Heb jij last van trips in je kamerplant? Trips zijn helaas heel moeilijk te bestrijden en ook nog eens schadelijk voor je plant. De trips prikken in de cellen van het blad en zuigen als het ware de plant leeg, waardoor je kamerplant beschadigd. Ook zorgen trips ervoor dat er minder nieuw blad wordt aangemaakt in je kamerplant.
Ik had vorig jaar zomer voor het eerst last van trips in mijn kamerplanten. Eerst in mijn Monstera en vervolgens in een groot deel van mijn andere kamerplanten.
En dit jaar dook trips opnieuw op in al mijn kamerplanten. Niet zo gek, want ik ben er inmiddels achter dat de tuin elk jaar opnieuw vol trips zit. Voorkomen dat deze beestjes mee naar binnen springen is onmogelijk en ik spreek ook steeds meer mensen die last hebben van trips in hun kamerplanten.
In dit artikel deel ik graag mij ervaringen met het bestrijden van trips.
Wat zijn trips?
Trips zijn hele kleine langwerpige beestjes en zijn ook wel bekend als onweers- of donderbeestjes. Trips komt vooral voor bij een lage luchtvochtigheid. Omdat het de afgelopen tijd zo warm is geweest en er heel weinig regen is gevallen klagen veel mensen over overlast van trips.
Trips kunnen niet heel goed vliegen, maar verspreiden zich wel door de lucht van plant naar plant. Trips liften vaak mee op bijvoorbeeld kleding en daardoor verspreiden ze zich snel, zelfs als je kamerplanten isoleert in huis. Ook door het raam, zelfs als je horren hebt, kunnen ze relatief eenvoudig via de lucht naar binnen komen.
Trips leggen eieren die na 8 dagen uitkomen. Deze witte larven ontpoppen na 14 dagen en vanaf dan kan de trips vliegen. De trips verpopt zich onder de grond of in beschutte delen van de plant en is daarom heel moeilijk te bestrijden. Bij mij zitten de trips bijvoorbeeld heel vaak in nieuw blad wat nog opgerold zit.
Wat moet je doen als je trips in je kamerplant hebt?
Als je last hebt van trips in je kamerplant hebt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de plant isoleert. Ook is het belangrijk om goed alle andere kamerplanten op zwarte langwerpige beestjes of witte langwerpige beestjes (de larven) na te kijken.
De kans is namelijk groot dat als je op één kamerplant trips hebt, andere planten ook al besmet zijn.
Daarnaast biedt isoleren geen garantie.
Ik heb een deel van mijn planten geïsoleerd en met succes behandeld. Anderhalve maand later ontdekte ik vervolgens een nieuwe plaag trips op andere planten en kon ik weer opnieuw beginnen.
Dit komt omdat trips makkelijk van buiten naar binnen meeliften dankzij de wind of op kleding. Daarnaast waren de weersomstandigheden deze zomer ideaal voor trips.
Ik heb nu twee jaar last gehad van trips en merk dat isoleren vaak maar heel beperkt werkt. Het is een kwestie van tijd tot de trips zich door heel het huis verspreiden. Toch loont het de moeite dit te proberen, want wie weet lukt het bij jou wel de overlast te beperken.
Trips op de kamerplant is helaas heel moeilijk te bestrijden. Toch is het de moeite waard te proberen de trips te bestrijden. Ik heb al heel veel methodes geprobeerd en zal hier verderop in het artikel meer informatie over delen. Ook kan je proberen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen, omdat trips juist bij een lage luchtvochtigheid goed gedijen.
Daarnaast kan je zo snel mogelijk starten met het bestrijden van trips.
Hoe kan je trips bestrijden?
Trips zijn heel lastig te bestrijden, deels omdat ze in de loop der tijd immuun zijn geworden voor insecticiden. Daarom zullen veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet werken om trips te bestrijden.
Daarnaast zijn trips er goed in zich te verstoppen in de plant, waardoor het lastig is deze te bestrijden. En zoals je al eerder hebt kunnen lezen liften trips graag met je mee. De kans is dus reëel dat, nadat je trips succesvol hebt behandeld, deze opnieuw opduikt bij je kamerplanten.
Ik heb in het verleden trips succesvol besteden in mijn Monstera planten en overige planten, waardoor ik er een maand vanaf was. Maar zoals je eerder hebt kunnen lezen weet trips altijd wel weer manieren te vinden om opnieuw binnen te komen, waardoor de plaag daarna weer opnieuw begint.
De eerste keer heb ik de trips succesvol bestreden met Spruzit-R van Ecostyle door het blad en de stelen hier volledig mee in te spuiten. Ook heb ik de potgrond van alle kamerplanten behandeld met deze aaltjes, om eventuele larven te bestrijden.
Daarnaast heb ik blad wat al flink beschadigd was verwijderd, ook om de kans te verkleinen dat hier nog levende trips op zouden achterblijven. Voor mijn Monstera betekent dit dat hij volledig opnieuw moet groeien. Maar hij heeft een sterk wortelgestel en het eerste blad komt alweer tevoorschijn.
Dit is dus de eerste keer goed gegaan, maar na een maand ontdekte ik opnieuw een tripsplaag op een deel van mijn andere kamerplanten. Ik ben nu toen begonnen met het bestrijden van de trips.
Uiteindelijk ben ik bij dit biologische bestrijdingsmiddel tegen trips terecht gekomen. Dit heb ik bij de tweede plaag succesvol ingezet.
Nu een jaar later heb ik opnieuw trips in mijn planten. Gelukkig heb ik dit heel vroeg kunnen ontdekken, waardoor ik de bestrijding veel eerder kan starten. Hierdoor heeft de trips veel minder schade aan mijn planten toegebracht.
Ik heb opnieuw voor dit biologische bestrijdingsmiddel gekozen, omdat dit succesvol bij mij werkt.
Naast deze middelen worden er meerdere middelen genoemd waarmee je trips kunt bestrijden. Ik heb er hiervan een aantal op een rij gezet.
Koop bij:
Koop bij:
Ook word een combinatie van neemolie en tea tree olie vaak genoemd om de trips op een biologische manier te bestrijden. Ik heb dit vorig jaar ook geprobeerd. Het houdt de invasie van trips onder controle, maar als je niet wekelijks de planten hiermee behandeld dan komt de trips weer terug.
Dus met elke week behandelen werkt dit prima om het onder controle te houden, maar het bestrijdt de trips niet. Daarnaast geeft dit elke keer een enorm plakkerige troep als je je planten ermee inspuit.
In Facebookgroepen wordt ook vaak Edialux genoemd om trips te bestrijden. Dit middel is echter verboden in Nederland. Het is niet voor niks verboden, het schijnt giftig te zijn voor (goede) insecten zoals bijen en ik hoor ook verhalen dat het zelfs voor kinderen en huisdieren schadelijk is. Ook zijn de ervaringen verschillend of dit wel of niet helpt bij het vernietigen van de trips.
Zoals je kunt lezen is het echt heel moeilijk trips in kamerplanten te bestrijden. Ik heb er vorig jaar ook voor gekozen om een aantal flink besmette planten uiteindelijk weg te gooien, om de kans te verkleinen dat ze andere planten besmetten.
Omdat ik er dit jaar veel vroeg bij was heb ik op een paar stekjes na geen planten weggegooid. Toch merk ik dat trips elke keer na een behandeling na één of twee maanden weer opnieuw opduikt. De tuin zit er immers vol mee en hier is het moeilijk te bestrijden.
Daarom kies ik er de laatste maanden voor om trips niet meer met dure middelen te bestrijden, omdat trips toch elke keer opnieuw opduikt. Ik zorg ervoor dat ik mijn planten regelmatig op trips controleer en larven en volwassen trips zoveel mogelijk verwijder. De larven liggen soms op het blad, de volwassen trips kruipen vooral rondom nieuw (nog opgerold) blad.
Bij sommige planten gaat dit goed, maar vooral mijn Monstera’s hebben veel beschadigingen op het nieuwe blad. Ik sluit niet uit dat ik toch weer een keer opnieuw (biologisch) bestrijdingsmiddel probeer als ik er volgend jaar opnieuw last van heb.
Trips is veel erger dan een plaag als rouwvliegjes, die veel minder schadelijk zijn en ook een stuk makkelijker te bestrijden zijn.
Ook in Facebookgroepen zie ik veel mensen die het maar niet lukt de trips volledig te bestrijden en waarbij de trips continue opnieuw opduikt.
Sommige mensen kiezen er uit wanhoop voor alle planten weg te gooien, maar zover ben ik (gelukkig) nog niet.
Hopelijk lukt het je de trips te verjagen of als dat niet lukt, onder controle te houden. Succes!
Liefs, Ilse
Koop bij:
Koop bij:
Koop bij:
Koop bij:
Koop bij:
Deel dit artikel of sla het op: