Review: Pokon tegen insecten spray - werkt het echt?
review pokon tegen insecten spray luis ervaringen

Review: Pokon tegen insecten spray – werkt het echt?

Heb jij last van insecten in je moestuin, tuinplanten of kamerplanten en ben jij op zoek naar een biologisch middel wat insecten als bladluis en spintmijten bestrijdt? Dan is de Pokon Bio tegen insecten spray een middel wat je kunt gebruiken.

Ik gebruik dit middel nu – met succes – ongeveer een jaar en deel graag mijn ervaringen met deze spray tegen luizen en anderen insecten.

Waarvoor kan je Pokon tegen insecten spray gebruiken?

De biologische Pokon tegen insecten spray bestrijdt de eitjes, larven als de volwassen insecten van bladluizen, schildluizen, dopluizen, spintmijten en wi­tte vliegen. 

Omdat het een biologische spray is kan je er, naast tuinplanten en kamerplanten, ook de moestuin mee behandelen. Wel moet je voor het eten van groenten en fruit deze nog even wassen.

Zelf heb ik de biologische spray van Pokon al gebruikt voor:

 • bladluis in de appelboom
 • zwarte luis in planten in de border
 • wolluis in verschillende kamerplanten
 • bladluis in de vlinderstruik

In alle gevallen heb ik succesvol de insecten bestrijd met de spray van Pokon.

Voor de appelboom heb ik eerst een aantal andere middelen geprobeerd die niet werkten. Met de spray tegen insecten zag ik echter na enkele uren al resultaat. Sindsdien gebruik ik direct de spray zodra ik insecten in mijn planten zie.

Pokon verkoopt ook een biologische hardnekkige insecten spray voor kamerplanten en bij een echt hardnekkige plaag de hardnekkige insecten kant-en-klaar spray.

Bij mij was 1 tot 2 keer toepassen van de Pokon Bio tegen insecten spray in alle gevallen echter al voldoende om de insecten plaag te bestrijden en had ik deze sterkere sprays niet nodig.

Hoe werkt de biologische Pokon tegen insecten spray?

Pokon geeft de volgende instructies voor het gebruik van de spray:

Pokon Bio Tegen Insecten Spray kan van februari tot oktober gebruikt worden, zodra de eerste insecten of symptomen waarneembaar zijn. Bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds gebruik maken van dit product, zodat je fel zonlicht vermijdt.

 • Schud de fles insectenspray voor gebruik
 • Druk de vergrendeling op de bovenkant van de sproeikop in en draai de spuitmond in de juiste positie. 
 • Spray op ca. 40cm van het doel.
 • De aangetaste bladeren (boven- en onderkant), stengels en de stam bespuiten tot afdruipen.
 • Draai de spuitmond na gebruik terug op STOP.

Gebruik dit product niet bij hoge temperaturen (boven 25°C). Maximaal 1-3 toepassingen per jaar, met een interval van minimaal 7 dagen.

In de praktijk blijkt het bij mij voldoende om de spray 1 á 2 keer te gebruiken. Na een paar uur zie ik al dat veel luizen dood zijn en het aantal afneemt.

Bij een wat hardnekkige plaag, zoals in de appelboom en vlinderstruik, heb ik de spray nog een tweede keer toegepast om de luizenplaag te bestrijden.

Na het bestrijden van de plaag zie ik al snel dat de plant weer opknapt en weer verder groeit. Ik ben dus ook erg blij met de Pokon Bio tegen insecten spray en kan deze aan iedereen die last heeft van luizen in de tuin of kamerplanten aanraden.

Waarom geen oma weet raad middeltjes gebruiken om luis te bestrijden?

Op internet zijn veel huismiddeltjes te vinden voor het bestrijden van luizen en andere insectenplagen.

Veel milde huismiddeltjes werken alleen als je nog weinig last hebt van bladluis en de plaag dus nog simpel te bestrijden is. De eerste keer dat ik bladluis in de appelboom ontdekte was de plaag al zo groot dat dit niet zo effectief meer was.

Op internet vind je ook volop de tip terug om luis te bestrijden met 1/3 spiritus, 1/3 groene zeep en 1/3 water.

De Rijksoverheid raadt af om producten als spiritus en groene zeep te gebruiken in je tuin, zeker in je moestuin, omdat deze het bodemleven kunnen schaden en schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Deze middelen zijn, in tegenstelling tot de spray van Pokon, niet getest als onkruidbestrijdingsmiddel. Aan spiritus is bijvoorbeeld naast water en alcohol nog diverse bestanddelen toegevoegd. Hiervan is niet getest wat voor invloed dit op het bodemleven en de gezondheid heeft.

Pokon Bio tegen insecten spray is toegestaan voor gebruik in de biologische landbouw volgens de Verordening (EU) 2018/848. Bij dit middel weet je dus zeker dat je het veilig kunt gebruiken in de tuin.

Op de site Waarzitwatin vind je meer informatie van de Rijksoverheid over het veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen en huis, tuin en keukenmiddelen in de tuin.

Zo is azijn ook heel schadelijk voor je tuin maar wordt het helaas nog veel gebruikt voor het verwijderen van groene aanslag van de tegels.

Succes met het bestrijden van insecten in de tuin.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Review: Pokon tegen insecten spray – werkt het echt?”

 1. Ik heb vele produten uitgeprobeerd , niks hielp ,ook pokon. De larven zitten blijkbaar in de bast van de sierappelboompje. Ik heb vorig jaar alle takken eraf gezaagd tot 20cm van de stam. In het voorjaar kwamen er weer nieuwe takken aan . Ook vol in blad met appeltjes.
  Wat schets mijn verbaasing, heel het boomje zit weer vol met bladluis.

  Ik had er genoeg van, ik heb het boompje omgezaag ,en verbrand ivm versprijding van de luis.

  1. Wat jammer om te horen! Appelbomen zijn inderdaad heel gevoelig voor bladluis, hier komt het ook elk jaar terug. Ondanks dat doet de appelboom het hier toch elk jaar goed, omdat bladluis makkelijk te bestrijden is. Het is nou eenmaal iets wat (volgens mij) bij de natuur hoort 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven