5 dingen om te regelen als je gaat verbouwen - InteriorTwin
regelen voor verbouwing

5 dingen om te regelen als je gaat verbouwen

Als je gaat verbouwen dan komt er een hoop op je af. En alsof het nog niet genoeg is dat je huis straks op de kop staat en je een tijdlang in de chaos zit, zijn er ook nog een hoop randzaken die geregeld moeten worden.

Uit ervaring kan ik zeggen dat het het allemaal waard is en dat je dit al snel vergeet als de verbouwing achter de rug is.

Eind vorig jaar is onze woonkamer uitgebouwd. Ik heb zelf dit proces dus ook doorlopen en ik weet hoe stressvol het is. Ook weet ik wat er allemaal op je af kan komen als je gaat verbouwen.

Om jouw wat meer inzicht te geven in een verbouwing heb ik in dit artikel 5 dingen op een rij gezet die je moet regelen als je gaat verbouwen. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat scheelt al een heleboel stress vooraf.

Naast goede afspraken met de aannemer, moet je bijvoorbeeld ook zorgen dat je een goede inboedelverzekering hebt en in gesprek gaat met de buren. Tip: je kunt je inboedelverzekering vergelijken om te kijken of je nog goed zit.

Lees snel verder om te weten te komen wat je allemaal moet regelen als je wilt gaan verbouwen.

1. Zorg dat de financiering klopt

Het is misschien een open deur, maar zorg dat de financiering voor de verbouwing klopt. Verbouwen is helaas erg duur. In veel gevallen is het toch goedkoper, of haalbaarder, dan verhuizen.

Veel mensen kiezen er dan ook voor om te verbouwen. Misschien kan je de verbouwing wel met eigen geld financieren, maar in veel gevallen zal er een lening of een stukje extra hypotheek nodig zijn.

Ga dan ook op tijd in gesprek met de geldverstrekker om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Hoeveel kan je bijlenen? Vind je dit het waard? En is dit ook voldoende voor de verbouwing die je wilt?

Hou er rekening mee dat verbouwen veel geld kost. Zowel de kosten voor materialen als mankracht lopen snel op.

Het is ook goed om een buffer aan te houden. Tegenwoordig is het zo dat als er tussentijds prijsstijgingen van materialen zijn deze namelijk vaak aan de opdrachtgever, jij dus, worden doorgerekend.

En natuurlijk kunnen er zomaar onvoorziene zaken voorbij komen waardoor de verbouwing duurder uitvalt.

Daarom is het verstandig om extra marge voor de financiering aan te houden, zodat je zeker weet dat je aan het einde geen geld tekort komt.

2. Kloppen de verzekeringen nog?

Voor de verbouwing van start gaat is het goed om te controleren of alle verzekeringen nog kloppen. Is de opstalverzekering nog dekkend? En hoe zit het met de verzekering als er onvoorziene schade tijdens de verbouwing ontstaat?

Bij ons lag de achtergevel er bijvoorbeeld uit vanwege de verbouwing. Hierdoor zou de inboedingverzekering tijdelijk niet gelden, omdat de deur niet goed afgesloten kon worden.

Gelukkig hebben we hier uiteindelijk wel een goede oplossing voor gevonden.

Het is goed om de voorwaarden van de verzekeringen nog eens door te lezen en te kijken of deze verzekering wel bij jouw situatie past.

Wellicht blijkt, ook na de waardevermeerdering van de verbouwing, de verzekering wel niet meer goed aan te sluiten op jouw situatie. Je kunt dan je inboedelverzekering vergelijken met andere verzekeringen om te kijken of een andere partij wellicht beter is.

3. Hoe zit het met vergunningen?

In sommige situaties kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt voor een verbouwing. Bijvoorbeeld voor een uitbouw, dakkapel of werkzaamheden aan een monumentaal pand.

Elke situatie is anders en het is dan ook verstandig om je hier goed in te verdiepen.

Onze uitbouw is relatief simpel en in de meeste gevallen is hier dan ook geen vergunning voor nodig. In het offertetraject vertelden meerdere aannemers dan ook dat dit vergunningvrij gebouwd kon worden.

Gelukkig heb ik jarenlang bij de afdeling vergunningen van een gemeente gewerkt en wist ik wel beter. Onze wijk is namelijk op gesaneerde grond gebouwd en hier mag je niet zomaar heien. Je hebt hier dan ook een vergunning voor nodig.

Volgens onze aannemer kreeg hij echter de eerste keer dat hij hier informatie over vroeg bij de gemeente te horen dat de aanbouw vergunningsvrij kon.

Ik wilde dit dan ook perse zwart op wit hebben. Pas toen, een week voor de start van de werkzaamheden, kregen we toch te horen dat er een vergunning voor de uitbouw nodig was.

Omdat dit een lang en duur proces was hebben wij uiteindelijk gekozen voor een andere bouwmethode, zonder heien, die wel vergunningsvrij kon.

Maar ga dus niet zomaar af op de woorden van een aannemer en zorg dat je het antwoord zwart op wit krijgt, want uiteindelijk ben jij aansprakelijk als er achteraf toch vergunningen nodig blijken te zijn.

Naast een omgevingsvergunning (oude bouwvergunning) kan je ook andere vergunningen of toestemmingen nodig hebben. Zo hadden wij toestemming nodig om een bouwkeet en bouwmaterialen op de parkeerplaatsen te zetten.

4. Maak goede afspraken met de aannemer

In de bouw is het onmogelijk om alles af te stemmen en zullen er regelmatige onvoorziene omstandigheden voorbij komen.

Toch is het, zeker bij een grote verbouwing, belangrijk om zoveel mogelijk afspraken goed op papier te zetten.

Er zijn helaas nog genoeg aannemers die vooral goed zijn in de verbouwing zelf, maar niet in het regelwerk er om heen.

Natuurlijk is de eerste prioriteit dat een aannemer goed is in het werk zelf. Maar wat doe je als dingen niet lopen zoals verwacht? En er vervolgens nauwelijks iets op papier staat?

Dan wordt het helaas vaak een vervelende situatie. En dat is jammer, want je hebt elkaar nodig en je wilt er samen toch zo goed mogelijk uit komen.

Daarom is het zo belangrijk om vooraf goede afspraken met de aannemer te maken en dit ook op papier te zetten.

De wat grotere en professionelere organisaties hebben dit gelukkig vaak wel goed op orde.

Maar wil jij met een kleinere partij in zee en merk je dat dit lastig is? Kijk dan eens op internet, hier kan je verschillende model overeenkomsten en afspraakmodellen vinden voor dit soort klussen. Zo heb je toch iets op papier staan voor het geval er iets mis gaat.

5. Bespreek het met de buren

Als je gaat verbouwen is het belangrijk om dit tijdig met de buren te bespreken. In sommige situaties geldt er burenrecht en heb je simpelweg toestemming nodig van de buren.

Maar er zijn genoeg situaties waarin je misschien geen toestemming nodig hebt van de buren, maar je door te verbouwen wel overlast gaat veroorzaken.

En door niet te communiceren naar de buren kan er een hoop irritatie en onbegrip ontstaan.

Door tijdig aan de buren te laten weten wat je gaat doen kan je veel van dit onbegrip voorkomen. Natuurlijk, er zullen altijd buren zijn die wat je ook doet zullen klagen. Maar de meeste mensen klagen uit onwetendheid en door te communiceren creëer je meer begrip.

Wij hebben onze directe buren ruim van te voren over onze bouwplannen verteld. En de overige buren hebben we via een buurtapp ook tijdig op de hoogte gesteld dat er een tijd wat geluidsoverlast vanwege de werkzaamheden zou zijn.

Na afloop van de verbouwing hebben we nog een kleinigheidje in de brievenbus van een aantal buren gedaan om ze te bedanken voor hun begrip.

Door in goed contact met je buren te blijven creëer je meer begrip en minder irritatie.

Zoals je ziet komt er ook in het voorproces al best wat op je af als je gaat verbouwen. Maar als je deze zaken goed regelt dan hoef je je hier in ieder geval niet meer druk om te maken.

En vergeet niet, het verbouwen is een mooi leerproces maar het eindresultaat is het belangrijkste.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven