8 ideeën voor meer kleur in de tuin met verf
inspiratie verf buiten

8 ideeën voor meer kleur in de tuin met verf

Hou jij van gekleurde muren in huis? Dan vind je het misschien ook wel leuk om meer kleur aan te brengen in de tuin. Dit kan je doen met bloeiende planten, kleurrijke kussens of door een houten meubel of bakstenen muur een ander kleurtje te geven.

In dit artikel heb ik 8 ideeën voor je klaarstaan om met verf meer kleur in de tuin aan te brengen.

Zwart, antraciet en gebroken wit zijn populaire neutrale kleuren voor in de tuin. Mag het van jou iets kleurrijker? Kies dan bijvoorbeeld voor Zweeds rood of Zweeds blauw, zachtgroen of lichtgeel.

Je kunt ook de kleuren afstemmen op het huis. Wij wonen in een nieuwbouwwijk die industrieel is vormgegeven met veel antraciete elementen.

Daarom heb ik er ook voor gekozen een deel van het hout in de tuin antraciet te verven, zodat dit mooi past bij het huis. Op andere plekken in de tuin heb ik voor kleurrijke elementen gekozen, die mooi contrasteren met de antraciet basis.

Zoek jij nog inspiratie hoe je met verf meer kleur kunt aanbrengen in de tuin? Bekijk dan deze ideeën voor meer kleur in de tuin.

Welke verf kies ik?

Voor je aan de slag gaat is het belangrijk dat je de juiste verf uitkiest voor buiten. Je kunt kiezen uit beits en verf in verschillende kleuren voor in de tuin.

Met beits blijven de houtnerven zichtbaar en met verf breng je juist een dekkende laag aan, waardoor je het houtwerk niet meer ziet. Kies sowieso altijd voor een verf die geschikt is voor buiten, omdat verf voor binnen andere bestanddelen bevat.

Zweedse verf wordt steeds populairder voor in de tuin. Deze verf is van zeer hoge kwaliteit en kan, naast de kenmerkende Zweeds rood en geel, in allerlei tinten besteld worden.

De Zweedse verf Moose Färg is een houtverf die duurzaam is geproduceerd en biologisch afbreekbaar is. De verf bevat een zeer minimale hoeveelheid organische oplosmiddelen en geen schadelijke bestanddelen.

Ook is de verf watergedragen en gebaseerd op bewerkte natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie en andere natuurlijke plantaardige oliën. De verf is in Nederland zeker 4 tot 5 jaar onderhoudsvrij, bladdert niet en is hiermee een duurzaam alternatief.

8 x kleur in de tuin met verf

1. Schutting

Heb jij een houten schutting? Dit is de ideale basis om meer kleur aan te brengen in de tuin. Zelf heb ik gekozen voor antraciet, omdat dit mooi bij het huis past. Maar je kunt de schutting natuurlijk in elke gewenste kleur verven.

Je kunt de schutting ook verder opleuken door hier wat plantenbakken aan op te hangen of decoreren met een mooi tuinposters, een spiegel of mooie manden aan de muur.

2. Tuinhuisje

Ook het tuinhuisje ziet er vaak een stuk leuker uit met een laagje verf. Populaire kleuren zijn wit en zwart, maar met een groen of rood tuinhuisje heb jij een opvallende eyecatcher in de tuin.

Is jouw tuinhuisje uit baksteen opgebouwd? Zorg er dan voor dat je de juiste verf kiest, hiervoor is een houtverf namelijk niet geschikt.

moose farg zweeds rood
Foto via Moose Färg kleur Zweeds rood

3. Buitenkeuken / opbergkast

Heb jij een buitenkeuken of opbergkast in de tuin? Laat deze dan opvallen met een bijzonder kleurtje. Onze opbergkast heb ik in eerste instantie groen geverfd.

In combinatie met de terracotta potten en planten ontstaat er zo een mooi kleurrijk geheel.

inrichting buitenkeuken

4. Palletbank

Ook een palletbank kan je in een mooie kleur verven. Verf deze bijvoorbeeld in dezelfde kleur als de muur of kies voor wit of zwart als neutrale basis.

Ik heb in het verleden de pallets gebeitst in dezelfde kleur als de muur, maar eerlijk gezegd is het komend seizoen de hoogste tijd om weer een nieuwe laag verf aan te brengen. Misschien kies ik dan wel voor een zwarte basis om er een stoerder geheel van te maken.

planten onder overkapping ideeen

5. Plantenbakken

Hebben de plantenbakken in jouw tuin allemaal verschillende kleuren en past dit niet bij elkaar? Kies er dan eens voor om een aantal plantenbakken te verven.

Je kunt ze bijvoorbeeld verven in dezelfde kleur als de schutting of het tuinhuisje, zo sluit het mooi aan op de grotere elementen in de tuin.

6. Tuintafel

Het is belangrijk dat je de houten tuintafel regelmatig onderhoud en goed in de olie zet. Doe je dit niet dan zal het hout sneller slijten en minder mooi worden.

Ziet jouw tuintafel er al minder mooi uit? Vervang hem dan niet direct voor een ander, maar knap hem eens op met een nieuwe kleur verf. Je zult zien dat de tuintafel zo nog prima een aantal jaren mee kan.

7. Tuindeur

Ook de tuindeur kan je op laten vallen door deze in een andere kleur te verven.

Heb jij bijvoorbeeld een groene heg met daarnaast een houten tuindeur? Dan is het extra leuk om deze een kleur te geven en zo de aandacht naar deze hoek te trekken.

Kies bijvoorbeeld wit of rood om de tuindeur extra op te laten vallen of kies voor groen om de tuindeur juist weg te laten vallen naast de groene heg.

8. Overkapping

Een houten overkapping kan je meer sfeer geven door deze in een andere kleur te verven. Zeker als je ook een houten vlonder hebt liggen bij de overkapping kan het er saai uitzie.

Door de wanden van de overkapping een andere kleur te verven ziet het er direct anders uit. Ook het plafond van de overkapping kan je een andere kleur geven.

Zelf krijg ik enorm veel zin om met verf in de tuin aan de slag te gaan na het schrijven van dit artikel, maar dat moet nog even wachten tot komend voorjaar.

Wat zou jij willen verven in de tuin?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven