Informatie over de vlinderstruik: snoeien, verzorging en insectvriendelijke plant
vlinderstruik Buddleja

Informatie over de vlinderstruik: snoeien, verzorging en insectvriendelijke plant

De vlinderstruik, ofwel de Buddleja davidii, is een aanwinst voor je tuin. Deze vrolijke heester vol met bloemen is een goedkope plant die heel groot kan worden.

Hij is ook nog eens heel makkelijk te verzorgen en een aantrekkelijke plant voor vlinders, hommels, bijen en insecten.

In onze tuin staat een vlinderstruik waar we nauwelijks onderhoud aan hebben. Het is een prachtig bloeiende plant die veel leven creëert in de tuin. Het wemelt er altijd van de insecten en vlinders. En dit trekt weer meer vogels naar de tuin.

Graag vertel ik je meer over de verzorging van de vlinderplant.

Standplaats

De vlinderstruik staat het liefst op een zonnige plek. Je kunt deze dus het best in de halfschaduw of zon plaatsen. Je kunt de vlinderstruik het beste in het voorjaar of de herfst planten.

De vlinderstruik doet het het beste op een goed doorlatende en voedingsrijk grond. Hij staat liever niet te nat of in te zware grond.

Om de grond rondom de vlinderstruik te beschermen en te zorgen dat de grond niet te snel droog wordt kan je bodembedekkers om de vlinderstruik heen plaatsen. Zo bescherm je de grond eromheen ook tegen onkruid.

Je kunt kiezen voor één van deze bloeiende bodembedekkers. Maar je kunt ook kiezen voor een ander soort bodembedekker als grind of split. Zelf hebben wij boomschors om de vlinderstruik liggen om de grond te beschermen tegen uitdroging.

Ook kan de vlinderstruik in een pot geplaatst worden. Waarschijnlijk wordt hij dan wel minder groot dan in de volle grond. Ook heeft een plant in pot extra vaak water nodig (maar voorkom dat hij natte voeten krijgt) en kan wat extra plantenvoeding geen kwaad.

Hoe hoog wordt een vlinderstruik?

De meeste vlinderstruiken zullen ongeveer 1,5 a 2,5 meter hoog worden. Je snoeit de vlinderstruik elk jaar terug tot zo’n 40 centimeter boven de grond en in het voorjaar groeit de vlinderstruik dan razendsnel opnieuw.

Hoe hoog de vlinderstruik wordt kan per jaar verschillen. Vorig jaar werd de vlinderstruik in onze tuin ruim 1,5 meter hoog en dit jaar is hij meer dan 2 meter hoog terwijl ik hem juist net iets korter gesnoeid heb.

De hoogte heeft o.a. te maken met de weersomstandigheden en de standplaats.

Er zijn ook vlinderstruiken die klein blijven of vlinderstruiken op stam.

vlinderstruik Buddleja hoogte

Als je een vlinderstruik niet snoeit kan hij wel 4 meter hoog worden. Op internet lees ik vaak dat wordt aangeraden om de vlinderstruik wel te snoeien. Dit omdat de bloei minder uitbundig zou zijn als je de vlinderstruik niet snoeit en de vlinderstruik andere planten kan verdringen.

In onze buurt staan diverse vlinderstruiken die niet gesnoeid worden en daardoor heel hoog zijn. Sommige staan in het wild en worden niet onderhouden, andere vlinderstruiken worden bewust zo hoog gehouden.

Dit kan bijvoorbeeld door de vlinderstruik niet laag bij de grond te snoeien, maar juist bewust een stuk hoger te snoeien.

Eerlijk gezegd vind ik dit prachtig. Het valt mij niet op dat de bloei minder uitbundig is dan bij een lagere vlinderstruik. En je kunt zelf voorkomen dat de vlinderstruik te breed wordt door juist lagere takken weg te snoeien.

Volgend jaar wil ik ook proberen de vlinderstruik juist extra hoog te laten groeien. Ik ben benieuwd naar het resultaat en hoe de bloei van de vlinderstruik dan gaat zijn.

Verzorging van de vlinderstruik

De vlinderstruik is een hartstikke makkelijke plant om te verzorgen. Zelfs de vlinderstruiken in onze buurt die in het wild groeien doen het hartstikke goed, dit geeft wel aan wat voor makkelijke plant het is.

De vlinderstruik heeft niet veel water nodig. In het grootste gedeelte van het jaar geef ik deze plant geen extra water, alleen in heel droge periodes bewater ik de vlinderstruik.

De vlinderstruik in volle grond is winterhard, alleen niet wintergroen. In het najaar zal de plant zijn blad verliezen. Alleen als je de vlinderstruik te vroeg snoeit kan hij kapot vriezen. Laat je de plant met rust dan zal deze een koude winter gewoon overleven.

Wanneer bloeit de vlinderstruik?

Vanaf het vroege voorjaar zie je weer nieuw blad aan de vlinderstruik verschijnen. Hij zal razendsnel de lucht inschieten.

Begin juni beginnen de eerste bloemen voorzichtig te groeien en van juli tot en met september staat de vlinderstruik ook echt in bloei.

Als de vlinderstruik in bloei staat zullen er veel vlinders en insecten op de plant afkomen. Hier wemelt het altijd van de insecten rondom de vlinderstruik.

Uitgebloeide bloemen kan je eventueel afknippen. Door de bloemen af te knippen kunnen er binnen enkele weken weer nieuwe bloemen ontstaan. Maar in mijn ervaring groeit de vlinderstruik ook volop als je de uitgebloeide bloemen gewoon laat zitten.

Wat is de beste tijd om de vlinderstruik te snoeien?

Je kunt de vlinderstruik het beste snoeien in het voorjaar, wanneer de ergste vorst achter de rug is. Zelf snoei in de vlinderstruik meestal in maart, ook omdat dan de eerste uitlopers alweer tevoorschijn komen.

Het hout van de vlinderstruik is na een jaar al best dik, maar met een goede snoeischaar kom je hier makkelijk doorheen.

Zelf snoei ik in de zomer ook nog weleens wat laaghangende takken weg, omdat deze te dicht bij andere planten in de buurt komen. Dit kan geen kwaad.

In de winter kan je beter niet snoeien, omdat de plant door vorst beschadigd kan raken.

Kan je de vlinderstruik ook stekken?

De vlinderstruik is een ideale plant om te stekken. Omdat deze snel groeit is er altijd wel een tak die je kunt afknippen en stekken.

Helaas is het stekken van de vlinderstruik in de zomer best lastig. Door de warmte en de hoeveelheid zonlicht wordt er teveel gevraagd van de stekjes en zal dit vaak niet lukken. Ik heb het zelf ook weleens geprobeerd in juli en het is mij niet gelukt.

In het voorjaar of het najaar is het makkelijker om de vlinderstruik te stekken. Je kunt de vlinderstruik stekken door deze in de tuin in stekgrond te zetten of door het stekje binnen in een vaas met water te zetten.

Bekijk ook deze tips voor het stekken van planten op water.

Welke ziektes komen er bij de vlinderstruik voor?

Ik heb zelf al flink wat jaren de vlinderstruik staan en pas dit jaar had ik voor het eerst last van bladluis in de vlinderstruik. Dit heb ik gelukkig snel kunnen bestrijden met .

Ook kan er meeldauw en spint voorkomen bij de vlinderstruik. Ook dit is gelukkig makkelijk te behandelen.

De vlinderstruik is een hele sterke plant en zal daardoor de meeste ziektes overleven.

Heeft je vlinderstruik last van gele bladeren? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld teveel water of juist te weinig (droogtestress), een voedingstekort of een te donkere standplaats.

Mijn vlinderstruik heeft ook in het midden wat gele bladeren. Omdat deze ook wat omkrullen vermoed ik dat dit droogtestress is, maar het zou ook een voedingstekort kunnen zijn.

De vlinderstruik groeit echter goed door, dit bewijst wel hoe sterk deze is. In het voorjaar en najaar krijgt deze wat extra voeding en zo weet ik zeker dat hij het goed blijft doen.

Soorten vlinderstruik

Er zijn heel veel verschillende soorten vlinderstruiken. Je hebt laagblijvende heesters, planten in struikvorm en speciaal gekweekte vlinderstruiken met bijzondere bloemen.

Ook kan je de vlinderstruik in verschillende kleuren kopen. De meest populaire kleuren zijn roze, lila, paars en alle kleuren daartussen in. Maar er zijn ook vlinderstruiken in het wit, geel en zelfs meerkleurig.

Kijk maar eens bij dit overzicht en ontdek verschillende soorten vlinderstruiken.

vlinderstruik Buddleja bloeitijd

Ik ben fan van de vlinderstruik en vind het een aanwinst voor de tuin. Zeker als je meer biodiversiteit wilt in de tuin of op zoek bent naar een grote plant voor in de tuin dan is de vlinderstruik een musthave.

Staat er bij jou een vlinderstruik in de tuin?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Informatie over de vlinderstruik: snoeien, verzorging en insectvriendelijke plant”

  1. Ik heb jaren geleden een stekje gekregen, deze had het niet overleefd. Dacht ik… op de plaats waar de pot gestaan had, voordat ik hem zou omzetten in de grond, kwam tussen de tegels vandaan de struik. En hoe… ik snoei hem elk jaar tot onder de 50cm en hij groeit voorbij de 4m. Bomvol met pluimen, als die uitgebloeid zijn knip ik ze weg (waar ik bij kan) en maak zo weer ruimte voor nieuwe. Er komen ontzettend veel bijen, hommels en vlinders in, bijv. ook de kolibrievlinders.
    Inmiddels heb ik er 3 bastaards bij, op andere plekken in mijn tuin, ook gewoon tussen de tegels vandaan. Die zijn nieuw, dus nog niet zo hoog, ik zie wel wat ze volgend jaar doen. In de afgelopen jaren zijn er in de brandgang achter de huizen ook wilde vlinderstruiken gekomen en dat is alleen maar heel mooi voor de biodiversiteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven