4 redenen waarom jouw huis er rommelig uitziet

4 redenen waarom jouw huis er rommelig uitziet

Vind jij het lastig om je huis netjes en opgeruimd te houden? Natuurlijk hoeft je huis niet altijd tiptop in orde te zijn. Er mag best weleens een paar schoenen of afstandsbediening niet op zijn plek liggen. Maar als het er altijd rommelig in huis uitziet is de kans groot dat je hier zelf ook onrustig en geïrriteerd van raakt.

Waar de één al onrustig wordt van een leeg glas op het aanrecht houdt een ander juist van een huis waar geleefd wordt. Er mag dan best een stapel boeken, spelletjes en speelgoed in de kamer liggen.

Ook bij mij thuis slingeren er echt weleens wat spullen in huis. Denk bijvoorbeeld aan een boek wat ik aan het lezen ben, een DIY project waar ik mee bezig ben of het nieuwste tijdschrift van mijn man.

Toch probeer ik te voorkomen dat het rommelig wordt en dit lukt bijna altijd. Door te snappen waarom een huis er rommelig uitziet kan je de juiste dingen opruimen en ervaar je meer rust.

Je mag best zien dat er in huis geleefd wordt, maar door de juiste dingen aan te pakken voorkom je dat het een rotzooi wordt.

In dit artikel leg ik je graag 4 redenen uit waarom jouw huis er misschien wel rommelig uitziet.

1. Overal spullen die nog ‘een keer’ gerepareerd moeten worden

Dit punt is meteen ook mijn eigen zwakke punt en grote kans dat jij dit ook herkent. Door dingen in huis te laten staan die eigenlijk kapot zijn ziet het er niet alleen rommelig uit, je creëert er ook onrust mee.

Je wordt er namelijk zo elke keer aan herinnert dat je nog iets moet repareren, ergens actie op moet ondernemen of dat het je toch niet gelukt is die ene plant in leven te houden. En zo kan je toch minder ontspannen op de bank zitten.

De kapotte spullen zorgen dus niet alleen voor een rommelig huis, maar ook voor onrust bij jezelf.

Voorbeelden van kapotte dingen die onrust kunnen veroorzaken:

  • Een vest waar je nog het kapotte knoopje van wilt vervangen.
  • Een bloempot met een kapot onderdeel wat je nog wilt lijmen.
  • Een tas met een kapotte sluiting die je nog wilt repareren.
  • Een plantje dat zo goed als dood is, maar dat je misschien toch nog kunt doen herleven.

Zo is er vast nog meer in huis wat ergens ligt om gerepareerd te worden. En al die tijd ligt het te verstoffen en veroorzaakt het onrust, zowel in huis als in je hoofd.

Nu wil ik niet zeggen dat je alles maar moet weggooien. In de wegwerpmaatschappij waarin we leven is het juist goed dat je dingen een tweede leven wilt geven en wilt repareren.

Realiseer je wel dat hoe meer spullen er in huis staan die nog een keer gemaakt moeten worden, hoe meer onrust en rommel dit veroorzaakt.

Kijk dus eens kritisch naar de spullen die er nog staan om gemaakt te worden. Vraag jezelf af: ga ik dit echt nog maken?

Plan van aanpak voor het repareren van spullen

Probeer alles wat binnen 15 minuten gemaakt kan worden direct te repareren.

Ik werd door het schrijven van dit artikel gemotiveerd om de kapotte plantenpot te lijmen (5 minuten werk). Ook bestelde ik een nieuwe schouderriem voor de handtas waarbij de riem kapot is en die ik ‘wel een keer zou maken’.

Soms kost maken veel tijd en is weggooien zonde. Je kan dan bijvoorbeeld wel een los onderdeel bestellen waarmee je tijd bespaart en toch snel het voorwerp kunt repareren.

Bij alles wat meer dan 15 minuten tijd kost om het te repareren is het extra belangrijk om kritisch te kijken of je dit nog gaat maken. Is het antwoord ja? Maak dan ook concreet een afspraak met jezelf wanneer je dit gaat maken. Bewaar alle spullen die gerepareerd moeten worden tijdelijk op een aparte plek, zo staat het niet continue in de weg.

Kost iets veel tijd om te maken, maar vind je weggooien zonde? Overweeg dan eens het te laten maken door iemand anders, bijvoorbeeld bij een repaircafe of een gespecialiseerd bedrijf.

Regel dat meteen, anders staat het kapotte voorwerp over een half jaar nog steeds stof te happen en ergernis te veroorzaken in huis.

Zijn er spullen die je eigenlijk wel wilt repareren, maar waarvan je nu al weet dat je dat waarschijnlijk niet gaat doen? Gun jezelf dan de rust en de ruimte en ruim dit op.

Je kunt ook een middag, dag of weekend reserveren waarin je aan de slag gaat met alle klusjes die nog gerepareerd of afgemaakt moeten worden. Door hier eens goed de tijd voor te maken kan je waarschijnlijk toch een heleboel van het lijstje afstrepen.

Afhankelijk van de staat van het product kan je kijken of je het gratis kan weggeven. Dit kan bijvoorbeeld via Marktplaats of Facebook. Daar zijn genoeg mensen die wel de tijd hebben om iets te repareren. Soms hebben zij niet het geld om iets nieuws te kopen, en zo maak je iemand anders er blij mee.

Ook bijna dode planten die nog gered kunnen worden door iemand met groene vingers kan je hier vaak een tweede leven geven.

En soms is het beste wat je kunt doen het naar een afvalbrengstation te brengen. Zo kan het gerecycled worden, maar heb jij wel een net en rustig huis en hoofd er voor terug.

2. Spullen voor speciale gelegenheden bewaren

Er zijn nog genoeg mensen die spullen voor elke speciale gelegenheid in huis hebben. Denk aan een speciaal servies voor Kerst en Pasen (guilty!) of een gourmetstel wat hooguit 1 keer per jaar gebruikt wordt. Ook vakantiespullen en een kast vol kleding voor speciale gelegenheden zijn goede voorbeelden.

Zo zijn er nog veel meer spullen die je misschien wel bewaard. Deze spullen die je maar heel incidenteel gebruikt nemen vooral veel ruimte in, maar worden zelden gebruikt.

Als je de ruimte hebt en dit je niet stoort is het natuurlijk helemaal prima.

Zelf werd ik er helemaal gek van dat elke keer als ik een kast opentrok deze bomvol met spullen lag die ik maar zelden gebruik.

Een aantal jaar geleden heb ik dan ook kritisch naar de inhoud van deze kasten gekeken. Daardoor heb ik flink op de spullen kunnen minimaliseren.

Rommel hoeft namelijk niet altijd zichtbaar aanwezig te zijn. Als jij weet dat jouw kasten overvol liggen en dat jij elke keer lang moet zoeken voor je de juiste spullen hebt gevonden dan zorgt dit ook voor onrust.

Het servies voor speciale gelegenheden heb ik dan ook flink geminimaliseerd. Er is altijd wel wat te leen bij buren, vrienden of familie.

Een gourmetstel hebben wij niet meer. Als we een keer willen gourmetten is de kans groot dat we dit ergens kunnen lenen en zeker rond de feestdagen ligt de kringloopwinkel vol met afgedankte gourmetstellen die je anders kunt gebruiken.

En qua feestkleding heb ik eens kritisch gekeken en gezorgd voor een paar fijne basics die, met wat toevoegingen, geschikt zijn voor elke gelegenheid.

In plaats van elk jaar wat nieuws kopen, en vervolgens een kast vol kleding te hebben die ik nooit draag, heb ik zo tijdloze basics die elk jaar gebruikt kunnen worden en die met wat extra accessoires mooi op de gelegenheid aangepast kunnen worden.

Kijk dus eens kritisch naar de spullen voor speciale gelegenheden. Wat heb je echt nodig? En wat kan weg? Grote kans dat je zo extra ruimte in de kast kunt creëren en dat ruimt lekker op!

3. Losse rommeltjes in huis

Aan het begin van dit artikel vertelde ik al dat er echt wel eens een boek, tijdschrift of paar schoenen bij mij in de woonkamer slingert. Als je niet uitkijkt en er slingeren te veel van deze spullen in huis rond dan wordt het al snel een rommel in huis.

Daarom is het zo belangrijk alles een vaste plek te geven. Als spullen geen vaste plek hebben dan wordt het op de eerste de beste plek neergegooid. Voor je het weet liggen er overal spullen en is het een grote rommel in huis.

Schoenen bewaar ik bijvoorbeeld in dit lage dressoir in de hal. En voor boeken, tijdschriften en post heb ik een aparte bak in de woonkamer waarin alles verzameld kan worden.

In dit artikel lees je meer tips om kleine rommeltjes in de woonkamer een vaste plek te geven. Door dit regelmatig goed te doen geef je de woonkamer een opfrisbeurt en ziet het er weer netjes uit.

Zorg er dus voor dat alle spullen een plek hebben. En net zo belangrijk: dat alle gezinsleden ook weten wat deze plek is. Zo kan je voorkomen dat het een rommel in huis wordt.

Maak ook goede afspraken en zorg ervoor dat alles meteen wordt opgeruimd. Leer jezelf, je partner en je kinderen aan dat je elke ochtend en elke avond een rondje door de woonkamer doet om te kijken welke spullen er nog slingeren. Ruim dit ook direct op.

Je zult zien dat door alle spullen een vaste plek te geven en jezelf een routine aan te leren om dit ook direct op te ruimen het huis er een stuk netter uitziet.

4. Moeite met afscheid van dingen nemen

Regelmatig spreek ik mensen die geen afscheid van dingen kunnen nemen. Ook in mijn familie herken ik dat mensen meer moeite hebben met spullen opruimen, omdat er nog een emotie bij zit.

Zelf heb ik in de loop der jaren door te minimaliseren hier steeds minder moeite mee. Het is niet dat ik zo maar alles weggooi, maar als iets mij niet meer dient en onrust veroorzaakt dan kan ik er makkelijker afscheid van nemen.

In het verleden bewaarde ik bijvoorbeeld erfstukken die veel ruimte innamen en die ik eigenlijk niet mooi vond, maar die wel emotionele waarde hadden.

In plaats van een mooie herinnering ergerde ik mij er echter elke keer aan en voelde het erfstuk meer als een ballast die onnodige ruimte innam, dan als een mooi aandenken.

Misschien herken je dit wel en heb je erfstukken, gekregen spullen of voorwerpen waar een speciale herinnering aan zit. De gedachte erachter wil je graag vasthouden, maar het voorwerp zelf maakt je niet blij meer. Het kan zelfs zo zijn dat het een sta-in-de-weg is geworden.

Nu zeg ik niet dat je alles zo maar moet weggooien. Maar het is wel goed om kritisch na te denken of je dit echt nog wilt bewaren, of dat het zoveel onrust in je hoofd en rommel in huis veroorzaakt dat het tijd is om afscheid te nemen.

Als het tijd is om afscheid te nemen kunnen deze tips je helpen:

  • Het hoeft niet meteen weg. Zet het eerst eens 3 maanden of een half jaar op zolder. Heb je het gemist? Nee? Waarschijnlijk is het nu een stuk makkelijker om het voorwerp alsnog weg te doen.
  • Het is de herinnering die telt. Ook zonder het voorwerp blijft de mooie herinnering aan een dierbare, een speciaal moment of een bijzondere herinnering.
  • Digitaliseer. Door een foto van het voorwerp te maken, bijvoorbeeld kindertekeningen, kaarten of boeken, bewaar je de herinnering digitaal en kan je het zo altijd nog eens opzoeken.
  • Onthoud je doel. Afscheid nemen van spullen is niet altijd makkelijk. Maar je hebt een reden waarom je spullen wilt opruimen. Houd dit doel voor ogen, je zult zien dat het zo een stuk makkelijker wordt.

Kijk nu eens kritisch rond in huis. Waarschijnlijk herken je nu direct een aantal spullen die voor onrust zorgen in huis. Je weet nu beter wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat het minder rommelig eruit ziet in huis door met deze spullen aan de slag te gaan.

Heel veel succes met het opruimen van je huis!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven