Monstera of zon en maan borduren op schildersdoek
borduren op schildersdoek met lijst uitleg

Monstera of zon en maan borduren op schildersdoek

Op Pinterest staan zoveel leuke DIY ideeën, waaronder dit idee om te borduren op een schildersdoek. Desiree van het Instagramaccount @budgethome en ik besloten met dit idee aan de slag te gaan en maakten allebei onze eigen versie van dit DIY idee.

Zelf ben ik gek op mooie lijntekeningen en het leek mij dan ook leuk om één van mijn favoriete planten, de Monstera, te borduren. Om het canvas wat extra pit te geven besloot ik op de achtergrond twee cirkels te verven. Ook Sillysis had een soortgelijk idee en maakte al eerder dit line-art kunstwerkje.

Desiree koos voor een heel ander borduurwerk door een zon en maan te borduren. Extra speciaal is dat zij voor een zwarte achtergrond koos.

In deze blog laat ik graag zien hoe wij dit borduurwerk op canvas heb gemaakt.

Benodigdheden borduren op schildersdoek

  • Canvas of schildersdoek in een maat naar keuze. Desiree en ik kozen voor dit schildersdoek met houten lijst. Ook hier vind je een overzicht van goedkope schildersdoeken in diverse maten en kleuren, bijvoorbeeld met een zwarte achtergrond. Desiree verwisselde deze in de houten lijst.
  • Borduurgaren (ik gebruikte wat dikker draad voor een opvallend effect)
  • Naald
  • Eventueel verf voor de achtergrond. Hiervoor gebruikte ik restjes muurverf, Desiree gebruikte acrylverf.

Werkwijze

Zoek eerst inspiratie voor een mooie tekening. Zelf vind ik het handig om hiervoor naar afbeeldingen, of lijntekeningen, op Pinterest te zoeken. Als je een afbeelding gevonden hebt kan je aan de slag.

Als je wilt verven begin je hier eerst mee. Ik gebruikte een plantenpot om twee cirkels op het schildersdoek te tekenen. Deze verfde ik daarna met restjes muurverf. Hiervoor moest ik twee lagen schilderen, een beetje geduld is dus belangrijk.

Desiree koos ervoor om voorzichtig met de kwast spetters op het canvas te spatten. Dit doe je door voorzichtig met de kwast boven het canvas te bewegen. De grotere stipjes kan je maken door de kwastpunt tegen het canvas aan te drukken.

Daarna kan je de tekening op het canvas overtrekken. Ik merkte dat gummen op het schildersdoek snel vlekken achterliet. Ik heb daarom eerst een aantal keer op A4 geoefend met de tekening, zodat ik in 1 keer goed de tekening op het canvas kon maken.

Je kunt ook de tekening op het canvas leggen. Volg dan met de punt van de naald de tekening, zodat er steeds gaatjes in het borduurwerk ontstaan. Door het canvas later tegen het licht in te houden zie je dan precies waar je de draad moet rijgen.

borduren op canvas @budgethome

Als de tekening op het schildersdoek staat kan je aan de slag met borduren. Zelf heb ik alleen voor zwart draad gekozen, maar je kunt ook met verschillende kleuren werken net als Desiree heeft gedaan. Ook heb ik bewust niet voor borduurgaren gekozen, maar voor net iets dikker draad zodat dit wat beter opvalt.

Daarna heb ik de tekening op het schildersdoek geborduurd. Hiervoor gebruikte ik de stiksteek. Heb je nog nooit geborduurd? Bekijk dan voor meer uitleg ook deze borduurtips voor beginners.

Omdat het bij schildersdoek lastig is te zien waar de naald zich aan de achterkant bevindt is het handig om tegen het licht in te werken. Zo kan je toch de naald aan de achterkant zien en makkelijk je borduurwerk volgen.

Bij de geschilderde vlakken is dit wat lastig. Hier heb ik eerst aan de voorzijde op plekken met een andere naald een gaatje geprikt. Aan de achterzijde ontstaat hierdoor ook een patroon en kan ik goed zien op welke plekken ik de draad kan rijgen.

Binnen een paar uurtjes maak je zo een mooi borduurwerk op schildersdoek.

borduren op schildersdoek monstera uitleg

Borduurwerk op canvas: het resultaat

Inmiddels heeft het borduurwerk op canvas een plek gekregen op het dressoir in de logeerkamer, naast het spijkerschilderij wat ik ook samen met Desiree van @budgethome heb gemaakt. Desiree gaf haar borduurwerk een plekje in de kamer van haar zoontje.

borduurwerk op schildersdoek @budgethome

Naast dit schilderij maakten wij allebei ook nog een spijkerschilderij op hout waarvan je hier de uitleg kunt vinden.

Vind je dit een leuk idee om te maken? Vergeet dan niet om de afbeelding op te slaan op Pinterest.

Ik kan niet wachten om weer met een volgende DIY aan de slag te gaan.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven