Hoe stek je een Stippen Begonia? (Begonia Maculata)
stippen begonia stekken

Hoe stek je een Stippen Begonia? (Begonia Maculata)

Wil jij je Stippenplant stekken? Bekijk dan deze uitleg en stek zelf stap voor stap jouw Stippen Begonia.

Ik vind de Stippen Begonia één van de mooiste planten die er is. De sierlijke bladeren, de bijzondere stippen en het opvallende uiterlijk maken de Stippenplant een lust voor het oog.

Gelukkig is de Begonia Maculata ook makkelijk te stekken, waardoor je deze plant heel makkelijk kan vermeerderen. Ook als jouw Stippenplant het niet zo goed doet kan je de plant nog redden om juist een stekje af te knippen en daar een nieuwe plant mee te stekken.

Ik laat je zien hoe je de Stippenplant zelf kunt stekken.

Stippen begonia stekken: stap voor stap uitleg

Om de Stippen Begonia te stekken heb je een scherp mesje of schaar nodig en een glas met water.

Je kunt ook een speciaal stekschaartje gebruiken. Ook zijn er leuke stekvaasjes waar je je stekjes in kunt bewaren.

Knip of snij de steel van de Begonia net boven een blad af. Voor een nieuw stekje is het voldoende als er één blad aan de steel zit. Iets meer mag eventueel ook, maar snij het stekje niet met teveel bladeren af.

Omdat het stekje nog geen wortels heeft kan je deze niet meteen in nieuwe potgrond zetten. Eerst zet je het stekje in een glas met water of stekvaasje.

Zet het stekje op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Nu moet je geduld hebben tot het stekje zelf wortels gaat aanmaken. Dit duurt bij een Stippenplant lang, dus heb geduld. Pas na 4 weken zag ik bij mijn stekjes de eerste wortels groeien. Daarna heb ik nog weken gewacht, zodat de wortels eerst langer konden worden.

stippenplant stekken

Bij mijn allereerste stippenplant stekje gebeurde er trouwens niks en groeiden er geen wortels. Achteraf denk ik dat ik deze op een te donkere plek in huis heb gezet.

Is het bij jou in huis ook donker? Een groeilamp zorgt ervoor dat stekjes sneller groeien en een betere kans op overleven hebben.

Als de wortels voldoende ontwikkeld zijn kan je het stekje in de potgrond zetten. Maar doe dit niet in gewone potgrond, maar kies voor . Hier zit namelijk speciale voeding in waardoor de stekjes zich beter ontwikkelen.

Zelf zet ik de stekjes in deze kleine terracotta potten. Deze gebruik ik zowel binnen als buiten voor stekjes, tot ze groot genoeg zijn om naar een grotere pot te verpotten.

Voor binnen kan je er schoteltjes bij bestellen, maar ik gebruik gewoon gebaksbordjes die ik al in huis heb. Het werkt precies hetzelfde en zo bespaar ik weer geld.

Zet de stekjes wederom op een lichte plek en zorg er goed voor. Zelf heb ik ze bij mijn groeilamp gezet, zodat ze extra licht krijgen om bij te groeien.

Stippenplant verzorgen

Als de stekjes in de potgrond staan hebben ze in het begin extra veel water nodig. Stekjes vragen nou eenmaal meer water dan een volwassen plant, omdat ze nog vol in de groei zijn.

Maar zorg ervoor dat je de stekjes niet teveel water geeft en de grond niet te nat wordt. Natte potgrond is niet goed en zorgt juist voor wortelrot en een zwakke plant. Het is beter de stekjes regelmatig een beetje water te geven dan af en toe heel veel water te geven.

Ik gebruik zelf een vochtmeter om te meten of ik de stekjes niet te veel, en niet te weinig, water geef.

Naast voldoende water is voldoende daglicht ook belangrijk voor de stippenplant.

Eerlijk is eerlijk, het verzorgen van de stippenplant vind ik persoonlijk maar lastig.

Op internet staat het advies om de plant in de zomer 1 a 2 keer per week water te geven en de grond licht vochtig te houden.

Bij mij heeft dit tot nu toe als resultaat dat de plant, ondanks zijn groei, ook veel bladeren laat vallen. Daarom test ik al een tijd met minder water geven aan de moederplant en dit lijkt bij mij te werken.

Gelukkig heb ik nu een aantal stekjes en kan ik nog meer experimenteren met het verzorgen van de Stippenplant. Zo hoop ik dat ik in de toekomst niet alleen de Stippen Begonia kan stekken, maar dat het ook steeds beter lukt om deze in leven te laten.

Niemand wordt geboren met groene vingers, maar dit kunnen we allemaal leren. Dus geef niet op, experimenteer, leer en groei. Zo groeit je plantencollectie met je mee.

Zelf vind ik de boeken van Mama Botanica heel fijn om meer over het verzorgen van planten te leren. In het boek Stek je plant leer je bijvoorbeeld alles over het stekken van planten en staat er per soort plant uitgelegd hoe je dit het beste doet. En in het boek leer je alles over de lichtbehoefte van kamerplanten en wat de juiste plek is voor verschillende soorten planten in huis.

Ook Lindi heeft haar stippenplant gestekt en hier een mooi filmpje over gemaakt.

Succes met het stekken van je Stippen Begonia!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven