Jaloezieën schoonmaken in huis doe je zo
tips jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën schoonmaken in huis doe je zo

Jaloezieën zijn ontzettend populair als raamdecoratie in huis en dat is niet zo gek. Dankzij de strakke en minimalistische vormgeving staan jaloezieën mooi in bijna elk interieur. Hoewel houten jaloezieën erg mooi zijn, is het schoonmaken van jaloezieën best wat werk.

In dit artikel lees je de beste tips voor het schoonmaken van jaloezieën. In mijn huis heb ik maar liefst zes jaloezieën hangen, dus ik heb genoeg ervaring met het poetsen van deze raamdecoratie.

Op zich is het voldoende om de jaloezieën of luxaflex minstens 1 keer per jaar grondig schoon te maken. Maar in de tussentijd is het wel belangrijk zo nu en dan de stoflaag te verwijderen. Ik laat je zien hoe je dit snel doet.

Jaloezieën snel stofvrij maken

Zelf gebruik ik een goede microvezel stofdoek om snel stof van de jaloezieën te verwijderen. Heb ik heel weinig tijd dan klap ik eerst de jaloezieën dicht. Zo kan ik heel makkelijk en snel het stof van de raambekleding vegen. Maar echt grondig is het niet. Een deel van de latten valt namelijk achter de voorgaande lat en hier kan je op deze manier niet goed bij.

Beter is het om, als je meer tijd hebt, lat voor lat met de stofdoek schoon te maken. Dit kost iets meer tijd, maar is nog steeds niet heel veel werk. En zo maak je de latten wel goed stofvrij.

Je kunt ook met de opzetborstel van de stofzuiger de latten schoonmaken. Zelf vind ik dit iets minder handig, omdat je op deze manier niet heel grondig reinigt. Maar het werkt wel snel en is ideaal voor als je weinig tijd hebt.

Speciale lamellenborstels, waarbij je meerdere koppen hebt en meerdere latten tegelijk kunt schoonmaken, werken in mijn ervaring niet zo handig omdat je heel moeilijk grip op de latten krijgt en ze daardoor niet goed kunt schoonmaken.

Hoe maak je jaloezieën goed schoon

Naast het regelmatig stofvrij maken van de jaloezieën is het ook belangrijk de jaloezieën minimaal 1 keer in het jaar grondig te reinigen. Er zijn ook mensen die de jaloezieën elke maand grondig reinigen.

Het is maar net hoeveel tijd je hieraan wilt, of kan, besteden. In een ruimte als de keuken worden jaloezieën sneller vies dan in de slaapkamer. Daarnaast zie je op sommige kleuren, zoals zwart en donkerbruin, veel sneller stof en vlekken dan op bijvoorbeeld witte jaloezieën.

Ook nu maak je de jaloezieën eerst goed stofvrij. Daarna pak je een emmer met wat water en allesreiniger erbij en ga je met een licht vochtige poetsdoek latje voor latje schoonmaken.

Vergeet ook niet om de ladderband en en andere onderdelen van de jaloezieën goed schoon te maken. Zitten er vlekken in de ladderband? De meeste vlekken maak je makkelijk schoon met een wonderspons.

Gebruik niet teveel schoonmaakmiddel, het meeste vuil zal makkelijk te verwijderen zijn en een beetje water en wat allesreiniger is voldoende.

Poets alles tot slot na met een droge doek.

Jaloezieën reinigen in bad

Op internet vind je verschillende voorbeelden van mensen die de raambekleding in bad schoonmaken.

Vul een bad met warm water en wat soda en laat het een half uur weken. Daarna schijn je het vuil er zo makkelijk af te borstelen.

Persoonlijk lijkt mij dit meer werk dan even met een doek over de latten van de jaloezieën te gaan. Ook vraag ik mij af of al dat water nou wel zo goed is voor (houten) jaloezieën. Eén van de lezers op Facebook merkte ook op dat dit ook geen goed idee is voor het mechanische binnenwerk.

Ondanks dat op internet deze tip veel terug te vinden is, lijkt deze manier van schoonmaken niet zo goed voor je jaloezieën. Ik heb zelf deze manier van schoonmaken dan ook nog niet geprobeerd.

Geen zin in schoonmaakwerk? Dit zijn alternatieven voor raambekleding

Tja, het schoonmaken van jaloezieën is dus best wat werk. Als je een hekel hebt aan schoonmaken is het goed hier over na te denken voor je deze raambekleding koopt.

Je kunt dan kiezen voor andere soorten raambekleding die minder vaak gepoetst hoeven te worden. Denk aan in between gordijnen, plissé gordijnen of rolgordijnen.

Op de blog deelde ik al eerder deze tips voor het schoonmaken van gordijnen.

Hoe vaak maak jij de jaloezieën schoon?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven