Last van een rood groendak? 3 tips voor het onderhoud van je sedumdak
sedamdak rood groener maken

Last van een rood groendak? 3 tips voor het onderhoud van je sedumdak

Ziet jouw groendak er steeds roder uit? Lijkt het sedum verdort en heb je last van mos rondom het sedum? Of heb je last van kale of rode plekken op het groendak? In dit artikel deel ik tips wat je kan doen voor het onderhoud van je groendak, zodat deze zo lang mogelijk mooi en groen blijft.

Zelf hebben wij nu zo’n 4 jaar een groendak. Onze tuinman gaf aan dat het dak geen onderhoud nodig heeft en dat bijwateren eigenlijk ook niet nodig is. Achteraf bleek dit verkeerde informatie. Het resultaat? Een sedumdak wat meer rood dan groen is met kale plekken en een dorre aanblik.

Ik ben daarom zelf op zoek gegaan naar tips voor het onderhouden van het sedumdak. In een jaar tijd ziet ons groendak er al een stuk beter uit en ook dit jaar ga ik weer stappen nemen voor een nog groener sedumdak.

In dit artikel deel ik tips voor het onderhouden van je groendak. Ook heb ik een aantal tips klaarstaan wat je kan doen tegen een rood en kaal groendak en tegen mos op het groendak. Onderaan dit artikel vind je foto’s van ons groendak voor en na het toepassen van deze tips.

Tips voor het onderhouden van een groendak

Een groendak heeft niet veel onderhoud nodig. Maar helemaal niks aan het groendak doen, zoals mijn tuinman adviseerde, dat is te simpel gedacht.

Voor het onderhouden van het sedumdak heb ik drie tips voor je klaarstaan.

1. Regelmatig water geven

Sedum heeft niet veel water nodig. Toch is het belangrijk, zeker in droge periodes, om het sedum regelmatig bij te wateren. Doe je dit niet dan ontstaat er dus een rood dak, in plaats van een groen dak.

Door zon en droogte kan het sedum rood worden. In droge periodes is het goed om het sedumdak ongeveer 2 keer per week bij te wateren. Door dit goed bij te houden kan het groendak na deze warme periode mooi herstellen en weer zijn natuurlijke groene kleur terugkrijgen.

2. Extra sedum voor het groendak

Soms is het groendak zo beschadigd dat er kale plekken zijn ontstaan. Dit kan door een lange periode van droogte veroorzaakt worden, maar ook door andere dingen.

Eksters en kraaien pikken bijvoorbeeld graag in ons sedumdak voor materiaal voor een nestje. Daarnaast groeit er, doordat vogels zaden op het groendak laten vallen, her en der onkruid. Ook als je dit verwijderd ontstaan er gaten in het groendak.

Vorig jaar heb ik daarom deze sedumscheuten op het groendak geplaatst. Deze sedumscheuten zorgen ervoor dat de gaten worden bijgevuld en dat het groendak er weer een stuk beter uitziet.

sedumdak groendak wordt rood- sedumstekken sedumscheuten toevoegen

Zo zag het groendak er begin vorig jaar uit:

sedumdak groendak kosten

En zo dit jaar:

groendak onderhouden

Zoals je kan zien ziet het sedumdak er al een stuk beter uit. Maar omdat het sedumdak flink verzwakt was en lang niet goed onderhouden was zijn we er nog niet helemaal.

Vooral op het achterste gedeelte groeit nog veel mos wat we willen bestrijden (zie punt 3). Ook zijn er nog wat kale plekken en vooral het achterste gedeelte kan nog wel wat extra sedum gebruiken.

Dit jaar ga ik opnieuw extra sedumscheuten op het groendak plaatsen voor een nog groener dak.

3. Voeding voor een gezond sedumdak

Nog iets wat je kunt doen, en wat ik dit voorjaar voor het eerst ga doen, is het groendak een extra boost geven met groendakvoer. Dit kan je zowel in het voorjaar als in het najaar doen.

Dit groendakvoer zorgt ervoor dat mos beperkt wordt in zijn groei. Daarnaast versterkt het het aanwezige sedum op het groendak en stimuleert het de groei van sedum en dichte begroeiing.

Ik ga deze groendakvoer voor het onderhoud van het sedumdak dit jaar voor het eerst toepassen en ben benieuwd naar het resultaat. Ook ECOstyle verkoopt speciale meststof voor het onderhouden van je groendak.

Heb je geen zin om tijd om het onderhouden van het groendak zelf te doen? Dan kan je er ook voor kiezen om het groendak onderhoud te laten doen door een professionele partij, dat kan bijvoorbeeld hier.

Ik ben benieuwd of ons groendak er volgend jaar nog groener uitziet, ik hou jullie op de hoogte.

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Winkelwagen
Scroll naar boven

Meld je aan voor de wekelijkse inspiratiemail en ontvang het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Je kunt je altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

Meld je aan voor de wekelijkse inspiratiemail en ontvang het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Je kunt je altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

ronde haard woonkamer