Last van een rood groendak? 3 tips voor het onderhoud van je sedumdak
sedamdak rood groener maken

Last van een rood groendak? 3 tips voor het onderhoud van je sedumdak

Ziet jouw groendak er steeds roder uit? Lijkt het sedum verdort en heb je last van mos rondom het sedum? Of heb je last van kale of rode plekken op het groendak? In dit artikel deel ik tips wat je kan doen voor het onderhoud van je groendak, zodat deze zo lang mogelijk mooi en groen blijft.

Zelf hebben wij nu zo’n 6 jaar een groendak. Onze tuinman gaf aan dat het dak geen onderhoud nodig heeft en dat bijwateren eigenlijk ook niet nodig is. Achteraf bleek dit verkeerde informatie. Het resultaat? Een sedumdak wat meer rood dan groen is met kale plekken en een dorre aanblik.

Ik ben daarom zelf op zoek gegaan naar tips voor het onderhouden van het sedumdak. In een jaar tijd ziet ons groendak er al een stuk beter uit en ook dit jaar ga ik weer stappen nemen voor een nog groener sedumdak.

In dit artikel deel ik tips voor het onderhouden van je groendak. Ook heb ik een aantal tips klaarstaan wat je kan doen tegen een rood en kaal groendak en tegen mos op het groendak. Onderaan dit artikel vind je foto’s van ons groendak voor en na het toepassen van deze tips.

Tips voor het onderhouden van een groendak

Een groendak heeft niet veel onderhoud nodig. Maar helemaal niks aan het groendak doen, zoals mijn tuinman adviseerde, dat is te simpel gedacht.

Voor het onderhouden van het sedumdak heb ik drie tips voor je klaarstaan.

1. Regelmatig water geven

Sedum heeft niet veel water nodig. Toch is het belangrijk, zeker in droge periodes, om het sedum regelmatig bij te wateren. Doe je dit niet dan ontstaat er dus een rood dak, in plaats van een groen dak.

Door zon en droogte kan het sedum rood worden. In droge periodes is het goed om het sedumdak ongeveer 2 keer per week bij te wateren. Door dit goed bij te houden kan het groendak na deze warme periode mooi herstellen en weer zijn natuurlijke groene kleur terugkrijgen.

2. Voeding voor een gezond sedumdak

Nog iets wat je kunt doen is het groendak een extra boost geven met voeding / mest voor sedum. Er wordt aangeraden dit 2 keer per jaar te doen. 1 keer in het voorjaar en 1 x in de zomer / najaar/

Deze voeding zorgt ervoor dat mos beperkt wordt in zijn groei. Daarnaast versterkt het het aanwezige sedum op het groendak en stimuleert het de groei van sedum en dichte begroeiing. Daarnaast is het wel belangrijk dat je ook regelmatig onkruid en mos verwijderd om de groei van het sedum te beperken.

Ik heb deze sedumvoeding al een keer eerder gebruikt en binnen een maand zag het sedumdak er een stuk groener en gezonder uit. Helaas ben ik het dit voorjaar weer vergeten te gebruiken en gaat het groendak dan alsnog hard achteruit. Het is dus wel belangrijk dat je deze 2 keer per jaar toepast voor het beste resultaat.

3. Extra sedum voor het groendak

Soms is het groendak zo beschadigd dat er kale plekken zijn ontstaan. Dit kan door een lange periode van droogte veroorzaakt worden, maar ook door andere dingen.

Eksters en kraaien pikken bijvoorbeeld graag in ons sedumdak voor materiaal voor een nestje. Daarnaast groeit er, doordat vogels zaden op het groendak laten vallen, her en der onkruid. Ook als je dit verwijderd ontstaan er gaten in het groendak.

Een aantal jaar geleden heb ik daarom sedumscheuten op het groendak geplaatst. Deze sedumscheuten zorgen ervoor dat de gaten worden bijgevuld en dat het groendak er weer een stuk beter uitziet.

Met de kennis van nu denk ik dat 2 x per jaar voeding geven voldoende (en goedkoper) is voor het herstellen van een gezond groendak, maar bij grote schade zou je toch deze sedumscheuten kunnen toepassen.

Zo zag het groendak er voor de toepassing van voeding / mest en sedumschuiten uit:

En zo dit jaar:

groendak onderhouden

Zoals je kan zien ziet het sedumdak er een stuk beter uit. Maar omdat het sedumdak flink verzwakt was en lang niet goed onderhouden was zijn we er nog niet helemaal. 

Ik heb nu echt het voornemen om 2 keer per jaar voeding te geven, zodat het sedumdak gezond blijft en mooi groen blijft. Bijna alle sedumdaken bij ons in de buurt zijn flink rood, dus we zijn lang niet de enige die last hebben van een rood sedumdak.

Toch is mijn ervaring dat door 1 keer te bemesten het er al een stuk beter uitziet. Ook is dit super simpel. Vorig jaar hebben we gewoon vanaf een klein keukentrapje sedum op het dak gestrooid en dit hielp al enorm. Dit was slechts 10 minuten werk.

Heb je geen zin om tijd om het onderhouden van het groendak zelf te doen? Dan kan je er ook voor kiezen om het groendak onderhoud te laten doen door een professionele partij.

Ik ben benieuwd of ons groendak er volgend jaar nog groener uitziet, ik hou jullie op de hoogte.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven