Een handig stappenplan voor het schoonmaken van de keuken
stappenplan keuken poetsen

Een handig stappenplan voor het schoonmaken van de keuken

De keuken is de plek in huis die het vaakst schoongemaakt moet worden. Naast de dingen die je dagelijks en wekelijks moet schoonmaken is een grote schoonmaak van de keuken ook belangrijk.

In dit stappenplan zie je welke dingen in de keuken schoongemaakt moeten worden. Dit stappenplan is opgesplitst in dagelijkse / wekelijkse schoonmaaktaken en de grote schoonmaak van de keuken.

Hoe je de grote schoonmaak van de keuken aanpakt is aan jou. Sommige mensen vinden het fijn om in één dag alles aan te pakken. Zelf vind ik het fijn om elke dag één onderdeel van de grote schoonmaak aan te pakken. Zo lijkt de klus minder groot en de stappen voor het schoonmaken van de keuken kunnen ook makkelijk in delen worden opgesplitst.

Bekijk dit overzicht voor het schoonmaken van de keuken met handige schoonmaaktips en ga zelf aan de slag.

Stappenplan voor het schoonmaken van de keuken

  • Afwas opruimen
  • Aanrechtblad schoonmaken
  • Fornuis schoonmaken
  • Gootsteen poetsen
  • Oppervlakken afstoffen
  • Buitenzijde keukenkastjes schoonmaken
  • Oven poetsen
  • Vuilnisbak schoonmaken
  • Vaatwasser poetsen
  • Binnenzijde keukenkastjes schoonmaken
  • Afzuigkap schoonmaken
  • Diepvries ontdooien
  • Koelkast schoonmaken
  • Koffiezetapparaat en waterkoker ontkalken
  • Aanrechtblad grondig reinigen

Verderop in dit artikel lees je per stap handige tips voor het schoonmaken van de keuken, inclusief hoe vaak je deze dingen het beste kan poetsen.

Dagelijkse / wekelijkse schoonmaaktaken in de keuken

Afwas opruimen

Tja, de afwas is een continue proces. Voor je het weet staat het aanrecht weer vol met vuile mokken en borden. Zet vaat die je niet meer gebruikt direct in de vaatwasser, zo staat dit niet in het zicht.

Probeer ook elke dag even snel de vaat die niet in de vaatwasser kan af te wassen. Denk aan houten snijplanken en lepels, grote pannen en glaswerk wat niet in de vaatwasser past. Zo is alles weer opgeruimd en ziet de keuken er een stuk netter uit.

Aanrechtblad schoonmaken

Haal ook elke dag even een doekje over het aanrecht. Veeg vieze kruimels en vlekken weg en hou het aanrechtblad netjes. Ongeveer 1 keer in de week gebruik ik een speciaal reinigingsmiddel voor composiet en natuursteenaanrechtblad, zodat het keukenblad er mooi en glanzend uit blijft zien.

Fornuis schoonmaken

Maak ook elke dag even het fornuis schoon. Na het koken haal ik er altijd even een doekje overheen. Eén keer per week maak ik het fornuis wat grondiger schoon. Zelf vind ik het het makkelijkst om het fornuis dan met een wonderspons schoon te maken. Vlekken gaan er zo heel makkelijk af en je bent binnen een mum van tijd klaar met schoonmaken.

Gootsteen schoonmaken

Spoel als je bezig bent in de keuken ook direct de gootsteen schoon. Lastige koffie- en theevlekken die er al wat langer zitten verwijder je heel makkelijk met een wonderspons.

Oppervlakken afstoffen

Zelf doe ik deze stap ongeveer 1 keer per week, soms sla ik een weekje over. Omdat ik het belangrijk vind dat het in de keuken schoon blijft stof ik regelmatig alle bovenkasten en planken af. Zo kan er geen stof op het aanrechtblad dwarrelen en blijft de keuken mooi schoon.

Stappenplan voor de grote schoonmaak van de keuken

Zoals ik aan het begin van het artikel al aangaf kan je er voor kiezen de grote schoonmaak van de keuken in één keer te doen of op te delen in losse onderdelen. Het lastige van alles in één keer schoonmaken is dat niet elk onderdeel even vaak schoongemaakt hoeft te worden.

De diepvries hoeft bijvoorbeeld maar een paar keer per jaar te worden schoongemaakt, maar de keukenkastjes maak ik veel vaker schoon. Kies dus de onderdelen uit waar je deze keer mee aan de slag wilt voor de grote schoonmaak.

De ene keer zal je meer moeten doen en de andere keer ben je juist wat sneller klaar tijdens de grote schoonmaakbeurt van de keuken.

Buitenzijde keukenkastjes schoonmaken

Hoe vaak je de buitenzijde van de keukenkastjes schoonmaakt hangt af van hoe snel deze vies worden en natuurlijk ook hoeveel tijd je hebt. Ik heb zelf een matzwarte keuken waar je echt alles op ziet.

Een paar keer per jaar de buitenzijde van de keukenkastjes schoonmaken is dan ook niet voldoende, want er zitten al snel zo veel vlekken op de kastjes dat ik deze klus echt niet langer kan uitstellen.

Zelf maak ik de keukenkastjes het liefst schoon met een goede kwaliteit microvezeldoekjes (ik vind de Pella doeken ideaal!) en lauwwarm water. Ik heb dan geen schoonmaakmiddelen nodig en ik poets de vlekken er gemakkelijk af. Dit doe ik ongeveer 1 keer in de 2 a 3 weken.

Oven schoonmaken

Hoe langer je wacht met het schoonmaken van de oven, hoe meer het vuil aankoekt en hoe lastiger het wordt deze schoon te maken. Hoe vaak je de oven moet schoonmaken hangt af van hoe intensief je deze gebruikt. Daarnaast kruimelt het ene gerecht nou eenmaal meer dan het andere.

Ik heb standaard aluminiumfolie op de bodem van de oven liggen, zodat kruimels niet kunnen aankoeken op de bodem. Dit scheelt al een boel schoonmaakwerk.

Dit werkt alleen bij onze oven en niet bij de combimagnetron, omdat de straling van de magnetron geblokkeerd wordt door het aluminiumfolie en dit gaat knetteren. En dat wil je natuurlijk niet.

Voor het schoonmaken van de oven verwarm ik deze even op 180 graden en ik leg er een halve citroen in. Dit zorgt ervoor dat het hardnekkige vuil al een beetje loskomt, waardoor de schoonmaakklus een stuk makkelijker wordt.

Zo is het niet nodig om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken voor het schoonmaken van de oven. Vaak zie ik ovenreinigers vol chemische middelen, bijvoorbeeld van de Kruidvat, voorbij komen. Met een simpele citroen bereik je bijna hetzelfde effect en heb je deze milieuonvriendelijke schoonmaakmiddelen niet nodig.

Vuillnisbak schoonmaken

De buitenzijde van de vuilnisbak maak ik vaak al even schoon met het sopje wat overblijft na het schoonmaken van de keuken.

Maar een paar keer per jaar moet de prullenbak nou eenmaal goed schoongemaakt worden. Dan neem ik de tijd om ook de binnenzijde van de bak schoon te maken met een sopje, zodat alles weer fris en fruitig is.

Vaatwasser schoonmaken

Hoe vaak je de vaatwasser moet reinigen hangt af van hoe vaak je hem gebruikt en hoe snel deze vuil wordt, maar in veel situaties is het goed om het ongeveer 1 keer in de 2 maanden schoon te maken.

Maak het filter helemaal los en spoel dit goed schoon in de gootsteen. Ook de sproeikoppen kan je bij de meeste vaatwassers loskoppelen en schoonmaken in de gootsteen. Controleer dan meteen of er geen gaatjes van de sproeikoppen verstopt zitten.

Daarna draai ik altijd nog een 90 graden vaatwasprogramma met een lege vaatwasser en machinereiniger om de vaatwasmachine goed te reinigen.

Binnenzijde keukenkastjes schoonmaken

De binnenzijde van de keukenkastjes hoeft gelukkig niet zo vaak schoongemaakt te worden als de buitenzijde, maar het is wel af en toe nodig. Zelf maak ik de binnenzijde ongeveer 1 keer per jaar schoon.

Eerst haal ik alles eruit. Dat is meteen een mooi moment om te controleren van welke producten de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Daarna maak ik de kastjes aan de binnenzijde schoon. Veel van de producten in de kastjes bewaar ik in handige voorraaddozen. Deze voorraaddozen zorgen voor meer overzicht en ruimte in de keukenkastjes.

Het meeste vuil komt in deze voorraaddozen terecht en niet in de keukenkastjes zelf. Het is daarom belangrijk deze voorraaddozen ook goed schoon te maken.

Afzuigkap schoonmaken

De afzuigkap moet ongeveer 4 keer per jaar schoongemaakt worden. Sommige mensen maken deze schoon door de roosters simpelweg in de vaatwasmachine te zetten.

Onze afzuigkap heeft maar één rooster, dus ik vind het zelf net zo makkelijk om deze even met de hand schoon te maken. Vet verwijder ik heel makkelijk met wat afwasmiddel en een sponsje. Binnen 5 minuten is het rooster van de afzuigkap zo weer schoon.

Diepvries schoonmaken

De diepvries kan je het beste elke 6 maanden schoonmaken, alhoewel bij ons in de praktijk eerder 1 keer per jaar is. Door de diepvries te ontdooien werkt deze weer beter en verbruikt de diepvries minder stroom.

Ik zet meestal een pannetje met kokend water in de diepvries zodat het ijs extra snel ontdooid. In de tussentijd kan ik dan meteen kijken welke producten uit de diepvries over datum zijn en weggegooid kunnen worden.

Als al het ijs uit de diepvries verwijderd is haal ik er nog een doekje doorheen en daarna kan de diepvries weer schoongemaakt worden.

Koelkast schoonmaken

Met een schone koelkast verbruik je minder energie en dit is beter voor de voedselveiligheid. Voor het beste resultaat maak je de koelkast elke 3 maanden schoon.

Haal de koelkast leeg en maak alle plankjes, laden en de deur schoon met een mild schoonmaakmiddel. Vergeet ook niet het rubber van de koelkastdeur schoon te maken.

Zelf haal ik altijd alle planken en laden uit de koelkast, omdat dit een stuk makkelijker schoonmaakt.

Daarna droog ik alles nog even na met een droge theedoek en kunnen alle producten weer in de koelkast gezet worden. Bekijk ook deze tips voor het inrichten van de koelkast.

Koffiezetapparaat en waterkoker schoonmaken en ontkalken

Het koffiezetapparaat en de waterkoker maak ik aan de buitenzijde al regelmatig schoon met een doekje wanneer ik ook het aanrechtblad schoonmaak. Ook het bakje waar de koffiecups in vallen maak ik dan direct schoon.

Daarnaast moet het koffiezetapparaat en de waterkoker regelmatig ontkalkt worden. Dit zorgt ervoor dat de apparaten goed blijven werken en zo min mogelijk stroom verbruiken.

Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de hoeveelheid kalk in het water. Zelf gebruiken wij deze magneet tegen kalkaanslag waardoor we nog nauwelijks kalkaanslag hebben.

Ik heb daarom al lang het koffiezetapparaat en de waterkoker niet meer ontkalkt. Maar als ik dit doe gebruik ik hiervoor natuurazijn. Dit vul ik voor de helft aan met water. Ik laat dit dan door het koffiezetapparaat lopen of zet hiermee de waterkoker aan. Hierdoor komt het kalk goed los.

Daarna kan je het water met azijn wegspoelen en is alles weer mooi schoon.

Aanrechtblad grondig reinigen

Hoe je het aanrechtblad het beste schoonmaakt hangt van het type materiaal af. Maar composiet en natuursteen blad hebben vaak wat extra aandacht nodig. Zelf kwam ik hier pas na jaren achter, maar nu weet ik dat het goed is zo’n 2 keer per jaar het aanrechtblad goed schoon te maken en te impregneren.

Een aantal maanden geleden heb ik dit voor het eerst gedaan en het aanrechtblad ziet er nu beter uit. Nog belangrijker: het impregneren was helemaal niet zoveel werk, dus over een aantal maanden ga ik weer opnieuw aan de slag met deze klus.

Dit zijn de belangrijkste stappen voor een schone keuken.

Wil je die informatie nog eens rustig teruglezen? Sla dit artikel dan op op Pinterest.

Liefs, Ilse

stappenplan keuken schoonmaken

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven