Welk type vloer kan je met een stoomreiniger schoonmaken?
vloer schoonmaken stoomreiniger

Welk type vloer kan je met een stoomreiniger schoonmaken?

Wil jij weten welk type vloer je met een stoomreiniger kunt schoonmaken? In dit artikel vind je een overzicht van verschillende vloersoorten met informatie of deze wel of niet met een stoomreiniger kan worden schoongemaakt.

Ik maak zelf onze tegelvloer wekelijks schoon met een stoomreiniger en gebruik nooit meer een gewone vloerwisser met schoonmaakmiddel.

In eerste instantie wisselde ik het schoonmaken met een stoomreiniger en vloerwisser wel af. Maar ik merkte dat restjes schoonmaakmiddel op de vloer achterbleven na het schoonmaken met een vloerwisser. Nu ik alleen nog schoonmaak met een stoomreiniger heb ik hier geen last meer van.

Ik ben zelf heel tevreden over het schoonmaken met een stoomreiniger. Ik krijg hier regelmatig vragen over, vooral over welk type vloer je met een stoomreiniger kunt schoonmaken. Zo krijg ik weleens vragen of je er ook pvc vloeren of laminaat mee kunt reinigen. Daarom leek het mij een goed idee hier onderzoek naar te doen en een overzicht op de blog te delen.

Waarom schoonmaken met een stoomreiniger?

De meeste mensen dweilen de vloer met een vloerwisser of dweil. Ook ik deed dit tot een aantal jaar geleden.

Tegenwoordig maak ik de tegelvloer altijd schoon met een stoomreiniger en dit bevalt erg goed.

Door de vloer schoon te maken met een stoomreiniger worden er namelijk 99,95 % van de bacteriën door de stoom gedood. Dit is een stuk hygiënischer dan schoonmaken met een dweil.

Wat ik vooral handig vind is dat je geen schoonmaakmiddelen nodig hebt voor het reinigen van de vloer. Alleen water is voldoende voor een schone vloer.

Zo kan er ook nooit schoonmaakmiddel op de vloer achterblijven. In het verleden bleven er nog weleens restjes achter en dit kan strepen veroorzaken of juist vuil aantrekken.

Je hoeft ook geen kracht voor het schoonmaken van de vloer te gebruiken, want het vuil laat heel makkelijk los. Dit is een stuk simpeler dan bij een vloerwisser of dweil.

Je gebruikt het koppelstuk voor het reinigen van vloeren en hierop bevestig je de bijgeleverde microvezel vloerdoek. Dit gaat met klittenband, dus dit is een stuk makkelijker dan bij een standaard vloerwisser.

Na een aantal jaar intensief gebruik is mijn microvezel vloerdoek wat versleten, dus deze heb ik recent voor het eerst moeten vervangen. Maar ook een gewone dweil moet je eens in de zoveel jaar vervangen.

Ik zet voor het dweilen van de vloer altijd een emmertje met lauwwarm water klaar. Tussentijds spoel ik hier de microvezeldoek in uit, omdat er altijd veel vuil en zand van de vloer loskomt.

De vloerdoeken zijn een stuk dunner en lichter dan de standaard vloerwisser en daardoor heel makkelijk tussentijds uit te spoelen.

Ik vind het schoonmaken van de vloer met een stoomreiniger een stuk makkelijker. Ook wordt de vloer er een stuk schoner door.

Is mijn vloer geschikt voor het schoonmaken met een stoomreiniger?

Niet elk type vloer is geschikt om schoon te maken met een stoomreiniger. Ik heb geprobeerd om de populairste vloertypen op te noemen, maar gebruik vooral altijd zelf je gezond verstand.

Is je vloer bijvoorbeeld behandeld met een speciale coating? De stoomreiniger wordt erg warm en alhoewel de microvezeldoeken dit wel iets dempen, kan je in zo’n geval beter niet een stoomreiniger gebruiken.

Raadpleeg bij twijfel de gebruiksaanwijzing van de vloer of neem contact op met de leverancier. De informatie in dit artikel is algemeen, maar voor jouw vloer kunnen altijd andere regels gelden. Aan de informatie in dit artikel kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Tegelvloer

De meeste keramische tegels en tegelvloeren kunnen worden schoongemaakt met een stoomreiniger. De meeste stoomreinigers worden ook verkocht waarbij nadrukkelijk vermeld wordt dat deze geschikt zijn voor het schoonmaken van tegelvloeren.

Toch kwam ik op internet ook een artikel tegen dat je plavuizen vloeren beter niet met een stoomreiniger kunt schoonmaken omdat dit de toplaag kan beschadigen.

Hier is dan ook op internet tegenstrijdige informatie over te vinden.

Zelf poets ik al jaren zonder problemen de tegels in de badkamer en de tegelvloer in de woonkamer, keuken en hal met een stoomreiniger.

Twijfel je? Neem dan contact op met de leverancier.

Laminaat / parket

Het is eigenlijk beter om laminaat en parket niet schoon te maken met een stoomreiniger. Door de hoge temperaturen kan de vloer kromtrekken en beschadigd raken. Ook kan de toplaag beschadigd raken. Fabrikanten raden het gebruik van een stoomreiniger dan ook vaak af.

Ik weet dat in de praktijk er veel mensen zijn die er toch voor kiezen om laminaat en parket met een stoomreiniger schoon te maken. Vaak ontstaat schade pas na een langere periode van gebruik en zie je dit niet meteen.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel veel situaties waarbij je zonder problemen de stoomreiniger kunt gebruiken, maar de kans op beschadigingen is nou eenmaal groter dan bij een tegelvloer.

Op diverse websites worden ook stoomreinigers verkocht waarbij vermeld wordt dat je de stoomreiniger kunt gebruiken voor je laminaat of parket vloer.

Wil je toch de stoomreiniger voor de vloer gebruiken? Verlaag dan in ieder geval de stoomdruk door de lichtste stand van de stoomreiniger te gebruiken om de kans op beschadigingen te verkleinen.

Pvc vloeren

Op pvc vloeren kan je beter geen stoomreiniger gebruiken. De hoge temperatuur kan namelijk beschadigingen en zelfs vlekken veroorzaken.

Toch zijn er ook hier weer tegenstrijdige berichten op internet over te lezen. Bij een producent van stoomreinigers op de website staat dat je pvc vloeren juist wel met een stoomreiniger kunt schoonmaken.

Raadpleeg daarom bij twijfel jouw leverancier, zo weet je zeker dat er geen beschadigingen ontstaan.

Houten vloer

Houten vloeren zijn gevoelig voor vocht en warmte. En als je een stoomreiniger gebruikt komt er veel vocht en warmte vrij.

Houten vloeren kunnen dan ook beschadigd raken door het gebruik van een stoomreiniger. Je kunt voor het schoonmaken van houten vloeren beter geen stoomreiniger gebruiken.

Tapijt / vloerkleden

De meeste tapijten en vloerkleden kan je reinigen met een stoomreiniger. Zet hiervoor de stoomreiniger wel in de laagste stand. Daarnaast heb je een speciaal opzetstuk nodig om over het vloerstuk te bevestigen, zodat je het vloerkleed goed schoon kunt maken.

Niet elk type vloerkleed is echter bestand tegen de hoge temperatuur van de stoomreiniger. Zo kan wol hier niet goed tegen. Kijk dus eerst goed naar de instructies voor je de stoomreiniger gebruikt.

Een vloerkleed hoef je minder vaak grondig te reinigen dan bijvoorbeeld een tegelvloer. Als je het vloerkleed regelmatig goed stofzuigt hoef je deze echt niet elke week te behandelen met een stoomreiniger.

Zelf maak ik het vloerkleed 1 a 2 keer per jaar grondig schoon. Omdat ik (nog) geen apart koppelstuk voor tapijt heb maak ik het vloerkleed nog op de ouderwetse manier, met groene zeep, schoon.

Zoals je ziet hangt het echt van het type vloer af of je deze kunt schoonmaken met een stoomreiniger. Maar als het kan dan vind ik een stoomreiniger de beste manier om een vloer hygiënisch schoon te krijgen.

Gebruik jij een stoomreiniger bij het schoonmaken?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven