6 mooie en snelgroeiende bodembedekkers tegen onkruid
mooi bodembedekkers tuin border bloemen

6 mooie en snelgroeiende bodembedekkers tegen onkruid

Ben jij op zoek naar mooie bodembedekkers voor in de tuin? Bekijk dan deze populaire bodembedekkers, inclusief voorbeelden, voor in de border.

De meeste bodembedekkers in dit overzicht hebben een groot deel van het jaar bloemen, bijvoorbeeld in het wit, paars of geel. Dit is goed voor de biodiversiteit in de tuin en trekt insecten zoals bijen en hommels en ook vlinders aan.

Bekijk de mooiste bodembedekkers en kies ze als een mooie aanvulling voor extra groen in de tuin.

1. Maagdenpalm

De kleine maagdenpalm is mijn favoriete bodembedekker tegen onkruid. De witte maagdenpalm hebben wij al jaren in onze grote border in de tuin en sinds kort hebben we ook de Vinca Minor Atropurpurea, maagdenpalm met paarse bloemen, in een nieuw aangelegde border in de tuin.

Het voordeel van de maagdenpalm is dat deze bodembedekker heel snel groeit, wintergroen en winterhard is en een groot deel van het jaar mooie kleine mooie bloemetjes geeft.

Ook is het een laagblijvende bodembedekker die hooguit 15 centimeter wordt, waardoor hij makkelijk tussen andere planten in de border door groeit. In de grote border heb ik bijvoorbeeld heel veel bloeiende planten geplaatst die nu langzaam begin mei tussen de maagdenpalm door groeien.

De maagdenpalm kan ook op vrijwel elke plek in de tuin, van zon, halfschaduw tot schaduw. Het is een sterkte bodembedekker die ideaal gecombineerd kan worden met andere groenblijvende planten in de border.

Er zijn diverse soorten maagdenpalmen met verschillende bloeitijd, maar meestal heb ik van februari tot augustus bloemen in de maagdenpalm.

De maagdenpalm kan je ook makkelijk stekken en vermeerderen, omdat hij bij nieuw aangegroeid blad opnieuw wortelt in de grond. Dit kan je heel makkelijk stekken en zo de plant vermeerderen.

Vinca Alba – Witte maagdenpalm

Per stuk of per 12 stuks te koop

Koop bij:

tuinplant.nl
Vinca minor ‘Atropurpurea’ – Maagdenpalm

Per stuk of per 12 stuks te koop

Koop bij:

bol.com

2. Campanula / Klokjesbloem

Op een moeilijke plek in onze tuin met veel schaduw en weinig zon hebben we de paarse Campanula geplaatst. Andere bodembedekkers gingen hier eerder dood, maar de Campanula bloeit nu al een aantal jaar volop.

Er zijn meerdere soorten Campanula te koop, wij hebben de Campanula poscharskyana. Deze bodembedekker wordt niet hoger dan 5 centimeter en kan zowel in de halfschaduw als zon geplaatst worden.

Omdat de bladeren heel dicht op elkaar groeien is deze bodembedekker ideaal tegen onkruid. Wij hebben van half mei tot augustus bloemen in de Campanula.

De Campanula kan goed tegen droogte en kan ook prima in een pot of als rotsplant geplaatst worden. Wij hebben de Campanula bijvoorbeeld ook in potten in onze zonnige geveltuin geplaatst. Daarnaast groeit deze bodembedekker ook deels door over ons composiet terras en het split in de naastgelegen border, wat extra gezellig staat.

Campanula poscharskyana als bodembedekker

3. Vetmuur (Sagina subulata)

Sagina subulata, ook wel bekend als Vetmuur, is een bodembedekkende plant die soms wordt vergeleken met mos.

Dit komt omdat het blad er mosachtig uitziet. Deze bodembedekker is daarom het best geschikt voor enigzins vochthoudende grond. Ook is dit een goede vervanger voor gras.

Er kunnen kleine witte bloemetjes tussen de vetmuur groeien. De vetmuur blijft het langs mooi en groeit harder als je deze regelmatig schuurt.

4. Wilde marjolein

Wil je liever eetbare planten als bodembedekker? Dan is de marjolein een goed idee!

Ik heb deze plant eind maart in een nieuwe border geplaatst en in 1,5 maand is deze al verdubbelt in volume! Marjolein is dan ook een snelgroeiende bodembedekker.

Van juli tot en met september groeien er roze en rode bloemen in de plant. Uiteindelijk kan deze bodembedekker ongeveer 50 centimeter hoog worden, maar als je hem liever wat lager houdt kan je deze ook makkelijk snoeien.

Je kunt wilde marjolein als kruid in de keuken gebruiken maar er bijvoorbeeld ook hele lekkere thee van maken.

wilde marjolein

5. Klimop

Zelf gebruiken wij klimop als klimplant tegen de schutting, maar klimop is ook een goedkope plant om als bodembedekker te gebruiken.

Het voordeel van klimop is dat deze heel snel groeit, makkelijk te stekken is en op elke plek in de tuin geplaatst kan worden. Zowel in de zon, half schaduw en schaduw overleeft de klimop prima.

De klimop heeft in verhouding tot de andere bodembedekkers relatief donkergroen blad en is wintergroen en winterhard.

6. Goudaardbei

Zoek je een leuke bodembedekker met gele bloemen? Dan is de goudaardbei een leuk idee. Ik heb deze plant eerder in potten gehad, wat een minder goed idee is omdat hij hier snel uitdroogt.

Als bodembedekker is de goudaardbei wel geschikt. Hij is heel populair als bodembedekker omdat hij makkelijk aan te planten is en winterhard en wintergroen is.

De goudaardbei kan zowel tegen zon als schaduw en wordt daarom vaak ook onder bomen, heggen en heesters geplaatst. Ook heeft de goudaardbei nauwelijks onderhoud nodig en is het daardoor een makkelijke bodembedekker voor in de tuin.

Bonustip: de Bacopa

De Bacopa is een sterke plant vol met witte, blauwe, paarse of roze bloemen die niet alleen als bodembedekker gebruikt kan worden, maar bijvoorbeeld ook in een hangmand geplaatst kan worden. De Bacopa kan zowel in de zon als halfschaduw geplaatst worden en geeft van mei tot en met oktober bloemen.

Het nadeel van de Bacopa is dat deze, in tegenstelling tot de meeste bodembedekkers, niet winterhard en wintergroen is. De Bacopa is bij ons in de tuin het eerste jaar heel hard gegroeid en heeft het hele zomerseizoen door, in tegenstelling tot sommige andere bodembedekkers, bloemetjes gegeven. Maar na een jaar komt deze Bacopa inderdaad niet meer terug. Toch is deze bodembedekker zeker de moeite waard omdat hij zo hard groeit en zo lang bloemetjes heeft.

paarse bacopa

Wat is jouw favoriete bodembedekker?

Liefs, Ilse

Per stuk of per 6 stuks

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven