Mijn ervaringen met trips bestrijden in mijn kamerplanten
trips bestrijden ervaringen

Mijn ervaringen met trips bestrijden in mijn kamerplanten

Heb jij last van trips in je kamerplant? Trips zijn helaas heel moeilijk te bestrijden en ook nog eens schadelijk voor je plant. De trips prikken in de cellen van het blad en zuigen als het ware de plant leeg, waardoor je kamerplant beschadigd. Ook zorgen trips ervoor dat er minder nieuw blad wordt aangemaakt in je kamerplant.

Ik had deze zomer voor het eerst last van trips in mijn kamerplanten. Eerst in mijn Monstera en vervolgens in een groot deel van mijn andere kamerplanten.

In dit artikel deel ik graag mij ervaringen met het bestrijden van trips.

Wat zijn trips?

Trips zijn hele kleine langwerpige beestjes en zijn ook wel bekend als onweers- of donderbeestjes. Trips komt vooral voor bij een lage luchtvochtigheid. Omdat het de afgelopen tijd zo warm is geweest en er heel weinig regen is gevallen klagen veel mensen over overlast van trips.

Trips kunnen niet heel goed vliegen, maar verspreiden zich wel door de lucht van plant naar plant. Trips liften vaak mee op bijvoorbeeld kleding en daardoor verspreiden ze zich snel, zelfs als je kamerplanten isoleert in huis.

Trips leggen eieren die na 8 dagen uitkomen. Deze witte larven ontpoppen na 14 dagen en vanaf dan kan de trips vliegen. De trips verpopt zich onder de grond of in beschutte delen van de plant en is daarom heel moeilijk te bestrijden.

trips in monstera kamerplant

Wat moet je doen als je trips in je kamerplant hebt?

Als je last hebt van trips in je kamerplant hebt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de plant isoleert. Ook is het belangrijk om goed alle andere kamerplanten op zwarte langwerpige beestjes of witte langwerpige beestjes (de larven) na te kijken.

De kans is namelijk groot dat als je op één kamerplant trips hebt, andere planten ook al besmet zijn.

Daarnaast biedt isoleren geen garantie.

Ik heb een deel van mijn planten geïsoleerd en met succes behandeld. Anderhalve maand later ontdekte ik vervolgens een nieuwe plaag trips op andere planten en kon ik weer opnieuw beginnen.

Dit komt omdat trips makkelijk van buiten naar binnen meeliften dankzij de wind of op kleding. Daarnaast waren de weersomstandigheden deze zomer ideaal voor trips.

Trips op de kamerplant is helaas heel moeilijk te bestrijden. Toch is het na isolatie zaak om de planten zo snel mogelijk tegen trips te behandelen.

Ook kan je proberen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen, omdat trips juist bij een lage luchtvochtigheid goed gedijen.

Hoe kan je trips bestrijden?

Trips zijn heel lastig te bestrijden, deels omdat ze in de loop der tijd immuun zijn geworden voor insecticiden. Daarom zullen veel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet werken om trips te bestrijden.

Daarnaast zijn trips er goed in zich te verstoppen in de plant, waardoor het lastig is deze te bestrijden. En zoals je al eerder hebt kunnen lezen liften trips graag met je mee. De kans is dus reëel dat, nadat je trips succesvol hebt behandeld, deze opnieuw opduikt bij je kamerplanten.

Ik heb inmiddels 2 Monstera’s en een Monstera Minima met succes behandeld van trips. Helaas ontdekte ik recent opnieuw een tripsplaag in een groot deel van mijn planten en kon ik dus weer opnieuw beginnen met het bestrijden van de tripsplaag.

De eerste keer heb ik de trips succesvol bestreden met Spruzit-R van Ecostyle door het blad en de stelen hier volledig mee in te spuiten. Ook heb ik de potgrond van alle kamerplanten behandeld met deze aaltjes, om eventuele larven te bestrijden.

Daarnaast heb ik blad wat al flink beschadigd was verwijderd, ook om de kans te verkleinen dat hier nog levende trips op zouden achterblijven. Voor mijn Monstera betekent dit dat hij volledig opnieuw moet groeien. Maar hij heeft een sterk wortelgestel en het eerste blad komt alweer tevoorschijn.

trips bestrijden monstera

Dit is dus de eerste keer goed gegaan, maar na een maand ontdekte ik opnieuw een tripsplaag op een deel van mijn andere kamerplanten. Ik ben nu opnieuw begonnen met het bestrijden van de trips.

Voor een deel van mijn planten, waaronder de Dieffenbachia, heb ik ervoor gekozen deze direct weg te gooien. Dit omdat de trips overal in de plant zit en dus heel moeilijk te bestrijden is. En ik wil voorkomen dat de plaag weer overspringt naar mijn andere planten.

Naast Spruzit-R en aaltjes worden er meerdere middelen genoemd waarmee je trips kunt bestrijden. Ik heb er hiervan een aantal op een rij gezet.

Ook word een combinatie van neemolie en tea tree olie vaak genoemd om de trips op een biologische manier te bestrijden.

In Facebookgroepen wordt ook vaak Edialux genoemd om trips te bestrijden. Dit middel is echter verboden in Nederland, dus daarom heb ik deze niet geprobeerd. Het is niet voor niks verboden, het schijnt giftig te zijn voor (goede) insecten zoals bijen en ik hoor ook verhalen dat het zelfs voor kinderen en huisdieren schadelijk is. Ook zijn de ervaringen verschillend of dit wel of niet helpt bij het vernietigen van de trips.

Zoals je kunt lezen is het echt heel moeilijk trips in kamerplanten te bestrijden. Zelf heb ik al in een deel van mijn planten de trips succesvol bestreden, maar duiken ze vervolgens weer in andere planten op. Helemaal succesvol ben ik dus nog niet.

Ik heb er ook voor gekozen om een aantal flink besmette planten uiteindelijk weg te gooien, om de kans te verkleinen dat ze andere planten besmetten.

Trips is veel erger dan een plaag als rouwvliegjes, die veel minder schadelijk zijn en ook een stuk makkelijker te bestrijden zijn.

Ook in Facebookgroepen zie ik veel mensen die het maar niet lukt de trips volledig te bestrijden en waarbij de trips zelfs voor de derde of vierde keer weer opduikt.

Sommige mensen kiezen er uit wanhoop voor alle planten weg te gooien, maar zover ben ik (gelukkig) nog niet. Ik heb wel een deel van mijn planten weggegooid en zou deze graag weer vervangen, maar omdat ik nog niet volledig van de trips plaag verlost ben moet ik hier nog even mee wachten.

Hopelijk lukt het je de trips te verjagen, succes!

Liefs, Ilse

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Deel dit artikel of sla het op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens:

Winkelwagen
Scroll naar boven

Meld je aan voor de wekelijkse inspiratiemail en ontvang het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Je kunt je altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

Meld je aan voor de wekelijkse inspiratiemail en ontvang het gratis e-book 'in 5 stappen naar een interieur dat bij je past'

Je kunt je altijd weer uitschrijven. Bekijk voor meer informatie de disclaimer en privacy statement.

ronde haard woonkamer