Met deze tips blijft jouw vloer zo lang mogelijk mooi - InteriorTwin
onderhoud vloer

Met deze tips blijft jouw vloer zo lang mogelijk mooi

Als je net een nieuwe vloer hebt dan wil je deze natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Maar ja, in huis wordt ook geleefd en voor je het weet komen de eerste vlekken, of erger, op de vloer.

Gelukkig kan je een aantal dingen doen om de vloer in huis zo goed mogelijk te beschermen. Het begint bij een goede keuze voor vloer. Zo kan een PVC vloer met een goede toplaag bijvoorbeeld best tegen een stootje en ook een tegelvloer kan heel wat hebben. Andere vloertypes, zoals goedkoop laminaat, zijn wat gevoeliger en hiermee moet je dus iets voorzichtiger zijn.

Maar naast een goede vloer is goed onderhoud van de vloer net zo belangrijk. Om je op weg te helpen hoe je een nieuwe vloer zo goed mogelijk kan beschermen heb ik een aantal onderhoudstips voor de vloer voor je op een rij gezet.

1.  Zorg voor een schone vloer

Elke dag sluipt er ongemerkt heel wat vuil het huis binnen. Rommel als zand en steentjes kan de vloer beschadigen, waardoor de vloer minder goed beschermd is tegen krassen.

Zo kan de toplaag van een PVC vloer bijvoorbeeld beschadigen door alle rommel die je onder je schoenen mee in huis neemt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de vloer direct beschadigd, maar goed onderhoud van de vloer is wel belangrijk.

Het is daarom belangrijk om regelmatig schoon te maken, zodat de vloer zo schoon mogelijk blijft. Zo voorkom je dat er ook ander vuil op de vloer blijft liggen wat beschadigingen kan veroorzaken. Want hoe langer het vuil op de vloer ligt, en hoe viezer de vloer is, hoe groter de kans is dat de vloer beschadigd.

Zorg er dus voor dat je de vloer regelmatig stofzuigt. Hoe vaak dit is hangt af van je huishouden en hoeveel vuil er naar binnen komt. Heb je jonge kinderen of huisdieren dan moet je waarschijnlijk wat vaker stofzuigen dan iemand die alleen woont.

Zelf stofzuig ik bijvoorbeeld één keer per week, dit is bij ons meer dan voldoende. Daarnaast probeer ik ook één keer per week, maar minimaal één keer per twee weken, de vloer te dweilen. Hiermee verwijder je nog heel wat extra vuil na het stofzuigen.

Ben je lekker bezig met schoonmaken? Kijk dan ook eens naar deze tips voor de grote voorjaarsschoonmaak.

onderhoud vloer levensduur verlengen

2.         Laat het vuil buiten huis

Zoals gezegd zorgen zand en steentjes ervoor dat er ongemerkt veel vuil het huis binnenkomt en hierdoor kan de vloer beschadigen. Met schoonmaken verklein je de kans op deze beschadigingen, maar nog beter is het om te voorkomen dat dit vuil je huis binnenkomt.

Zorg bijvoorbeeld voor een goede deurmat bij de deur. Vergeet ook niet om een deurmat bij de tuindeuren te leggen, anders komt er via deze kant alsnog veel vuil het huis binnen.

Tip: Wil je eens wat anders dan die saaie standaard deurmat? Bekijk dan dit leuke zelfmaakidee voor een cactus deurmat.

Je kunt er ook voor kiezen om bij de deur standaard de schoenen uit te trekken. Dit voorkomt heel wat vuil in huis.

Wist je dat het in veel landen normaal is om binnen geen schoenen te dragen? Ook in Nederland zijn er genoeg gezinnen die binnen geen schoenen dragen.

Draag je toch liever schoenen in huis? Vergeet dan niet om je voeten goed te vegen bij binnenkomst. Zeker als het geregend heeft kleeft er vaak heel wat vuil aan de onderkant van de schoenen.

3.         Plaats vilt onder je meubels

Niet alleen het vuil onder de schoenen kan krassen op de vloer veroorzaken, maar ook door het schuiven met meubels kunnen er beschadigingen aan de vloer ontstaan.

Denk maar eens aan hoe vaak de eetkamerstoelen heen en weer worden geschoven op de vloer. Om de vloer tegen dit soort krassen te beschermen is het goed om viltjes onder stoelpoten en meubels te plaatsen. Zo voorkom je krassen op je vloer en blijf de vloer een stuk langer mooi.

4.         Gebruik reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor je vloer

Elk type vloer moet weer op een andere manier worden schoongemaakt. Zo gebruik ik voor onze tegelvloer het liefst een stoomreiniger, maar op een houten vloer of PVC vloer kan je dit beter niet gebruiken. De hoge temperatuur is niet goed voor je vloer en een PVC vloer kan je beter dweilen.

Een veelgemaakte fout bij het dweilen van de vloer is dat er teveel water en schoonmaakmiddel wordt gebruikt. Je hebt namelijk van beiden maar een heel klein beetje nodig.

Daarnaast past bij elk type vloer weer een ander soort schoonmaakmiddel. Gebruik je een verkeerd schoonmaakmiddel dan heb je kans dat de vloer er dof uitziet of dat er strepen op de vloer ontstaan. Voor een PVC vloer kan je bijvoorbeeld het beste een speciaal PVC vloer schoonmaakmiddel gebruiken.

Wil jij meer weten over het schoonmaken van de vloer? Bekijk dan ook eens deze tips voor het dweilen van de vloer zonder strepen.

Lang genieten van een mooie vloer begint bij de keuze voor een goede kwaliteit vloer en je verlengt de levensduur van de vloer door deze goed te onderhouden. Succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven