5 tips voor het uitkiezen van een lamp in de gang
lamp boven dressoir hal_

5 tips voor het uitkiezen van een lamp in de gang

Veel mensen vinden het lastig welke verlichting geschikt is voor in de gang. De gemiddelde hal in Nederlandse huizen is klein en daardoor vallen veel lampen af. De plafondlamp hangt vaak boven de doorlooproute, wat het lastig maakt een geschikte lamp te vinden.

Een hanglamp kan bijvoorbeeld meestal niet, omdat deze te laag hangt. Iedereen snapt dat elke keer je hoofd stoten aan de lamp in de gang niet de bedoeling is.

Maar hoe kies je dan wel een mooie lamp in de hal, in plaats van die standaard plafonnière of spotjes? Ik heb een aantal tips en ideeën voor je verzameld.

1. Denk buiten de kaders

Alhoewel een hanglamp recht boven je hoofd in de hal dus geen goed idee is tenzij je een heel hoog plafond hebt, wil het niet zeggen dat een hanglamp in de hal nooit kan. Je moet alleen net iets creatiever denken.

Heb jij een hele mooie hanglamp gezien die je toch graag een plekje in de hal wilt geven? Denk dan eens buiten de kaders.

Zelf hebben wij bijvoorbeeld een mooie Marokkaanse lamp die eigenlijk te laag is voor in de hal. In ons vorige appartement had hij een plekje in de slaapkamer en wij wilden hem in dit huis toch ook graag een plekje geven.

lamp boven dressoir boston gang

Door de lamp op te hangen aan de zijkant van het plafond, bijvoorbeeld boven een dressoir, voorkom je dat je je hoofd stoot aan de lamp. Zo heeft de lamp toch een mooie plekje gekregen in onze gang.

Er zijn nog veel meer hanglampen die je op deze manier toch een mooie plek in de hal, net buiten de doorlooproute, kunt geven. Denk bijvoorbeeld aan een mooie kroonluchter in de bohemian hippie stijl of een bamboe hanglamp in een Scandinavisch en modern interieur.

2. Een wandlamp past altijd in de gang

Het kan natuurlijk ook dat de plafondlamp op een onhandige plek zit in de gang of onvoldoende licht geeft om alle hoeken in de gang te verlichten. Voor een (kleine) wandlamp is gelukkig altijd wel plek in de gang en zo kan je deze ruimte toch voldoende verlichten.

Daarnaast geeft een wandlamp heel sfeervol licht. Zo zijn er modellen die bijvoorbeeld zowel de onderkant als bovenkant subtiel verlichten.

Je geeft de hal hiermee een extra chique uitstraling. Dat is nog eens een fijne binnenkomer!

3. Extra verlichting met een tafellamp

In veel huizen staat wel een klein dressoir of schoenenkast in de gang voor extra opbergruimte. Hartstikke praktisch, maar als je niet uitkijkt ligt de bovenkant van de kast zo vol met allerlei rommel en ziet het er daardoor chaotisch uit.

Helemaal voorkomen dat je gezinsleden hun sleutels, sjaals en zonnebrillen er steeds laten slingeren is misschien lastig. Maar door het dressoir gezellig te stylen verklein je de kans dat dit een verzamelplek voor spullen wordt.

En als je toch het dressoir gezellig inricht, denk dan ook eens aan een tafellamp. Er zijn hele mooie tafellampen te koop. Zo kan je praktisch en mooi combineren met een handige tafellamp.

Pas wel op dat je, afhankelijk van de plek van het dressoir, niet teveel breekbare dingen er op neerzet. In de haast om weg te komen kan het weleens gebeuren dat iemand per ongeluk een vaas of iets anders omgooit en dat wil je natuurlijk voorkomen.

4. Zorg voor genoeg licht in de hal

Je weet wat ze zeggen, bij de loodgieter lekt de kraan. Zo is het hier ook. Ik adviseer mensen regelmatig over voldoende licht in huis, maar eerlijk is eerlijk, onze mooie Marokkaanse lamp geeft beperkt licht in de hal.

De verlichting is heel sfeervol, wat vooral ‘s avonds heel mooi is. Maar wil ik ‘s ochtends in het donker de deur uit en nog even in de spiegel kijken, dan geeft onze lamp eigenlijk maar net voldoende licht.

marokaanse hanglamp gang

Eigenlijk zou ik daarom nog eens naar een mooie tafellamp moeten kijken voor extra licht.

Ga ook bij jezelf na hoeveel licht je nodig hebt in de hal en hou hier rekening mee bij je keuze.

Zit er tussen de hal en woonkamer een glazen deur? Dan wil je niet enkel heel fel licht, maar ook ‘s avonds de ruimte sfeervol kunnen verlichten.

Heb je een donker hoekje in de hal? Of wil je in de ochtend voldoende licht om je make-up in de spiegel te kunnen controleren voor je de deur uitgaat? Dan moet je hier rekening mee houden bij het kiezen van verlichting en voor extra verlichting op deze plekken kiezen.

Denk dus goed na welke functie verlichting in de hal voor jou en je gezinsleden heeft en pas hier de keuze voor verlichting op aan.

5. Ga de hoogte in

Heb jij juist een extra hoge gang? Misschien heb je wel een mooie vide in de hal? Dan is het natuurlijk zonde om de hoogte niet te benadrukken. Kies voor een mooie vide lamp en benadruk het mooie hoge plafond.

Verlichting is de decoratie bij uitstek om je mee uit te leven als je een hoog plafond of vide in de hal hebt. Je kunt mooi pronken met prachtige lampen in de hal, zo heb je meteen een mooie eyecatcher bij binnenkomst.

Succes met het uitkiezen van mooie verlichting voor in de gang!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven