6 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak
grote voorjaarsschoonmaak

6 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

Vroeger was het heel normaal om aan het einde van de winter, begin van de lente, een grote voorjaarsschoonmaak te houden. Heel het huis werd van boven naar beneden dan goed schoongemaakt.

Kasten werden leeggehaald en schoongemaakt, gordijnen werden gewassen, plinten en deuren werden goed gepoetst en vloerkleden werden goed uitgeklopt.

Tegenwoordig is de grote voorjaarsschoonmaak een beetje in de vergetelheid geraakt. Iedereen is druk en de meeste mensen zijn allang blij als ze de basis in huis opgeruimd en schoon kunnen houden.

Maar met de eerste zonnestralen in huis kriebelt het misschien toch wel om net wat uitgebreider dan normaal schoon te maken. Het vuil op de ramen, stof op de plinten en vingervlekken op de deuren valt door de zon opeens meer op.

Het is daarom echt niet zo gek als je in deze tijd van het jaar net wat meer wilt schoonmaken dan normaal. Maar hoe pak je de grote voorjaarsschoonmaak met een drukke agenda en weinig tijd nou het beste aan?

Ik heb een aantal tips voor je klaarstaan voor de grote voorjaarsschoonmaak.

1. Maak een reële planning

Voor de meeste mensen is het echt niet realistisch om in het hele huis van boven naar beneden in alle hoeken en gaten schoon te maken. We hebben veel minder tijd dan vroeger en vaak ook een groter huis en meer spullen.

Dit zorgt ervoor dat je keuzes moet maken wat je wel goed gaat schoonmaken en wat niet.

Maak daarom een reële planning en schrijf voor jezelf van belangrijk naar minder belangrijk op wat je wilt gaan schoonmaken en hoeveel tijd dit ongeveer kost.

Door prioriteiten te stellen weet je zeker dat je met de juiste taken begint. Daarnaast is het heel erg fijn om taken van je todo-lijst te kunnen afstrepen.

Zelf gebruik ik sinds een tijd de app Sweepy voor mijn schoonmaakplanning. Hierbij kan ik precies zien wat ik wanneer voor het laatst heb schoongemaakt en prioriteiten stellen voor de schoonmaaktaken.

2. Zorg voor goede producten

Een goed begin is het halve werk. Niet alleen een goede planning draagt hieraan bij, maar ook goede producten om mee schoon te maken.

Je hebt in de meeste gevallen echt geen sterke chemische middelen als bleek of Dasty nodig, want er zijn genoeg milieuvriendelijke alternatieven. Voor het schoonmaken van de wasmachine gebruik ik bijvoorbeeld soda, dit werkt heel goed.

Ook goede huishoudelijke apparatuur, bijvoorbeeld een Dyson stofzuiger, maken de schoonmaaktaken een stuk eenvoudiger.

3. Vraag hulp

Vroeger was het de vrouw des huizes die verantwoordelijk was voor de grote voorjaarsschoonmaak. Gelukkig is dit tegenwoordig allang niet meer het geval en kan je partner of kinderen prima meehelpen met de grote schoonmaak.

Verdeel de taken en geef indien nodig duidelijke instructies, zo ben je een stuk sneller klaar met de grote schoonmaak.

Heb je geen partner en kinderen en zie je op tegen de schoonmaakklus? Wees niet bang om hulp te vragen. Er is vast wel een vriendin, (schoon)zus of collega die een paar uurtjes wilt helpen.

4. Ruim eerst op

Er is niks zo vervelend als beginnen met schoonmaken en overal spullen tegenkomen die in de weg liggen. Dit vertraagd enorm en leidt je elke keer opnieuw af.

Ruim daarom eerst rondslingerende spullen op voor je gaat beginnen met de schoonmaak. Je kunt daarna in één keer door met schoonmaken en dit werkt een stuk beter dan elke keer tussendoor iets te moeten opruimen.

5. Begin gewoon

Zie jij tegen de grote schoonmaak op? Stel je het elke keer uit? De beste tip die ik je kan geven is om toch gewoon te beginnen met de grote voorjaarsschoonmaak. Doe je dit niet, dan blijft het toch elke keer in je hoofd zitten.

Als je eenmaal begint dan valt het schoonmaken waarschijnlijk reuze mee. Grote kans dat, als je de tijd hebt, je meteen even door wilt pakken.

Maar zelf merk ik ook dat elk kwartiertje of half uurtje dat ik tijd heb al heel wat scheelt. Het hoeft niet in één keer en alle beetjes helpen.

Door elke dag iets te doen, bijvoorbeeld een raam te lappen of gordijnen te wassen, kan je weer iets afvinken van je lijstje van de grote schoonmaak. En geloof mij, dat voelt een stuk prettiger dan maar met die lange lijst blijven zitten en niks te doen.

6. Tijd voor ontspanning

Zoals gezegd hoeft de grote schoonmaak niet in één keer af. Regelmatig tijd nemen voor jezelf is heel belangrijk om dit te kunnen volhouden.

Zorg daarom regelmatig voor een lekkere kop thee of koffie, bijvoorbeeld van Sage. Door even te pauzeren kan je weer opladen en heb je voldoende energie om nog een paar taken van je todo-lijst af te strepen.

Succes met de grote schoonmaak! En vergeet niet, alle kleine beetjes helpen.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

1 gedachte over “6 tips voor de grote voorjaarsschoonmaak”

  1. Bedankt voor de handige tips! Ik heb binnenkort een grote woningontruiming en wil daarvoor graag alles nog een keer gronding opruimen. Ik ga zeker je suggestie opvolgen om een reële planning te maken en prioriteiten te stellen om mijn schoonmaakwerk efficiënter aan te pakken. Ook de tip over het nemen van pauzes voor ontspanning is waardevol. Bedankt voor de inspiratie en ik kijk ernaar uit om mijn huis op te frissen!

    Met vriendelijke groet,

    Anne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven