3 makkelijke soorten Monstera voor in huis
soorten monstera

3 makkelijke soorten Monstera voor in huis

Ik ben gek op de Monstera kamerplant! De Monstera is een makkelijk te verzorgen plant met mooi blad en mag eigenlijk niet ontbreken in je plantencollectie.

De Monstera is een populaire plant voor beginners en dat is niet zo gek. De verzorging is relatief simpel en het is een snelgroeiende kamerplant die mooi staat in elk interieur.

Er zijn tientallen verschillende soorten Monstera’s. Sommige Monstera planten zijn ook erg duur, omdat deze heel zeldzaam zijn.

Gelukkig zijn de meeste Monstera soorten relatief goedkoop en daarmee een goede aanwinst voor je urban jungle. Ik heb drie populaire Monstera soorten voor je op een rij gezet die je absoluut wilt toevoegen aan je plantenverzameling.

Monstera deliciosia

De Monstera deliciosia is de meest bekende Monstera plant. Deze kamerplant met grote bladeren en gaten in de bladeren heb je vast al eens gezien.

Als je de plant als stekje koopt heeft de plant nog veel kleiner blad en geen gaten in het blad. Pas als de plant verder groeien en het blad steeds groter wordt ontstaan de gaten in het blad.

Dankzij de gaten in het blad van de Monstera krijgen de onderste bladen ook voldoende zonlicht, hoe slim is dat!

Als de Monstera groter wordt kan je deze opbinden aan een mosstok. Zo groeit de plant mooi de hoogte in.

De Monstera kan je ook zelf stekken. Knip hiervoor een stukje steel met blad, inclusief luchtwortel, af. De luchtwortel, eventueel inclusief een stukje steel, zet je nu op water tot er voldoende wortels aan het stekje zitten. Bekijk hier meer tips voor het stekken van kamerplanten op water.

De Monstera heeft in de lente en zomer 1 a 2 keer per week water nodig en in de winter 1 keer per week. De hoeveelheid water hangt natuurlijk ook af van de grootte van de kamerplant.

Als het blad van de Monstera verkleurd naar licht- of donkerbruin kan dit een teken zijn dat je plant te veel of te weinig water krijgt. Een keer een verkleuring op het blad is in principe niet zo erg, maar als er steeds meer bladeren verkleuren is er echt wat aan de hand met je kamerplant.

Monstera adansonii

Monstera adansonii

De Monstera adansonii is een variant van de Monstera met een veel kleiner blad. Deze Monstera kan je laten groeien als hangplant, maar je kunt hem ook opbinden aan een .

Misschien ken je deze Monstera wel als Monkey Mask, dit is ook een naam waaronder hij veel verkocht wordt. Deze Monstera is een perfecte plant om bovenop een plank of kast te zetten en zo mooi naar beneden te laten groeien.

Monstera adansonii 

Ook wel bekend als Monkey Mask of Monstera Obliqua. Kan zowel als hangplant of als kamerplant.

Monstera minima

Monstera minima

De Monstera minima is iets minder bekend en dat is zonde want het is een hele mooi variant van de Monstera. Ook deze soort Monstera is doorgaans niet duur en daarmee een leuke aankoop voor je urban jungle.

Deze monstera heeft zelfs als jonge kamerplant al gaten in het blad. De gaten zijn ook een stuk groter, het lijken eerder inkepingen in het blad waardoor er een mooi gevormd blad ontstaat.

Dit in tegenstelling tot veel andere soorten monstera planten, die als jonge plant niet altijd inkepingen in het blad hebben.

Vergis je niet in de naam, want ondanks het kleinere blad kan de Monstera minima meters lang worden. In Azië groeit deze plant in de natuur en omwikkeld hij bomen. Hij kan daar wel 8 meter lang worden.

Natuurlijk kan je deze kamerplant ook knippen als deze te lang wordt. Extra leuk om daar weer een stekje van te bewaren om een nieuwe Monstera minima te beginnen.

Naast de monstera deliciosia, monstera adansonii en monstera minima zijn er nog veel meer monstera soorten. Deze drie zijn goedkoop en daarom zo populair.

Wil jij liever een iets zeldzamere monstera? Diverse plantenwinkels verkopen regelmatig bijzondere varianten van deze kamerplant.

Kijk maar eens bij dit overzicht, hier staan unieke exemplaren te koop. Denk bijvoorbeeld aan de bonte Monstera met gedeeltelijk wit blad, ook wel bekend als de monstera Borsigiana Variegata

Pas wel op met huisdieren, want de Monstera is namelijk giftig. Als jij een kat hebt die graag aan planten knabbelt dan kan je deze kamerplant beter laten staan en kiezen voor één van deze niet giftige kamerplanten.

Wat is jouw favoriete soort Monstera?

Liefs, Ilse

Ook wel bekend als Monkey Mask of Monstera Obliqua. Kan zowel als hangplant of als kamerplant.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven