Interieurtrends voor 2023: de belangrijkste woontrends op een rij
interieurtrends 2023

Interieurtrends voor 2023: de belangrijkste woontrends op een rij

In het najaar van 2022 worden de woontrends voor 2023 al langzaam duidelijk. De eerste woonbeurzen zijn weer achter de rug en interieurmerken hebben de nieuwste collecties gepresenteerd.

Online zijn er in de webshops ook al weer veel nieuwe producten te vinden en er komen nog steeds nieuwe websites bij met interieurinspiratie, zie hier een nieuw platform met inspiratie voor in je huis.

Ben jij benieuwd wat de woontrends van 2023 worden? In dit artikel vertel ik je er graag meer over.

Duurzaam wonen

Duurzaamheid is (gelukkig) al een aantal jaren in opkomst, maar aan alles merk je dat het nu pas echt gaat doorbreken.

Dit zie je bijvoorbeeld aan de nieuwe interieurcollecties. Bijna elk merk heeft tegenwoordig wel een aantal duurzame producten in het assortiment en zelfs de lowbudget winkels willen zichzelf graag als duurzaam presenteren met verschillende initiatieven.

Maar ook om mij heen merk ik dat het steeds belangrijker wordt. Waar klanten bij een interieuradvies voorheen nauwelijks met duurzaamheid bezig waren, geven steeds meer klanten aan dit belangrijk te vinden.

Voor mij is dit alleen maar leuk, want ik adviseer ze graag hoe ze een meubel kunnen opknappen zodat het weer helemaal bij het interieur past. Ook vind ik het leuk ze tips te geven hoe ze op Marktplaats of in de kringloopwinkel een meubelstuk kunnen vinden wat mooi het interieur aansluit.

Ook de influencers en bloggers die ik spreek vinden duurzaamheid steeds belangrijk. Dit is soms lastig, want juist de lowbudgetwinkels zijn vaak goede opdrachtgevers. De steeds wisselende collectie die massaal verkocht wordt maakt dat dit soort bedrijven grotere budgetten hebben om influencers in te zetten voor een samenwerking.

Steeds meer influencers willen dit niet meer klakkeloos doen en denken na hoe ze hun invloed kunnen gebruiken voor een duurzamere wereld. Bijvoorbeeld door het promoten van de duurzame collectie van zo’n winkel of steeds vaker alternatieven uit kringloopwinkels, DIY’s en andere duurzamere opties te laten zien naast de gesponsorde samenwerkingen.

Dit is een mooie ontwikkeling en ik verwacht dat duurzaam wonen hierdoor nog een grotere trend gaat worden in 2023.

Planten en bloemen in je interieur

De urban jungle is natuurlijk al wat langer hip en dat blijft in 2023, maar wel weer in een net ander jasje.

Stoer en industrieel verliest aan populariteit en dat zie je ook terug in het interieur. Het harde groen als muurkleur en accessoires wordt steeds vaker vervangen door een wat zachter en warmer mosgroen of olijfgroen. Ook de populaire zwarte bloempotten worden steeds vaker ingeruild voor bloempotten in aardetinten en crèmekleurige tinten.

Verder zie je bloemenprints steeds vaker terug in de woonkamers in 2023, bijvoorbeeld als behang, poster of sierkussen. Het mag allemaal wat lieflijker en zachter dan voorheen, maar natuurlijke elementen blijven een trend in 2023.

Ingetogen en warme kleuren

Wit, en dan vooral het wat killere RAL 9016 en RAL 9003, verliezen al wat langer aan populariteit. Maar ook harde kleuren op de muur zie je steeds minder vaak.

Wat is dan wel een populaire muurkleur in 2023? Juist de wat zachtere, ingetogen en warme kleuren zijn populair. Denk aan een zacht warm grijze tint, taupekleuren op de muur of zachte aardetinten als Sombrero Tan van Histor of Mild Stone van Flexa.

Combineer dit eventueel met een warme accentmuur zoals Real Stone van Flexa als je (net als ik) toch van wat meer contrast in je interieur houdt.

hotel chique interieurstijl woonkamer

2023 is de kleur van blauw

De afgelopen jaren zag je al meer lila tinten in het interieur voorbij komen en deze kleur wordt nu langzaam aan vervangen voor blauw. Blauw staat erom bekend rust uit te stralen en na wat onrustige jaren verovert deze kleur langzaam de huizen in Nederland.

Ingetogen blauwtinten zoals de trendkleur Bright Skies van Flexa passen hier bijvoorbeeld goed bij.

Voel jij je prettig bij blauw? Dan kan het leuk zijn om deze trendkleur een plek in je interieur te geven, bijvoorbeeld door het verven van de muur of een aantal vazen en sierkussens in deze kleur te kopen. Dit kan ook door zelf sierkussens te stofferen of door een oude vaas in deze trendkleur te verven.

Maar past deze kleur niet bij je? Dan kan je deze trend ook aan je voorbij laten gaan. Je hoeft echt niet elke trend te volgen, het is veel belangrijker dat een stijl goed bij je past en dat jij je prettig voelt in je interieur.

Zelf heb ik in het verleden een aantal keer een muur blauw geverfd, maar inmiddels weet ik dat dit een kleur is waar ik echt niet aan kan wennen. Een muur blauw verven zal ik dus ook niet snel meer doen.

Opvallende prints

Alhoewel ingetogen kleuren een trend zijn wil dat niet zeggen dat alles dan maar saai moet. Zeker als je van contrast houdt kunnen de nieuwe trends even wennen zijn.

Juist opvallende prints zijn in opkomst dit jaar. Denk bijvoorbeeld aan de bloemenprints die ik eerder noemde, maar het kunnen ook grafische prints in een retro jasje zijn. Bijvoorbeeld met aardetinten kleuren of neutrale tinten voor een warme uitstraling.

Voor liefhebbers van contrast en opvallende interieurs is dit dan ook een mooie trend.

Een industrieel interieur verliest langzaam aan populariteit. Dat wil niet zeggen dat je dan maar al die industriële meubels meteen de deur uit moet doen. Geniet ervan zolang jij er blij mee bent en combineer het bijvoorbeeld met een nieuwe muurkleur of andere accessoires om het interieur bij de nieuwste trends te laten passen.

Welke nieuwe trend spreekt jou het meest aan?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven