Zwarte of witte kozijnen binnen: wat is het mooist?
zwarte kozijnen

Zwarte of witte kozijnen binnen: wat is het mooist?

Twijfel jij tussen witte of zwarte kozijnen in huis? In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van zwarte en witte kozijnen binnen. Zo kan jij de beste keuze maken voor de kleur kozijnen.

Toen wij de sleutel van onze nieuwbouwwoning kregen waren alle houten kozijnen antraciet van kleur. We wonen hier nu 7 jaar en bijna alle kozijnen hebben inmiddels een andere kleur gekregen. In de meeste gevallen wit maar een enkel kozijn is juist zwart geverfd.

Gelukkig is hout heel makkelijk over te schilderen, maar ook kunststof kozijnen kan je prima verven als je een keer een andere kleur wilt. Nog beter is het om bij nieuwe kozijnen natuurlijk direct de juiste kleur te kiezen. Ga jij bijvoorbeeld op zoek naar kunststof kozijnen uit Friesland bestel ze dan direct in de juiste kleur.

In dit artikel zet ik de verschillende voordelen en nadelen van zwarte en witte kozijnen op een rij.

Voordelen zwarte kozijnen

Zwarte kozijnen zijn de laatste jaren een trend en dat is niet zo gek. Zwart past mooi bij verschillende woonstijlen, zoals de industriële woonstijl of de hotel chique woonstijl.

Dit zijn de voordelen van zwarte kozijnen:

 • Zwart geeft een chique uitstraling aan de ruimte.
 • Door de kozijnen zwart te verven ontstaat er een mooi kader om het raam. Je trekt als het ware de aandacht naar het raam toe. Dit kan heel mooi staan als je bijvoorbeeld uitkijkt op groen, zo is het net of je door een lijst naar buiten kijkt. Het kozijn wordt zo een focuspunt.
 • Zwart geeft een strakke en moderne uitstraling aan een ruimte.
 • Zwart past bij vrijwel elke kleur.
 • Zwart zorgt voor contrast in de ruimte.
 • Als je zwarte kozijnen combineert met witte muren versterk je het contrast nog meer en hierdoor lijkt de kamer ruimtelijker.

Nadelen zwarte kozijnen

Zwarte kozijnen kunnen prachtig in een ruimte staan en een kamer echt verrijken. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan zwarte kozijnen.

 • Zwart absorbeert het binnenvallende licht. Daardoor komt er minder licht de ruimte in en kan een ruimte er donkerder uitzien. Zeker als je meer daglicht in een kamer wilt realiseren dan zijn zwarte kozijnen daarom een minder goede keuze.
 • Daarnaast trekt zwart ook warmte aan. En met de steeds warmere zomers is dit misschien niet iets wat je wilt.
 • Op zwart zie je sneller beschadigingen, stof en ander vuil. Zeker als je voor mat zwarte verf kiest is de kans groot dat je sneller beschadigingen ziet. En als je je snel ergert aan stof en niet elke week wilt schoonmaken zijn zwarte kozijnen misschien niet de meest praktische keuze.
 • Zwart kan hard en kil ogen. Dit is wel afhankelijk van de overige kleuren die je in de ruimte gebruikt en de lichtinval. Soms kan je beter kiezen voor een antraciet of grijstint om het net wat minder kil te laten ogen. Om deze reden zie je bij het buitenschilderwerk relatief vaak grijstinten i.p.v. zwart. Vaak is de dakkapel en gevelbekleding ook in dezelfde kleur afgestemd. Kijk maar eens bij Jansma Burdaard voor inspiratie.
 • Niet alle kleuren raambekleding staan even mooi bij zwarte kozijnen. Kies je voor bijvoorbeeld wit, lichte tinten of houten raambekleding dan kan het contrast groot zijn wat soms minder mooi staat.

Voordelen witte kozijnen

Alhoewel zwarte kozijnen de laatste jaren enorm populair zijn, is wit ook nog altijd in trek. En dat is niet zo gek, want witte kozijnen hebben enorm veel voordelen.

 • Wit is een neutrale kleur die overal mee combineert.
 • Wit reflecteert licht. Wil je meer daglicht in huis? Dan is wit dus een goede keuze.
 • Wit is een rustige kleur die geen aandacht trekt. Wil je juist niet dat de aandacht naar de kozijnen – en naar buiten – wordt getrokken? Dan kan je beter voor witte kozijnen dan voor zwart kiezen.
 • Wit trekt nauwelijks warmte aan en dat is wel zo handig nu het steeds warmer wordt.
 • Op wit zie je minder snel beschadigingen, stof en vuil. En dat is wel zo makkelijk als je geen zin hebt om continue met het huishouden bezig te zijn.
 • Witte kozijnen kunnen met alle kleuren raambekleding gecombineerd worden, zelfs met zwart. Waar zwarte kozijnen met witte raambekleding soms toch wat gek kan ogen, geldt dit in de meeste gevallen niet voor witte kozijnen met zwarte raambekleding. Dit komt omdat de muur vaak ook wit is en dit neutraler staat.
witte kozijnen witte raambekleding

Nadelen witte kozijnen

Witte kozijnen zijn heel neutraal. Dit is een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Als je meer karakter aan je woning wilt geven dan zullen witte kozijnen hier meestal niet aan bijdragen.

Verder zitten er eigenlijk geen nadelen aan witte kozijnen. Het is tijdloos en makkelijk in onderhoud en kan daarnaast met vrijwel elke kleur gecombineerd worden. Dit maakt dat wit nog steeds een hele populaire kleur voor kozijnen is.

Moet je alle kozijnen in de ruimte in dezelfde kleur verven?

Misschien twijfel je nog steeds tussen wit en zwart als kleur voor de kozijnen. Gelukkig hoef je niet te kiezen en kan je ook verschillende kleuren in één ruimte aanbrengen, zolang je het maar niet te bont maakt.

Wij hebben vrijwel overal in huis de kozijnen wit geverfd, om op deze manier een neutrale basis te creëren en tegelijkertijd meer daglicht in huis binnen te laten.

Maar in de woonkamer wilden we graag een chiquere uitstraling. Aan de voorkant van het huis hebben we daarom zwarte shutters. Maar omdat dit erg veel daglicht wegnam hebben we de kozijnen daar juist wit geverfd.

Aan de tuinkant hebben we bewust geen raambekleding voor het raam gehangen, om maximaal zicht op de tuin te hebben. Maar witte kozijnen vind ik aan deze kant wat saai staan. Zwart zorgt voor een chique uitstraling en daarnaast creëer je daarmee meer focus op de tuin.

Daarom hebben wij aan de tuinkant voor zwarte kozijnen gekozen, in tegenstelling tot de voorkant en de rest van het huis.

Je kunt dus best voor verschillende kleuren kozijnen in één ruimte kiezen, maar maak het niet te gek. Liggen de ramen en / of deuren naast elkaar? Kies dan liever wel voor één kleur, anders wordt het heel druk.

Kies je voor (gedeeltelijk) zwarte kozijnen? Zorg dan ook dat er in de rest van de ruimte meer zwart is voor eenheid in het interieur. Verf bijvoorbeeld een binnendeur zwart of kies voor een aantal zwarte meubels en accessoires.

Voor welke kleur kozijnen zou jij kiezen? Voor zwart of wit?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven