Onze tuinplannen voor 2022: een groenere tuin
groenplan tuin 2022

Onze tuinplannen voor 2022: een groenere tuin

Het tuinseizoen breekt weer aan en wat kijk ik er naar uit! Nu de werkzaamheden aan de uitbouw zijn afgerond is het tijd om de tuin aan te pakken. Alhoewel onze tuin in verhouding tot veel tuinen in de buurt al erg groen is, kijk ik er naar uit onze tuin nog verder te vergroenen.

Groen is niet alleen mooi, maar hoe minder tegels en meer groen er in de tuin is, hoe beter dit is voor het milieu. Onze buurt is enorm versteend en dit is regelmatig een probleem. Bij veel regen kan het water niet goed weg en in de zomer wordt het bloedheet door de vele stenen.

Elk steentje wat we hier aan kunnen bijdragen, of beter gezegd weghalen, is mooi meegenomen.

Dit jaar staat ook nog een geveltuintje op de planning aangezien wij geen voortuin hebben, maar nu gaan we eerst met de tuin aan de slag.

Tuinplannen voor 2022

In het grootste gedeelte van de tuin gaat niet veel veranderen. De achterzijde, met de vlonder met pergola en overkapping met groendak blijft grotendeels hetzelfde.

pergola in tuin

Alleen de kliko’s die nu nog direct naast de achterdeur staan, wil ik verplaatsen naar de vlonder. Ik hoop dat ze daar tussen het groen wegvallen, zodat ik geen kliko-ombouw hoef te maken.

Anders ga ik opnieuw voor deze plek een kliko-ombouw maken. Dit heb ik eerder gedaan en is een leuke DIY om mee aan de slag te gaan.

tuinontwerp groen 2022

Ook de borders blijven grotendeels hetzelfde. Alleen aan de borders aan de bovenkant van de tekening gaat wat veranderen. In de border rechts achterin, net voor de kliko’s, staat nu de hortensia. Door wind en regen verzwakt de hortensia elk jaar snel en na een paar weken hangt deze er al slap en lelijk bij.

Zo zonde, want het is een hele mooie plant. Ik heb al van alles geprobeerd, maar niks helpt. In plaats van de hortensia zet ik er dan de Fatsia Japonica neer. Deze overwinterd nu in een pot in de woonkamer, maar groeit ontzettend snel. Hij gaat het vast heel goed doen op deze plek, want als hij in de volle grond staat kan hij ook prima overwinteren in de tuin.

hortensia annabelle

In de grote border daarvoor staat nu de Bolcatalpa. Dit is een prachtige boom met grote bladeren. Eigenlijk staat hij net iets te dicht naar de buren toe, waardoor de bladeren over de tuin naar de buren vallen. Dit vinden de buren gelukkig niet erg, maar heel handig is het niet. Daarnaast staat de boom nu in een verhoogde border, waardoor hij net iets minder mooi tot zijn recht komt.

Daarom willen we de boom verplaatsen naar net voor de border. Dit zal een best lastige klus worden, maar hopelijk gaat het lukken. Voor de verhoogde border willen we een hele rij tegels verwijderen. Onder andere voor de Catalpa, maar ook voor meer groen. Hier kom ik zo nog op terug.

tegeltuin alternatieven

Boven in de hoek op de tekening, voor het huis staat nu de regenton en een aantal plantenpotten op de tegels. Ook hier willen we de tegels eruit halen en de grond opvullen met split. Met split loopt regenwater ook een stuk makkelijker weg dan met tegels. Split hebben we ook in een aantal andere borders en voor de schuur liggen, omdat dit beter is dan tegels.

Onder in de hoek op de tekening, voor het huis staan nu nog kliko’s die ik dus wil verplaatsen. Dan zou ik in deze hoek ook een aantal tegels kunnen verwijderen. Hier wil ik dan de vijgenboom plaatsen. Die hebben we al 5 jaar in een pot staan, maar ik weet zeker dat hij in de grond nog veel groter kan groeien.

Als er voldoende plek in de hoek overblijft wil ik hier de hortensia een tweede kans geven. Hier staat hij beter beschut, dus blijft hij misschien wel langer mooi. Maar omdat de hortensia vrij groot is weet ik niet zeker of er voldoende plek in deze hoek is.

Een groenere tuin

Omdat er een aantal tegels uit de tuin gaan komt er dus ruimte voor meer groen. We hebben al vrij veel groen in de tuin, maar nu wil ik het liefst groen met bloemen in de tuin. Dat kan ook omdat de meeste plekken waar de tegels eruit gaan in de halfschaduw en/of zon liggen.

Ik heb heel wat mooie planten en bloemen gezien, waar ik de komende tijd een keuze uit zal maken.

Dit zijn planten met bloemen geschikt voor in de zon en halfschaduw:

 • IJzerhard
 • Ridderspoor
 • Lupine
 • Sierui
 • Grote kattenstaart
 • Lampepoetser
 • Zonnehoed
 • Afrikaanse lelie
 • Ooievaarsbek
 • Rozemarijn
 • Salie
 • Tijm
 • Herfstanemoon
 • Witte lavendel

En deze planten met bloemen kunnen in de halfschaduw of schaduw:

 • Oosterse kersroos (gezien bij Ilse Witjes)
 • Brunnera
 • Bosanemoon
 • Longkruid
 • Vingerhoedskruid
 • Maarts viooltje
 • Geranium nodosum

In onze tuin heb ik natuurlijk geen plek voor al deze planten, dus het zal nog lastig worden een keuze te maken.

Ik kijk er enorm naar uit om in de tuin aan de slag te gaan. Wil je op de hoogte blijven? Via Instagram en de nieuwsbrief zal ik regelmatig een update delen.

En wil je ook je tuin een make-over geven? Bekijk dan eens deze tips voor het restylen van je tuin.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Onze tuinplannen voor 2022: een groenere tuin”

 1. Super leuk om je plannen te lezen! Al die planten in je lijst 🤩. Je hebt me geïnspireerd om een dergelijke tekening te maken van mijn plannen voor de border van onze voortuin, dan wordt het meteen ook iets overzichtelijker dan zwijmelen op Pinterest 😉. Ik ben reuze benieuwd naar jullie nieuwe groene tuin!

  1. Wat is er veel keuze uit mooie planten he, dat wordt straks nog moeilijk kiezen voor een definitieve selectie! En zwijmelen op Pinterest, daar is zoveel moois te vinden…. ik ben benieuwd naar jullie plannen, maar die zie ik vast op Instagram voorbij komen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven