Nieuwe keuken? 5 dingen die ik nu anders zou doen
zwarte keuken overzicht

Nieuwe keuken? 5 dingen die ik nu anders zou doen

Als je een nieuwe keuken gaat kopen dan moet je een hoop keuzes maken. De mogelijkheden zijn eindeloos in kleuren, vorm en materiaal. En dan mag je ook nog kiezen uit een eindeloze lijst apparatuur voor in je keuken.

8 jaar geleden moesten wij voor onze nieuwbouwwoning een heleboel keuzes maken. We wisten hoe onze keuken er ongeveer uit moest komen te zien, maar hadden niet de tijd om ons in alle details te verdiepen.

Bij een huis kopen komt er al veel op je af en dan moet je ook nog eens per ruimte een hoop keuzes maken. Achteraf gezien hebben wij een aantal keuzes gemaakt die ik nu niet meer zou maken.

Binnen een aantal jaar hopen wij de keuken op te knappen. Ik weet nu goed wat ik anders zou doen en heb de tijd om mij er beter in te verdiepen.

In dit artikel deel ik graag wat ik anders zou doen als ik nu een keuken zou kopen. Misschien ben jij ook van plan een nieuwe keuken te kopen en maak jij op basis van deze tips ook wel heel andere keuzes.

Ander type aanrechtblad

Het aanrechtblad zou het middelpunt van onze keuken moeten worden. In de keukenzaak werden wij verliefd op een prachtig stuk composiet aanrechtblad in betonlook. Het mocht wat kosten, maar dan had je ook wat.

Op het moment dat het aanrechtblad geleverd werd kon ik wel huilen. In het meest zichtbare stuk van het blad zaten lelijke vlekken en verkleuringen.

Toen ik daar wat van zei werd mij verteld dat composiet gemaakt is van natuursteen en daarom altijd verkleuringen kan bevatten. Het was ook niet mogelijk om een ander stuk geleverd te krijgen.

Het duurste stuk van onze keuken was één grote teleurstelling. Later kwam ik er ook nog achter dat het onderhoud van composiet heel ingewikkeld is en dat het enorm vlekgevoelig is.

Gelukkig heb ik wel een manier gevonden om het composiet aanrechtblad zo goed mogelijk schoon te maken, maar het blijft een pain in the ass.

Als we de keuken een update gaat geven zou ik niet snel meer voor natuursteen gaan. En mocht ik er wel voor kiezen dan zou ik in de winkel goed doorvragen hoe het stuk wat wij krijgen eruit komt te zien.

Ook zou ik proberen om de mogelijkheid te hebben dat je in de fabriek zelf het stuk natuursteen mag uitkiezen, zodat je zeker weet dat je een goed stuk hebt.

Maar eerlijk gezegd denk ik dat ik een volgende keer voor een heel ander soort materiaal ga, waarbij ik zeker weet dat ik krijg wat ik besteld heb.

wensen keuken verandering

Andere keukenkastjes

Ik vind een zwarte keuken prachtig! Maar o o, die vingervlekken. Echt alles zie je op onze keukenkastjes.

Waar ik ook niet bij stil heb gestaan is dat je met ingefreesde grepen ook nog eens extra vingervlekken op de kastjes krijgt. Je pakt met dit soort grepen namelijk nog sneller het kastje zelf vast dan met normale keukengrepen.

Gelukkig kan ik met deze tips de keukenkastjes snel schoonmaken, maar ideaal is anders.

Als ik opnieuw een keuken zou uitkiezen zou ik daarom eerder voor keukenkastjes met anti-fingerprint kiezen, dat scheelt een boel in het schoonmaakwerk. En ook zou ik niet meer voor ingefreesde handgrepen kiezen.

Ik weet nog niet of wij straks kiezen voor nieuwe keukenkastjes of voor het wrappen van de keuken. Ik maak het liefst een duurzame keuze, maar ook de kosten spelen natuurlijk een rol.

Voor wij zover zijn zullen we ook een lening simuleren om te kijken welk budget we precies hebben voor het renoveren van de keuken. Maar goede keukenkastjes die makkelijk schoon te maken zijn staan hoog op de wensenlijst.

Byebye afzuigkap

Toen wij 8 jaar geleden een nieuwe keuken kochten was er net een nieuwe techniek in opkomst waarbij de afzuiginstallatie in een keukenlade of plint kon worden weggewerkt.

Deze techniek was toen nog relatief nieuw en duur en daarom hebben wij er niet voor gekozen.

Inmiddels zijn we jaren verder en kiezen steeds meer mensen voor een niet zichtbare afzuiginstallatie. Ik hoor er dan ook veel goede verhalen over.

Als wij onze keuken gaan renoveren willen wij ook zeker een niet zichtbare afzuiginstallatie. Dan hebben we geen grote afzuigkap meer in de keuken, maar is deze mooi en subtiel weggewerkt.

zwarte keuken

Handig: een kokend water kraan

Nog zo’n techniek die 8 jaar geleden net nieuw was: een kokend water kraan.

Inmiddels is de techniek niet nieuw meer en zijn er veel aanbieders die deze kranen verkopen. Dat maakt ook dat deze kranen een stuk betaalbaarder zijn geworden.

Als onze keuken straks verbouwd wordt wil ik dan ook graag een kokend water kraan. Niet alleen heel praktisch, maar het scheelt ook ruimte op het aanrechtblad. Je hebt namelijk geen waterkoker meer nodig.

Een aparte koffiehoekje

Oke, dit is het enige punt waar ik nog niet 100 % zeker over ben. Maar het lijkt mij ideaal om een apart hoekje in de keuken te hebben om een koffiecorner te maken.

Voldoende ruimte voor een goed koffiezetapparaat en alle toebehoren, zonder dat dit veel ruimte inneemt op het aanrechtblad.

We hebben nog wel een hoek in de keuken waar we een koffiehoek kunnen inrichten, maar ik ben nog niet 100 % zeker dat het dan niet te rommelig en propperig wordt.

Tot die tijd volstaat het koffiehoekje wat we nu hebben ook wel, maar deze ruimte zou ik ook graag gebruiken als extra ruimte tijdens het koken.

Wie weet, komt het ooit. De overige aanpassingen neem ik sowieso graag mee tijdens een keukenrenovatie.

Wat zou jij graag aanpassen aan je keuken?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven