6 ideeën voor foto's in de woonkamer
bijzettafels als salontafel woonkamer

6 ideeën voor foto’s in de woonkamer

Heb jij leuke foto’s gemaakt en wil je deze graag een plekje in de woonkamer geven? Het is bijvoorbeeld leuk om vakantiefoto’s in de woonkamer op te hangen om de herinnering aan een mooie reis langer vast te houden. Of kies je favoriete foto’s van de kinderen of foto’s van vroeger uit voor een mooi plekje in de woonkamer.

Misschien zoek je nog wel inspiratie hoe je de foto’s een mooie plek in de woonkamer kunt geven. Je kunt bijvoorbeeld een foto als wanddecoratie ophangen, maar er zijn nog meer leuke ideeën wat je met foto’s in de woonkamer kunt doen.

In dit artikel heb ik 6 leuke manieren om foto’s een plekje in de woonkamer te geven voor je verzameld.

Een foto als groot doek of schilderij

Een foto als groot doek of schilderij is de meest populaire manier om foto’s een plekje in de woonkamer te geven. Natuurlijk kan je kiezen voor een canvas fotoafdruk, maar er zijn nog veel meer opties als je een foto als wanddecoratie wilt.

Zo kan je een mooie foto laten printen en hier een posterhanger aan bevestigen.

Dit zijn houten latjes die aan de onderkant en bovenkant met een magneet aan twee zijden aan elkaar worden bevestigd. Aan de bovenkant zit aan de houten latjes een ophangsysteem waarmee je de posterhanger aan de muur kunt hangen.

Zo geef je een moderne look aan je foto’s als wanddecoratie.

Er zijn nog tal van mogelijkheden om je foto’s op een andere manier als groot schilderij aan de muur te hangen. Denk bijvoorbeeld aan plexiglas of hout voor een bijzondere ondergrond voor je favoriete foto’s.

En een wandcirkel is nu heel populair om je favoriete foto op te laten afdrukken. Dat is net even wat anders dan een rechthoekig canvas frame en staat heel leuk als wanddecoratie boven de bank.

Zelf hebben wij onze favoriete trouwfoto jaren geleden als ixxi laten afdrukken. Deze trouwfoto heeft lang boven de bank gehangen en hangt nu alweer een tijdje in onze slaapkamer.

Collage van favoriete foto’s

Soms is het moeilijk kiezen welke foto je wilt ophangen in de woonkamer, simpelweg omdat je heel veel mooie foto’s hebt.

Dan is het leuk om een collage van je favoriete foto’s te maken. Je laat dan niet één foto extra groot afdrukken, maar kiest voor een heleboel kleine foto’s bij elkaar.

Ook hier zijn er weer allerlei mogelijkheden om een collage samen te stellen.

Door een collage fotolijst te kopen kan je in één lijst meerdere foto’s bevestigen. Je hoeft zo zelf niet na te denken over de samenstelling van de collage, het enige wat je hoeft te doen is de foto’s in de lijst te bevestigen.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf een collage maken door meerdere lijsten aan de muur op te hangen. Zo heb ik mijn broer eerder geholpen met het samenstellen van een fotocollage van zijn wereldreis.

fotowand collage

Ook zijn er originele manieren hoe je een collage kunt samenstellen.

Hexagon foto’s zijn nu bijvoorbeeld heel populair om een foto collage mee samen te stellen. Een hexagon foto is een zeshoekige foto. Door meerdere hexagons met elkaar te verbinden kan je je eigen vorm fotocollage samenstellen.

En ook kan je meerdere foto’s als één collage op een ixxi laten afdrukken. Of hang meerdere wandcirkels in verschillende (kleine) formaten bij elkaar en maak hier één geheel van om een hippe collage te maken.

Foto’s in een lijstje

De meest simpele manier om foto’s een plek in de woonkamer te geven mag natuurlijk niet worden overgeslagen. Koop een leuk fotolijstje voor je favoriete foto en geef het lijstje een plek in de woonkamer.

Zet het fotolijstje bijvoorbeeld op een dressoir of op het tv-meubel. Je kunt op deze manier ook meerdere lijstjes naast elkaar zetten en met elkaar combineren.

In plaats van foto’s kan je ook andere dingen in deze lijstjes zetten. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde bloemen, bijvoorbeeld van je bruidsboeket, in een fotolijstje. Of stop de geboortekaartjes van je kinderen in een mooi fotolijstje voor op het dressoir.

Planken vol foto’s

Nog een leuk idee is het om planken in de woonkamer op te hangen en deze vol te zetten met foto’s in lijsten.

Hang bijvoorbeeld fotoplanken op boven de eettafel, het tv meubel of boven de bank. Je kunt ook kiezen voor gewone planken, deze zijn meestal iets breder waardoor je er ook andere decoratie zoals planten en vazen op kunt zetten.

Een fotoplank is juist wat smaller, maar heeft een opstaande rand, waardoor fotolijsten heel makkelijk blijven staan.

Combineer bijvoorbeeld fotolijsten van a3 en a4 formaat in dezelfde kleur met elkaar en plaats hier je favoriete foto’s in. Bij deze winkels kan je goedkoop lijsten voor je foto’s vinden.

Het leuke aan deze foto’s in lijstjes is dat je de foto’s heel makkelijk kunt vervangen. Heb je nieuwe mooie foto’s gemaakt, dan wissel je heel makkelijk de foto’s in de lijst. Dat is dus veel makkelijker, en goedkoper, dan als je bijvoorbeeld een groot canvas schilderij laat afdrukken en hierbij de afbeelding wilt veranderen.

Favoriete foto op het behang

Heb jij een foto die je graag het middelpunt van de woonkamer wilt maken? En vind je het leuk om iets unieks in huis te hebben?

Laat dan een foto afdrukken op fotobehang en vul daar een (kleine) muur mee. Als je op Pinterest zoekt op ‘fotobehang eigen foto’ dan vind je heel wat leuke voorbeelden van woonkamers met een fotobehang.

Vaak zie je dat voor foto’s van vroeger wordt gekozen. Bijvoorbeeld opa of oma bij de boerderij of aan het werk. Maar je kunt natuurlijk ook een hedendaagse foto laten afdrukken als fotobehang.

Het is wel het mooist om dan voor zwartwit of sepia te kiezen. Kies je voor kleur dan oogt zo’n groot oppervlak namelijk al snel heel druk.

Maar met een fotobehang haal jij zeker weten iets bijzonders in huis.

Gaaspaneel vol foto’s

Wil jij graag veel foto’s in de woonkamer, maar hier niet zoveel geld aan uitgeven?

Bevestig dan een gaaspaneel aan de muur en hang hier allemaal foto’s aan op. Door een gaaspaneel op te hangen creeer je een stoer effect, dus dit idee is extra leuk in een industrieel interieur.

Je kunt de foto’s aan het gaaspaneel bevestigen met klemmen of knijpers. Ook kan je andere dingen aan het gaaspaneel ophangen, met s-haken hang je er bijvoorbeeld mooie decoratie aan.

Er zijn ook (iets duurdere) gaaspanelen te koop waar je ook kleine plankjes aan kunt bevestigen, dit is leuk om bijvoorbeeld een plantje op neer te zetten.

Bekijk ook eens deze ideeën voor het ophangen van posters zonder lijst.

Zoals je ziet zijn er genoeg leuke ideeën om foto’s een plek in de woonkamer te geven.

Welk idee is jouw favoriet?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven