Maak zelf een plantenpot van mozaïek tegeltjes - InteriorTwin
mozaiek steentjes plantenpot diy

Maak zelf een plantenpot van mozaïek tegeltjes

Een tijdje geleden hebben Desiree van het Instagramaccount @budgethome en ik weer een nieuwe DIY gemaakt. Deze keer hebben we van accubakken uit de kringloopwinkel een plantenpot van mozaïek tegeltjes gemaakt.

Desiree bracht dit idee nadat ze de &k Amsterdam tegel vaas had gezien. Het is net zo leuk deze zelf te maken, in een vorm en kleur naar keuze.

Wij gebruiken de bak als plantenpot, maar je kunt hem ook als vaas, pennenbak of bewaardoos voor rommeltjes gebruiken.

In deze blog laten we je zien hoe je zelf van een accubak deze leuke plantenpot van mozaïek tegeltjes maakt.

mozaiek plantenpot maken

Zelf maken: plantenpot van mozaïek tegeltjes

Benodigdheden

  • Oude pot om de mozaiektegeltjes op te plakken. Wij kozen voor een accubak, maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn. Als de pot maar rechte vlakken heeft, zodat je de tegeltjes hier op kunt bevestigen
  • Mozaieksteentjes. Ik kocht jaren geleden een pot steentjes bij de Action, maar deze zijn inmiddels uit het assortiment. O.a. op Bol.com kan je nog mozaieksteentjes in verschillende kleuren kopen.
  • Tegellijm
  • Voegmiddel
  • eventueel lijmkam en voegrubber
benodigdheden mozaiek plantenpot maken

Werkwijze

Maak eerst de accubak schoon zodat de lijm goed kan hechten.

Breng daarna een (zo goed mogelijke) egale laag lijm aan. Omdat wij op een klein oppervlakte werkten lukte ons dit niet zo goed met een lijmkam. Als alternatief hebben wij hiervoor ijsstokjes gebruikt die we voor een andere DIY hadden klaarliggen.

De toplaag van de lijm droogt snel, dus het is belangrijk niet te lang te wachten met het bevestigen van de mozaieksteentjes.

Breng daarom niet meteen op alle zijkanten de lijm aan, maar werk per vlak. Dus eerst één vlak lijmen en de mozaieksteentjes bevestigen en daarna pas verder met het volgende vlak.

Zelf gebruikte ik 5 x 5 en 4 x 5 steentjes per vlak, Desiree koos ervoor om 4 x 4 te werken. De naden bij haar plantenpotje zijn dus een stuk breder. Kijk zelf wat je het mooist vind bij de plantenpot.

De kunst is om de lijm niet te dun aan te brengen, want anders hecht het niet goed. Maar je moet de lijm ook niet te dik aanbrengen, want dan komt de lijm tussen de voegen van de tegels te zitten. Hierdoor kan je straks het voegsel minder goed aanbrengen. Hier had ik een beetje last van.

Omdat de lijm nog nat is kan je de tegels een beetje bewegen en zo op de juiste plek bevestigen.

Laat daarna de lijm minimaal 24 uur drogen.

Als de lijm goed is opgedroogd kan je de tegels gaan voegen. Je kunt verschillende kleuren voegmiddel kopen, je kunt dus een kleur uitkiezen die mooi bij de steentjes past.

Volg de gebruiksaanwijzing van het voegsel om het te mengen. Je kunt hiervoor het beste een oude emmer gebruiken.

Als het voegsel gemengd is kun je dit op de plantenpot aanbrengen. Breng met een voegrubber voorzichtig het voegsel aan, zodat de voegen mooi strak worden.

Als je hiermee klaar bent kan je overtollig voegsel met een natte spons wegpoetsen.

Laat vervolgens het voegsel goed drogen. Als het opgedroogd is kan er een witte waas door het voegsel achterblijven. Ook dit kan je met een natte spons weer wegpoetsen.

En klaar is de plantenpot van mozaïek tegeltjes! Gaan jullie ook met deze DIY aan de slag? Ik zou het leuk vinden als je het resultaat met Desiree en mij deelt.

Zoek je nog meer inspiratie? Eerder maakte ik al deze plantenpot van ijsstokjes van een oude accubak en upcyclede ik deze oude plantenpot met houten balletjes.

Ook het verven van oude bloempotten en houten bloempotten gemaakt van ringen zijn leuke ideeën om zelf een bloempot te maken.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven