6 grote tuinplanten en struiken voor in de border in de tuin - InteriorTwin
grote planten struiken border

6 grote tuinplanten en struiken voor in de border in de tuin

Ben jij op zoek naar grote tuinplanten en struiken om een kale hoek in de border mee op te vullen? Ik heb 6 mooie grotere planten voor je op een rij gezet.

Een aantal van deze planten doen het ook goed in de schaduw of halfschaduw, wat het ideaal maakt om een moeilijke hoek mee in te richten.

Je kunt deze grotere planten en struiken het beste achterin een border plaatsen. Laagblijvende planten en bloeiende tuinplanten kan je dan, als er voldoende ruimte is, voor deze hogere tuinplanten plaatsen.

Vul de rest van de grond aan met één van deze mooie bodembedekkers en je border is mooi gevuld met diverse planten, struiken en bloemen.

6 grote tuinplanten voor in de tuin

Hortensia Annabelle

De Hortensia Annabelle is een prachtige grote plant met in de zomer mooie en volle bloemen. De Hortensia Annabelle plaats je het beste in de halfschaduw, maar in de zon kan eventueel ook.

De Hortensia Annabelle wordt ongeveer 1 tot 1,50 meter hoog en bloeit van juni tot en met september. Knip de verdroogde bloemen niet te vroeg af, want in de winter met een laagje sneeuw ziet dit er ook prachtig uit. Het beste kan je de Hortensia Annabelle snoeien in het voorjaar.

Het nadeel van de Hortensia Annabelle is dat deze bij veel wind en regen al snel slap gaat hangen. In het verleden heb ik een aantal dingen geprobeerd om dit tegen te gaan, zoals ondersteuning met een raster. Dit heeft helaas niet geholpen.

Dit jaar heb ik de Hortensia Annabelle verplaatst naar een hoek waar deze beschutting krijgt van 2 muren. Ik hoop dat dit voldoende is om de Hortensia Annabelle langer mooi te houden.

hortensia annabelle

Japanse Kardinaalsmuts

De Japanse Kardinaalmuts heeft een mooi gevormd blad met een prachtige groene kleur en dit maakt hem een mooie aanwinst voor de tuin.

De Japanse Kardinaalsmuts kan vanwege de dichte begroeiing ook als lage heg geplaatst worden, kijk maar eens bij Haag-planten.nl voor meer informatie.

Deze plant is wintergroen en winterhard en wordt ongeveer 60-80 centimeter hoog. Deze struik kan zowel in de zon als schaduw geplaatst worden.

In het voorjaar krijgt deze plant prachtige bloemen. Omdat deze plant traag groeit is 1 keer snoeien per jaar voldoende.

Vlinderstruik

De vlinderstruik, de naam zegt het eigenlijk al, is een mooie struik die aantrekkelijk is voor vlinders, bijen en andere insecten.

De vlinderstruik bloeit van juli tot en met oktober in kleuren als roze en paars. Vanaf het vroege voorjaar begint de vlinderstruik echter alweer te groeien en in de maanden april en mei is het al een mooie groene plant. Omdat deze tuinplant zo snel groeit is het ook een ideale plant om zelf te stekken.

Het is geen wintergroene plant en in het voorjaar kan je deze plant sterk terugsnoeien. Je kunt de vlinderstruik het beste een plekje in de zon of halfschaduw geven.

De vlinderstruik is, als deze net is teruggesnoeid, zo’n 30 tot 50 centimeter hoog. Maar omdat deze plant zo snel groeit heb je al snel een grote plant in de tuin staan. Als je deze vlinderstruik niet zou terugsnoeien kan hij zelfs wel 4 meter hoog worden!

gardena clickup insectenhotel bijen

Vingerplant

De vingerplant (Fatsia Japonica) kan zowel als kamerplant, als potplant buiten en als plant in de volle grond in de border geplaatst worden.

Wij hebben de plant het eerste jaar in een grote pot in de tuin gehouden en in de winter naar binnen verplaatst.

Dit jaar hebben wij hem voor het eerst in de volle grond in de tuin geplaatst. Omdat wij deze plant iets te vroeg naar buiten hebben geplaatst moet hij nog iets herstellen, maar het bewijst tegelijkertijd dat het een sterke tuinplant is en wel tegen een stootje kan.

De vingerplant kan wel 2 tot 3 meter hoog worden, maar natuurlijk kan je deze plant ook snoeien als je hem lager wilt houden. De plant staat het beste op een plekje in de schaduw of halfschaduw. In oktober kunnen er zelfs bloemen in deze plant ontstaan als hij het goed doet.

De plant is wel vorstgevoelig, dus bij vorst moet hij worden afgedekt, of als deze in pot staat, naar binnen worden gehaald.

vingerplant (Fatsia Japonica) in border tuin

Rhododendron

De Rhododendron is een mooie struik voor de halfschaduw of zon en sommige soorten kunnen maar liefst 2 meter hoog worden. De Rhododendron komt in allerlei verschillende soorten met verschillende kleuren bloemen en ook verschillende afmetingen.

Wij hebben zelf de Japanse Azalea White Lady in de border staan. Dit is ook een Rhododendron soort die relatief klein blijft met een hoogte van ongeveer 50 centimeter.

Deze tuinplant geeft doorgaans in mei en juni mooie witte bloemen. Vorig jaar zat hij bijvoorbeeld vol prachtige bloemen.

Soms, net als dit jaar bij ons, kan het voorkomen dat de Rhododendron een jaartje niet bloeit. Dit kan te maken hebben met eerdere vorst of onvoldoende voeding. Gelukkig kan dit vrij makkelijke worden opgelost waardoor de plant het jaar erop wel weer mooie bloemen heeft.

Ook kan het terugsnoeien van deze plant helpen om weer een mooiere bloei te krijgen. In principe hoef je de Rhododendron niet elk jaar terug te snoeien, maar voor een mooiere bloei kan je deze plant na de bloeitijd (eind juni t/m eind juli) terugsnoeien.

azalea pleasant white

Skimmia

De Skimmia is een mooie plant met donkergroen blad voor in de border. Deze kan 60 centimeter tot 1,5 meter hoog worden en is daarmee een mooie opvulling in de tuin. Afhankelijk van het soort Skimmia verschilt de hoogte van de plant en ook de kleur bloemen.

Wij hebben zelf al jarenlang een Skimmia in een plantenpot staan en hier blijft hij wel veel lager, maar het is ook hiervoor een prachtige plant.

In de Skimmia kunnen van maart tot en met mei bessen groeien. Daarna zullen er witte bloemen in de Skimmia groeien.

De Skimmia kan het beste op een lichte plek gezet worden, maar kan ook in de schaduw of halfschaduw geplaatst worden. Als je de plant op het zuiden plaats, zoals wij hebben gedaan, kunnen er gele plekken op de bladeren ontstaan.

Wij kwamen hier achteraf achter en het is wel iets minder mooi. Tegelijkertijd is het een ontzettend krachtige plant die, ondanks de gele plekken, het wel goed blijft doen op deze plek.

skimmia in pot

De bloemen en besjes van een aantal van deze planten zijn giftig voor katten. Nu zijn katten buitenshuis minder snel geneigd aan planten te zitten dan binnen, maar wil je zeker weten dat je goed zit bekijk dan deze lijst met niet giftige planten voor katten en honden.

Wat is jouw favoriete grotere plant voor in de border? Bekijk ook deze groenblijvende planten voor in de border voor een wintergroene tuin.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven