenema aaltjes niet heel duidelijk is leg ik graag uit hoe ik de aaltjes gebruik.

Als je de aaltjes niet direct gaat gebruiken kan je ze het beste bewaren in de koelkast.

stenema aaltjes rouwvliegjes review

Het zakje maak je in 1 keer op, na opening kan je deze namelijk niet meer bewaren.

Ik meng eerst in een maatbeker de aaltjes met 1 liter water.

Van die 1 liter giet ik 200 ml in de gieter. Dit vul ik aan met ongeveer 1 liter regenwater of kraanwater. Hiermee geef ik alle planten in huis water. Ik heb veel kamerplanten, dus als de gieter leeg is herhaal ik het proces en meng ik weer 200 ml uit de maatbeker met normaal water.

Het is belangrijk dat je alle kamerplanten een beetje water geeft. Geef niet teveel water, want zoals je eerder hebt kunnen lezen is natte potgrond juist een broedplaats voor rouwvliegjes.

Maar tegelijkertijd is het wel belangrijk dat alle planten een licht vochtige potgrond hebben en dat alle planten wat aaltjes krijgen toegediend om de rouwvliegjes te bestrijden. De rouwvliegjes hoppen anders makkelijk van plant naar plant.

Voor de komende twee weken zorg je dat de potgrond niet uitdroogt, want dan sterven de aaltjes. En de aaltjes hebben deze twee weken nodig om alle eitjes en larven van de rouwvliegjes op te eten.

Als je het op deze manier toepast zal je zien dat de rouwvliegjes snel verdwijnen.

Let er voortaan op dat je de potgrond van de planten niet te nat maakt, zodat je het rouwvliegjes niet te makkelijk maakt.

Merk je dat je toch nog planten hebt waar de rouwvliegjes niet verdwenen zijn? Zet deze dan apart van de andere planten, zodat hij niet opnieuw andere kamerplanten kan besmetten.

Zet lijmvallen bij de kamerplant, zodat rouwvliegjes zich niet opnieuw kunnen verspreiden. En stop een tijdje met water geven, zodat de potgrond voldoende kan opdrogen.

Is het jou gelukt om de rouwvliegjes te bestrijden? Laat het mij weten in de comments.

Liefs, Ilse

Tips voor het bestrijden van ongedierte en insecten:

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Review: Stenema aaltjes tegen rouwvliegjes – werkt het echt?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven