9 interieurtips als je je woning wilt verkopen of verhuren
najaarsbloemen

9 interieurtips als je je woning wilt verkopen of verhuren

Wil jij je huis binnenkort verkopen of verhuren? Dan is het slim om eens kritisch te kijken naar de inrichting. Om een huis verkoopklaar te maken is er namelijk meer nodig dan even snel het opruimen en schoonmaken van het huis.

Waar ik als interieurstylist mensen help van een huis een warm thuis te maken, is het juist verstandig om een huis weer terug naar de basis in te richten wanneer je deze wilt verkopen.

In dit artikel heb ik een aantal tips voor je klaarstaan om je huis verkoopklaar in te richten. Aarzel ook niet om een professional, bijvoorbeeld een vastgoedmakelaar in België, om tips te vragen wanneer je wilt verkopen.

Zo maak je je woning verkoopklaar

1. Haal persoonlijke spullen weg

Mooie vakantiefoto’s, bijzondere erfstukken en de favoriete knutselwerkjes van de kinderen maken van een huis een thuis. Maar als je je huis wilt verkopen of verhuren kan je dit beter tijdelijk weghalen.

Dit soort spullen zorgen alleen maar voor onrust en afleiding. Mensen willen blanco naar een nieuw huis kunnen kijken en zich een voorstelling maken hoe zij ooit in dit huis zullen wonen. En dat is lastig als je allerlei persoonlijke spullen ziet van de mensen die er nu wonen.

Ruim zoveel mogelijk van deze persoonlijke spullen op om je huis verkoopklaar te maken. Ook spullen van huisdieren, inclusief het huisdier zelf tijdens bezichtigingen, plaats je uit het zicht.

Ga lekker een rondje met de hond wandelen of breng de kat tijdelijk onder bij familie, want sommige mensen kopen liever geen huis waar de vorige bewoners een huisdier hebben.

2. Verf de muren in een neutrale kleur

Door alle muren in huis in neutrale kleuren te verven laat je het huis er ruimtelijker uitzien. Daarnaast houden veel mensen nou eenmaal niet van kleur en door voor neutrale kleuren te kiezen is de kans groter dat mensen verliefd zullen worden op jouw huis.

Kleuren die voor veel contrast zorgen kan je daarom beter verven in een rustigere tint. Dit hoeft niet perse wit te zijn, als het maar subtiel en onopvallend is.

Toen het huis van mijn moeder verkocht moest worden was dit heel erg lastig. Er was best wat achterstallig onderhoud en we zaten toen midden in een recessie. Het was niet zo gek dat er weinig interesse was in het huis.

Nadat we alle muren in een witte tint hadden geverfd was er direct meer interesse. Mensen konden zich nu voorstellen hoe het huis er als hun toekomstig huis uit zou komen te zien, simpelweg door alle muren in een andere kleur te verven.

In het huis waar we nu wonen zijn alle muren van neutrale tinten juist steeds meer in opvallende kleuren geverfd. Dit vinden we zelf mooi, maar als we ooit willen verhuizen moeten we toch echt met de verfkwast aan de slag.

De neutrale tinten die we eerst hadden, zoals deze olijfgroene kleur, is bijvoorbeeld een stuk neutraler en zo kan je toch nog kleur in je interieur aanbrengen.

studeerkamer neutrale kleuren

3. Zet het niet te vol (less = more)

Je hebt al eerder kunnen lezen dat het slim is zoveel mogelijke persoonlijke spullen weg te halen. Maar dit geldt niet alleen voor persoonlijke spullen, het is sowieso beter niet teveel spullen in huis te hebben.

Hoe minder spullen, hoe ruimtelijker het lijkt. Nu is het ook niet de bedoeling dat je alles weghaalt, maar ga op zoek naar een mooie balans.

Haal bijvoorbeeld zoveel mogelijk spullen weg van het aanrecht. Peper en zout, olijfolie en andere kookspullen bewaar je beter in de keukenkastjes dan op het aanrecht. Zet ook in de badkamer zoveel mogelijk spullen in de kasten in plaats van los op de wastafel.

Zorg ervoor dat er geen losse spullen in de gang slingeren en kijk goed in de slaapkamers en woonkamer welke spullen je kunt opbergen. Sierkussens, kandelaars en speelgoed ruim je bijvoorbeeld beter tijdelijk zoveel mogelijk op.

Zo oogt alles een stuk rustiger en is de kans dat je je woning snel verkoopt of verhuurd een stuk groter. Aarzel ook niet om aan de makelaar of verhuurder, bijvoorbeeld een immokantoor in Antwerpen, advies te vragen over welke spullen je beter weg kunt halen in huis.

4.Richt elke kamer praktisch in

Misschien heb jij een kamer of meerdere kamers in huis die nu geen duidelijke functie hebben. Grote kans dat deze ruimte nu vooral als rommelkamer functioneert.

Ruim in zo’n geval niet alleen de rommel op, maar kies ook voor een duidelijke functie voor de kamer. Zet bijvoorbeeld een (tweedehands) bed in de kamer of maak er een studeerkamer van met een bureau en bureaustoel.

Potentiële kopers kunnen zo beter door de ruimte heen kijken en dit vergroot weer de kans dat zij interesse hebben in jouw woning.

5. Repareer zichtbare beschadigingen en oneffenheden

Beschadigd laminaat, niet geschilderde plinten of behang wat al deels naar beneden komt. Elk huis heeft wel van die klussen die er al jaren zitten en waar nooit wat aan gedaan is.

En je hebt vast ook weleens gehoord dat een huis pas af is als je wilt gaan verhuizen. Dat komt omdat al die lang uitgestelde klussen niet langer kunnen wachten nu je wilt gaan verhuizen. Potentiële kopers knappen hier namelijk op af en daarnaast is je woning ook meer waard als je deze beschadigingen repareert.

Dat is de reden waarom naar jaren uitstellen de meeste mensen dit soort klussen uiteindelijk toch oppakken.

6. Laat zoveel mogelijk licht binnen

Je hebt al kunnen lezen dat een woning ruimtelijker lijkt door zoveel mogelijk spullen weg te halen. Ook door meer daglicht in huis te laten ziet een ruimte er groter uit.

Haal tijdens bezichtigingen en voor het maken van de foto’s dus zoveel mogelijk spullen uit de vensterbank en zorg ervoor dat er zo min mogelijk raambekleding het daglicht blokkeert.

7. Zorg voor planten of bloemen in huis

Is het jou ook weleens opgevallen dat een ruimte er direct gezelliger uitziet als er planten of bloemen in een ruimte staan?

Het is misschien tegenstrijdig omdat je eerder zoveel mogelijk spullen hebt moeten weghalen, maar een bos bloemen op tafel of een paar planten in de woonkamer dragen juist bij aan het verkoopklaar maken van een woning.

Bekijk maar eens een aantal foto’s op Funda. Welk interieur spreekt jou het meest aan? De kans is groot dat dit een huis is met een aantal planten of bloemen.

Maar overdrijf het niet. Een huis vol planten zal juist veel mensen afschrikken en dat is ook weer niet de bedoeling.

herfstbloemen

8. Zorg voor een lekkere geur in huis

Op foto’s merk je hier natuurlijk niks van, maar op de dag van bezichtiging kan een lekkere geur in huis bijdragen aan het verkopen van je huis. Een lekkere geur wekt positieve emoties op en hoe positiever mensen zijn over jouw woning, hoe groter de kans is dat je het huis snel verkoopt.

Zeker als je huisdieren hebt dan is het slim om extra kritisch te kijken (of ruiken) naar de geur in huis.

Het beste kan je voor een neutrale geur kiezen, omdat niet iedereen van dezelfde geuren houdt. Dit zijn een aantal van mijn favoriete geurstokjes voor in huis.

9. Vergeet de tuin niet

Er is genoeg te doen in huis om deze verkoopklaar te maken, maar vergeet ook de tuin niet. Zorg dat deze netjes onderhouden is, want veel mensen knappen af op een overwoekerde tuin.

Heb jij juist een tegeltuin? Zorg dan voor een aantal mooie planten in potten, want groen roept nou eenmaal bij de meeste mensen positieve gevoelens op.

Succes met het verkoopklaar maken van je huis!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven