Schilderen op nummer: tips voor beginners en inspiratie voor mooie doeken
schilderen op nummer leuke posters

Schilderen op nummer: tips voor beginners en inspiratie voor mooie doeken

Ben jij op zoek naar informatie en tips voor beginners voor schilderen op nummer? Ik heb onlangs mijn eerste schilderij op nummer voor volwassenen gemaakt en o wat is het leuk.

Als kind schilderde ik ook al regelmatig een schilderij op nummer. Mijn oma was gek op schilderen en dit was mijn manier om een beetje mee te kunnen doen. Een schilderij van mij heeft zo jaren bij haar in de gang gestaan.

Ik beschik niet over haar schildertalent en daarom is schilderen op nummer voor mij ideaal. Er is al voor je uitgetekend waar je moet verven en het is heel ontspannend om te doen. Mijn eerste resultaat is af en het smaakt naar meer!

Ik deelde het resultaat hiervan op Instagram en kreeg er een heleboel vragen over. Daarom heb ik de meest gestelde vragen en antwoorden in dit artikel voor je op een rij gezet.

Waar kan je schilderen op nummer kopen?

Schilderen op nummer is vooral online op diverse plekken te koop. Ik heb een aantal fysieke winkels gevonden waar ze schilderen op nummer verkopen, maar ik vind de keuze hier wel wat tegenvallen.

Zelf vond ik het lastig om een moderne print te vinden die ik ook echt aan de muur zou willen ophangen. Uiteindelijk bleek er bij Etsy volop keuze in mooie prints voor schilderen op nummer te zijn en koos ik voor deze print met schilderen op nummer.

Maar er zijn meer plekken waar je schilderen op nummer voor volwassenen kunt kopen, dit zijn mijn favoriete winkels met directe link naar de schilderijen:

Vooral bij HEMA en Xenos kan je goedkoop schilderen op nummer kopen, maar ik vind deze doeken persoonlijk wel iets minder leuk.

Hoe moeilijk is het om te schilderen op nummer?

Schilderen op nummer is niet heel moeilijk. Je moet er wel geduld voor hebben, want hoe groter het doek en hoe kleiner de vakjes hoe langer het duurt voor het af is.

Er is al precies voor je uitgetekend welke kleur je in welk vakje moet schilderen, dus als je deze instructies volgt kan (bijna) iedereen schilderen.

schilderen op nummer

Als je geen vaste hand hebt dan kan het zijn dat je weleens uitschiet. In principe is dit geen probleem en is schilderen op nummer gewoon heel erg leuk om mee bezig te zijn.

Ik vind het zelf veel leuker om een geschilderd schilderij aan de muur te hangen dan een standaard geprinte posters.

Is schilderen op nummer voor iedereen?

In principe kan iedereen met een beetje geduld en een redelijk vaste hand schilderen. Er zijn speciale pakketten voor volwassenen, maar ook voor kinderen.

Voor ouderen bij wie het zicht misschien wat minder wordt kan een schilderen op nummer doek voor kinderen (met een wat volwassener print) uitkomst bieden, omdat de vakken hierbij wat groter zijn.

Tips voor schilderen op nummer

Ga je voor de eerste keer beginnen met schilderen op nummer? Dan zijn deze tips wat voor jou.

  1. Zorg voor voldoende ruimte op het werkvlak, zodat je het doek goed kunt neerleggen. Hou er ook rekening mee dat het doek niet in één avond klaar is en dat je het doek dus hier een tijdje kunt laten liggen. Eventueel kan je tussentijds, als de verf gedroogd is, het doek wegleggen. In mijn ervaring droogt de verf erg snel.
  2. Zet een bakje met water klaar en wat keukenrol, zodat je de kwast tussentijds kunt schoonmaken.
  3. Zorg voor voldoende licht zodat je het schilderwerk goed kunt zien.
  4. Schilder per nummer. In welke volgorde je dit doet maakt niet zoveel uit. Ik heb adviezen gelezen om van donker naar licht of in aflopende volgorde te schilderen. Dit advies is sowieso al wat tegenstrijdig, maar voor mijn eigen overzicht werkte het het beste om oplopend van 1 naar (in mijn geval) 22 te schilderen.
  5. Ben je een vakje vergeten? Dat is niet erg. Ik heb gewoon tijdens het schilderen de volgorde aangehouden en aan het einde alle vergeten vakjes alsnog geschilderd.
  6. Vooral bij de grotere vakken kan het zijn dat de verf niet in één keer dekt. Laat dit goed drogen en schilder deze vervolgens nog een keer.
  7. Maak de kwasten tussentijds goed schoon.

Ik vind schilderen op nummer ontzettend leuk om te doen! Mijn schilderij is niet perfect, maar wel zelfgemaakt, en daar hou ik van.

Je kunt het schilderij als eyecatcher ophangen aan de muur. Je kunt het schilderij ook combineren met andere wanddecoratie of posters om er een (mini) gallerywall van te maken.

schilderen op nummer moderne print

Zelf heb ik deze strips gebruikt om het schilderij op te hangen aan de muur, zodat ik niet hoef te boren en de muur niet beschadig.

Veel plezier met het schilderen op nummer! Dit is trouwens ook leuk als DIY pakket om cadeau te geven aan een creatieve vriendin, familielid of collega.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven