Zo doorbreek je een lange muur in de woonkamer: 12 stylingideeën
verf kleur trends interieur 2021

Zo doorbreek je een lange muur in de woonkamer: 12 stylingideeën

Ben jij op zoek naar ideeën om de lange muur in de woonkamer te stylen? Bekijk dan deze 12 voorbeelden om een lange muur in de woonkamer te doorbreken.

Eigenlijk is een lange muur in de woonkamer hartstikke fijn: het wil namelijk zeggen dat jij een fijne grote woonkamer hebt met veel ruimte. Maar het stylen van de lange muur is vaak wel een uitdaging.

Hoe zorg je ervoor dat je een lange muur mooi inricht, zodat deze er wel gezellig en knus uitziet? Als interieurstylist krijg ik regelmatig de vraag hoe de muur mooi kan worden ingericht om de woonkamer er sfeervol uit te laten zien.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg leuke ideeën om de muur te decoreren zodat jouw woonkamer er direct een stuk sfeervoller uitziet.

De muur in ons huis is na de uitbouw ongeveer 11 meter lang, dus ook in ons huis heb ik een aantal ideeën toegepast om de lange muur in de woonkamer er gezelliger uit te laten zien.

In dit artikel heb ik 12 ideeën verzameld om een lange muur in de woonkamer te doorbreken. Zo ziet jouw woonkamer er straks een stuk gezelliger uit.

1.De lange muur doorbreken met een kast

Zelf heb ik de lange muur in onze woonkamer doorbroken met een kast. Dit staat niet alleen mooi, maar het voordeel hiervan is ook dat je extra opbergruimte creëert om spullen in op te bergen.

Door goed te letten op de juiste hoogte van de kast en de kleuren en materialen af te stemmen op de rest van de woonkamer past een kast mooi bij de rest van de inrichting. Als je kiest voor een lagere kast dan kan je deze nog mooi stylen met accessoires voor extra sfeer.

In dit artikel lees je meer tips voor het uitkiezen van een kast voor een lange muur in de woonkamer.

ideeën opbreken en stylen lange muur woonkamer
boekenkast Jaxx Leen Bakker

naturel - 140x70x40 cm

Koop bij:

xenos.nl
wehkamp-home-opbergkast-nona-naturel-8719542432201

Afmetingen: 91x148x40 cm

2. Maak het gezellig met een grote plant

Een grote plant is altijd een goed idee om een lange muur te stylen. Niet alleen staat een plant heel gezellig, maar het is ook nog eens goed voor de akoestiek.

Hoe groter de bladeren van een plant zijn, hoe meer de plant het geluid zal dempen. En in een grote ruimte is het soms best lastig om de akoestiek goed te regelen.

Een plant is ook een relatief goedkope manier om de lange muur in de woonkamer te stylen. Kijk maar eens bij dit overzicht met grote planten voor stylingideeën.

3. Een roomdivider als afscheiding

Wil je echt een afscheiding creëren dan is een roomdivider een mooi idee. Je kunt nu bijvoorbeeld duidelijk de keuken afscheiden van de woonkamer of een scheidingswand optrekken tussen de eetkamer en woonkamer.

Door te kiezen voor een gedeeltelijk open roomdivider zorg je er voor dat de ruimte groot en open blijft, maar doorbreek je wel de lange muur.

Zeker als je houdt van een minimalistisch interieur is dit een mooi idee om de lange muur te doorbreken.

Een roomdivider maak je heel makkelijk zelf, kijk maar eens naar deze uitleg bij Studio Zodiac om zelf een roomdivider te maken.

4. Doorbreek de muur met een houten wandpaneel

Helemaal trendy zijn deze houten wandpanelen. Je kunt ze in allerlei kleuren en maten kopen en ze zijn ideaal om een kale en saaie muur mee te bedekken.

Daarnaast verbeter je met deze panelen ook nog eens de akoestiek in huis.

De panelen zijn eenvoudig te monteren, dus ook als je geen ervaren klusser bent kan je dit makkelijk installeren.

Bekijk dit overzicht met verschillende kleuren en maten akoestische panelen. Ook kan je hier voorbeelden van verschillende woonkamers met akoestische panelen zien. Zo kan je deze panelen bijvoorbeeld ook op een extra hoge muur of juist als lambrisering toepassen.

5. Breng sfeer aan met een postercollage

Een lege muur kan je ook gezelliger maken door er een postermuur van te maken. Hang een aantal van je favoriete posters in een mooie collage bij elkaar en je kale muur is in een handomdraai omgetoverd tot een mooie gallerywall.

Je kunt een postercollage eventueel combineren met een laag dressoir, zo heb je ook nog eens extra opbergruimte en een plek waar je je favoriete accessoires op kunt zetten.

In plaats van een postercollage kan je ook kiezen voor een groot wandkleed, dit vind ik zelf heel mooi. In dit overzicht vind je de mooiste wandkleden.

luxe uitstraling interieur ideeën

6. Deel de muur op in twee delen met kleur

Als je een duidelijke afscheiding wilt maken tussen de zithoek en eethoek, of de woonkamer en keuken, dan kan je dit ook doen door de muur op te delen in 2 kleuren.

Door een verticale lijn te trekken op de muur en de muur links en rechts allebei in een andere kleur te schilderen maak je duidelijk dat allebei de delen van de ruimte een andere functie hebben.

Om een strakke lijn te schilderen kan je deze tips voor het schilderen van een lambrisering volgen.

In plaats van twee verschillende kleuren kan je ook aan één kant een behang plakken. Ook hiermee creëer je een duidelijke afbakening op de lange muur in de woonkamer.

kast stylen lange muur

7. Schilder een kleurvlak

In plaats van een kant van de kamer in één kleur te schilderen en de andere kant van de ruimte in een andere kleur, kan je ook een kleurvlak schilderen.

Schilder bijvoorbeeld de ruimte achter de eettafel in een andere kleur dan de rest van de ruimte. Ook kan je de ruimte achter een (lage) kast of achter een ander object een andere kleur geven om zo de ruimte te doorbreken.

Zo had ik bijvoorbeeld eerst de haard en de ruimte boven de haard in een andere kleur dan de rest van de muur geverfd. Zo creëerde ik een mooi kleurvlak in het midden van de ruimte. Na de uitbouw is deze bio-ethanolhaard vervangen voor een gashaard, maar ik vond dit toen wel heel mooi staan.

bio-ethanolhaard of gashaard kopen

8. Plaats een haard in het midden van de ruimte

Zoals je op de foto hierboven kunt zien hadden wij voor de uitbouw eerst de haard midden in de ruimte staan. Het voordeel hiervan was dat de haard vanuit elk punt in de ruimte goed gezien kon worden.

Ook was deze plek ideaal om de lange muur te doorbreken, de haard zorgde op deze plek voor sfeer en gezelligheid.

Wij hebben nu een mooie ronde gashaard en deze komt het best tot zijn recht in de uitbouw en was hier ook veel makkelijker te installeren, maar toch vond ik de haard in het midden van de ruimte ook super gezellig staan.

9. Kies voor een mooi fotobehang

Je hebt al eerder kunnen lezen dat door te werken met kleurvlakken of de muur op te delen in twee kleuren je de lange muur in de woonkamer kunt opbreken.

In plaats van verf of een standaard behang kan je hierbij ook kiezen voor een mooi fotobehang. Zo kan je kiezen voor een mooie afbeelding die extra groot wordt afgebeeld op de lange muur.

Je kunt kiezen voor een standaard fotobehang of als je echt iets origineels wilt kan je een eigen foto laten afdrukken op fotobehang.

10. Plaats een schuifdeur of stalen deur in het midden van de ruimte

Je hebt al eerder kunnen lezen dat je met een roomdivider de lange muur kunt opbreken. In sommige situaties is de ruimte zo groot dat mensen de ruimte het liefst in twee delen willen opsplitsen.

Zo creëer je een aparte eetkamer / keuken en woonkamer. Zeker als de kinderen wat ouder worden en vaak vrienden over de vloer hebben wordt, als er de ruimte voor is, regelmatig voor een schuifdeur of stalen deur in het midden van de ruimte gekozen.

Omdat deze schuifdeur of stalen deur de hele wand vult creëren je zo eigenlijk twee afzonderlijke ruimtes. Maar doordat, in het geval van een stalen wand / deur, de ruimte vaak bijna geheel uit glas bestaat en bij een schuifdeur de deuren open gezet kunnen worden, kan van de twee afzonderlijke ruimtes nog wel ook één ruimte gemaakt worden.

Het voordeel van een stalen pui met deuren is dat deze dankzij het vele glas nog wel veel licht doorlaat.

Bij een schuifpui wordt vaak om de schuifdeuren te verbergen aan beide kanten een kast gebouwd waarin de schuifdeuren verdwijnen. Dit zie je ook vaak terug in klassieke interieurs.

Zo heb je wel extra veel opbergruimte, maar minder daglicht dan bij een stalen pui.

11. Doorbreek de ruimte met verlichting

Het nadeel van een lange muur is dat je vaak niet overal even goed licht hebt.

Door voor verlichting in het midden op de muur te kiezen zorg je er niet alleen voor dat je voldoende verlichting in de ruimte hebt, maar door slim verlichting te kiezen kan je er ook mooi de lange muur mee stylen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tafellamp op het dressoir, een wandlamp aan de muur of een grote vloerlamp op de grond. Maar je kunt er ook voor kiezen om één of meerdere hanglampen met een extra lang snoer aan het plafond te bevestigen.

Door de hanglampen lager dan normaal op te hangen krijgen ze zo een decoratieve functie en dit staat erg tof.

12. Combineer een aantal van deze ideeën

In dit artikel heb je een heleboel ideeën kunnen lezen om de lange muur in de woonkamer te stylen. Maar je hoeft natuurlijk niet maar één idee te kiezen, je kunt ook meerdere ideeën met elkaar combineren.

Verf bijvoorbeeld een mooi kleurvlak en hang hier je gallerywall voor op. Of plaats een handige kast en combineer deze met je favoriete planten.

Kies dus vooral een aantal ideeën uit dit overzicht die je het meest aanspreken en ga aan de slag met een mooie styling van de muur.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

Verschillende afmetingen (tip: combineer 2 verschillende lampen met elkaar op de muur)

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven