7 leuke ideeën om restjes verf op te maken
ikea meubel schilderen uitleg

7 leuke ideeën om restjes verf op te maken

Wat te doen met restjes verf? Natuurlijk kan je ze wegbrengen naar de milieustraat, maar veel leuker is het om de verf alsnog te gebruiken in huis.

Zo hoef je de verf niet weg te gooien wat eigenlijk zonde is en kan je er ook nog iets leuks mee doen. Ik heb 7 leuke ideeën voor je verzameld om restjes verf op te maken.

Oud meubel opknappen

nieuwe kleur groen S 6010-G30Y mega histor

Grote kans dat je nog wel een oud meubelstuk hebt staan wat eigenlijk wel een likje verf kan gebruiken. In plaats van dit project steeds maar uit te stellen kan je ook restjes verf gebruiken om die oude stoel of kastje weer nieuw leven in te blazen.

Zo heb ik een stoeltje dat ik als klein meisje al op mijn slaapkamer had en dit stoeltje heb ik nog steeds. Deze stoel heeft al heel wat kleurtjes gehad en verfde ik recent in dezelfde kleur als de muur op mijn kantoor.

Ook voor de wandorganizer in de gang gebruikte ik restjes verf van een eerder project.

Accessoires een nieuw kleurtje geven

plantenpot met kralen zelf maken

Niet alleen meubels, maar ook accessoires kan je prima schilderen met restjes verf. Denk aan plantenpotten, kandelaars en vazen.

Je kunt deze accessoires zowel met muurverf als houtlak verven. Het belangrijkste is dat je de ondergrond goed schoon maakt. Extra leuk is het om te kijken of je de decoratie nog verder kunt pimpen, zoals ik met de plantenpot op kralen heb gedaan.

Je kunt een plantenpot in een mooie kleur verven, maar ook als je wat restjes RAL 9016 of RAL 9010 over hebt is het leuk om een oude kandelaar of vaas weer een frisse look te geven.

Als je restjes verf voor buiten over hebt kan je hiermee ook accessoires voor in de tuin verven. Een leuke manier om meer kleur in de tuin aan te brengen!

Vlakken op de muur verven

kleur-van-het-jaar-2020-histor-chinese-porcelain-met-black-lily_

Wil je eens wat anders op de muur? Denk bijvoorbeeld aan een mooie cirkel, verschillende vlakken of een lambrisering op een klein stukje muur?

Voor de meeste van deze voorbeelden heb je maar een klein beetje verf nodig. Zonde om hier een nieuwe pot voor te kopen. Kijk eerst eens bij je voorraad verf of je nog genoeg verf hebt staan in een mooie kleur passend bij de ruimte.

Dit is de ideale manier om restjes muurverf op te maken. Gebruik hiervoor liever geen restjes houtlak. Als je later weer wat anders wilt is het erg lastig om met muurverf over deze houtlak heen te schilderen.

Met een lijnlaser trek je heel makkelijk rechte strepen op de muur, waardoor de vlakken er mooi strak uit komen te zien.

Maak een schilderij

Restjes verf kan je ook prima gebruiken voor een schilderij. Dit schilderij is bijvoorbeeld heel simpel om te maken. Ik maakte deze in slechts 15 minuten en het is de ideale manier om restjes verf mee op te maken.

Extra leuk is het om dit schilderij op te hangen in de ruimte waar je deze kleuren hebt gebruikt. Zo matcht het schilderij mooi bij de muur of meubels in dezelfde kleur.

Creatief met de natuur

pompoenen verven

In het najaar is het leuk om wat pompoenen, dennenappels of andere natuurlijke decoratie in huis te halen. Ook deze decoratie match je mooi met je interieur door ze met restjes verf te schilderen.

Verf bijvoorbeeld een mooi patroon op de pompoenen of beschilder de dennenappels voor de helft. Zo geef je ze een heel moderne look. Op Pinterest staan genoeg voorbeelden om er iets leuks mee te doen, dus ga aan de slag en leef je uit!

Geef restjes verf weg

Ik heb regelmatig best wat verf over. En ik weet dat sommige vriendinnen en kennissen mijn woonsmaak delen. Het is een kleine moeite om te vragen of zij de verf kunnen gebruiken voor iets leuks.

Regelmatig maak ik zo iemand blij met restjes verf. Dat is een veel leuker idee dan de verf weg te gooien toch?

Bewaar de verf

Tja, soms is het ook handig om wat restjes verf te bewaren. Als er een keer wat beschadigd kan je zo de beschadiging opnieuw verven.

Je zult dan altijd iets kleurverschil blijven zien, maar vaak is dit wel een betere oplossing dan er niets aan doen.

Zorg dat de pot verf goed dicht zit als je deze wilt bewaren. Je kunt dit het beste doen door er met een hamer een paar keer op te slaan. De verf bewaar je daarna rechtop op een donkere en niet te koude plek.

Zelf bewaar ik de verf in de schuur. In de winter is het hier eigenlijk te koud voor de verf, dus als je zeker wilt weten dat de verf goed blijft is dit niet de beste plek. Maar hier staat de verf voor ons het minste in de weg, dus ik neem hiermee een klein risico dat de verf na de winter niet meer goed is.

Wat doe jij met restjes verf?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven