12 schoonmaakproducten die niet mogen ontbreken in huis
basis benodigdheden schoonmaken huishouden

12 schoonmaakproducten die niet mogen ontbreken in huis

Welke schoonmaakproducten heb je nou eigenlijk echt nodig? Menig keukenkastje of voorraadkast puilt tegenwoordig uit en dat is ook niet zo gek, want voor elk object zijn tientallen verschillende schoonmaakproducten te koop.

Maar heb je ook perse al die verschillende producten nodig? Nou, niet altijd. Met een voorraad aan basis benodigdheden kan je namelijk al 90 % van je huis goed schoonmaken.

Soms is dit niet voldoende en heb je wel een speciaal schoonmaakmiddel nodig, bijvoorbeeld bij hardnekkig vuil of speciale producten.

Bij mij thuis heb ik bijvoorbeeld een composiet aanrechtblad wat heel moeilijk schoon te maken is en snel dof en vlekkerig wordt en daarom gebruik ik hier wel een apart schoonmaakmiddel voor.

Maar in de meeste andere gevallen heb ik voldoende aan een aantal basis schoonmaakmiddelen die ik standaard in huis heb.

Als je net op jezelf gaat wonen of om een andere reden net opnieuw start heb je niet veel nodig en is het echt niet nodig allerlei verschillende producten in huis te halen.

Deze 12 schoonmaakproducten zijn de basis benodigdheden voor in het huishouden en raad ik aan om altijd in huis te hebben.

1. Allesreiniger

Een groot deel van je huis kan je prima met allesreiniger schoonmaken. De naam zegt het eigenlijk al, allesreiniger is geschikt voor (bijna) alles. Je kunt er harde oppervlakken, zoals tafels, kasten, vloeren en glas mee schoonmaken. Gebruik de allesreiniger bijvoorbeeld voor de keuken, badkamer, woonkamer en vloeren.

Zelf gebruik ik de Marcel’s Green Soap allesreiniger. Deze is 100 % natuurlijk en voor 99 % afbreekbaar. Hij werkt goed en ruikt ook nog eens lekker.

2. Microvezel doeken

Goede microvezeldoeken zijn onmisbaar voor het huishouden. Een microvezeldoek houdt namelijk goed vuil vast en je hebt er minder kracht voor nodig, omdat de doeken ook reinigen bij een lage wrijfdruk.

Je kunt er streeploos mee schoonmaken en de doeken gaan erg lang mee.

Officieel heb je ook geen schoonmaakproducten nodig als je een microvezeldoek gebruikt, maar zelf vind ik het hygiënischer om bijvoorbeeld in de wc, badkamer en keuken dit wel te gebruiken. Misschien zit dit in mijn hoofd, maar voor mij voelt dit frisser.

Ik hou wel de microvezeldoeken met schoonmaakmiddel gescheiden van de microvezeldoeken zonder schoonmaakmiddel, dit kan heel makkelijk doordat de doeken verschillende kleuren hebben.

Zelf ben ik heel enthousiast over . Ik gebruik ze ook voor het vingervlekken vrij en streeploos schoon maken van de keukenkastjes en je kunt ze ook gebruiken voor het schoonmaken van de ramen.

De microvezeldoeken van Sorbo zijn een stuk goedkoper, maar je merkt tegelijk dat ze iets minder grondig reinigen en daarom minder geschikt zijn voor moeilijker vuil of oppervlakken.

Ik gebruik deze doeken dan ook vooral voor de gewone schoonmaakklussen in huis, zoals het afnemen van oppervlakken, schoonmaken van de badkamer en het poetsen van deuren, lichtknoppen en plinten.

Naast microvezeldoeken kan je ook oude theedoeken gebruiken voor het droogmaken van het oppervlak. Zo heb je minder microvezeldoeken nodig en dat scheelt in de kosten.

3. Schrob borstel

Sommige plekken zijn wat moeilijk schoon te maken en daarvoor is een microvezeldoek niet voldoende.

Zorg daarom altijd voor schrob borstel om hardnekkig vuil mee aan te pakken. Deze komt bijvoorbeeld goed van pas in de badkamer op lastigere plekken.

Ik gebruik een schrobborstel met handvat, omdat je hiermee extra kracht kunt zetten.

4. Soda

Met soda kan je heel veel schoonmaken in huis. Zelf gebruik ik het bijvoorbeeld voor het schoonmaken van de wasmachine en het reinigen van het afvoerputje.

Je kunt soda voor nog veel meer dingen gebruiken, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van zilveren bestek of zweetlucht uit kleding te verwijderen.

Pas wel op dat je schoonmaak / kristal soda gebruikt, baking soda is namelijk veel minder krachtig en vooral bedoelt om mee te bakken.

5. Groene zeep

Groene zeep is nog zo’n wondermiddel wat ik standaard in huis heb. Ik gebruik het vooral voor het grondig reinigen van de stoffen bank of voor hardnekkig vuil in kleding of vloerkleden.

Je kunt groene zeep ook gebruiken als allesreiniger of voor het schoonmaken van het toilet of de ramen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hiervoor gewoon allesreiniger gebruik, omdat dit net iets makkelijker toepasbaar is.

6. Schuursponzen

Met microvezeldoeken kan je veel schoonmaken, maar soms is een spons wel zo handig. Bijvoorbeeld bij een wat lastiger vlekje heb je net wat meer kracht nodig. En ook voor de afwas gebruik ik sponzen om hardnekkig vuil te verwijderen.

7. Afwasborstel

Een schuurspons is soms wel zo handig, maar voor de meeste afwas is een goede afwasborstel gewoon voldoende.

Tip: Winkel milieubewust en schaf de volgende keer een houten afwasborstel aan.

8. Stofzuiger

Tja, een stofzuiger is nou eenmaal onmisbaar in elk huishouden. Stofzuigers kan je in allerlei soorten kopen, denk bijvoorbeeld aan een steelstofzuiger, een robotstofzuiger en een zakloze stofzuiger.

Zelf hebben wij een stofzuiger met zak van het merk Miele en deze bevalt erg goed.

9. Dweil

Houten vloeren of tegelvloeren maak je grondig schoon met een dweil. Voor dweilen heb je verschillende systemen, de meest bekende zijn van Leifheit en Vileda.

Sinds een klein jaar maak ik onze tegelvloer standaard schoon met een stoomreiniger i.p.v. een dweil. Ik hoef hierbij geen schoonmaakmiddel te gebruiken en veel minder kracht te zetten bij het schoonmaken.

Helaas is een stoomreiniger niet geschikt voor het schoonmaken van een laminaat of houten vloer.

10. Stoffer en blik

Soms valt er iets om, hebben de kinderen eten op de grond geknoeid of is er vuil van buiten naar binnen gewaaid. Om daar nu altijd de stofzuiger bij te pakken is niet zo handig, tenzij je een steelstofzuiger hebt.

Daarom mag een stoffer en blik niet ontbreken tussen de schoonmaakproducten in huis.

11. Stofdoek

Als ik geen tijd heb om alle oppervlakken in huis grondig te reinigen dan vind ik het fijn om er even snel met een statistische stofdoek overheen te gaan.

Zo ziet het er toch direct wat netter uit en dit kost nauwelijks tijd.

Gebruik liever geen Swiffer doekjes, want deze zijn slechts voor eenmalig gebruik. Er zijn genoeg goede alternatieven die veel beter zijn voor het milieu.

12. Plumeau

Voor de moeilijker bereikbaar plekken, zoals de bovenkant van keukenkastjes, lampen of de spinnen die zich verbergen in de hoek bij het plafond is het handig om een plumeau in huis te hebben.

Zo hoef jij geen moeilijke capriolen uit te halen en maak je deze plekken snel en moeiteloos schoon.

Wat mij betreft zijn dit 12 onmisbare schoonmaakproducten voor in huis.

Ontbreekt er wat jou betreft nog iets in dit rijtje? Laat het mij weten en ik vul het lijstje graag aan.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven