7 handige tips om te stylen met boeken en tijdschriften
boeken stylen interieur

7 handige tips om te stylen met boeken en tijdschriften

Heb jij veel boeken en/of tijdschriften in huis en vind je het lastig deze op een mooie manier te integreren in je interieur? In dit artikel heb ik een aantal ideeën op een rij gezet hoe je boeken en tijdschriften in je interieur kunt stylen.

Zelf ben ik gek op lezen. De meeste boeken lees ik tegenwoordig vanaf de e-reader en daardoor heb ik sinds een jaar of 5 veel minder boeken in huis. Boeken over bijvoorbeeld wonen, planten of psychologie vind ik nog wel leuk om op papier te lezen en daar heb ik dan ook best wat boeken van in huis.

Daarnaast heb ik stapels en stapels tijdschriften in huis. Alhoewel ik ook daar in de afgelopen jaar er flink wat van heb opgeruimd, vind ik het nog steeds leuk om zo nu en dan door oude woontijdschriften te bladeren. Deze zal ik daarom niet snel weggooien.

Ook tijdens interieuradviezen spreek ik regelmatig klanten die stapels en stapels boeken in de woonkamer hebben liggen. In sommige gevallen wel met enige tegenzin: ze lezen graag, maar vinden de boeken wel onrustig staan in de woonkamer.

Dat snap ik, want als je zomaar wat boeken naast elkaar zet kan het heel onrustig ogen. Maar door de boeken slim te stylen ziet het er vaak al een stuk beter uit en ontstaat er meer rust in de ruimte.

Kijk je mee naar deze tips om boeken en tijdschriften te stylen in huis?

1. Kies voor kleurthema’s

De grootste onrust bij een stapel boeken wordt meestal veroorzaakt doordat elke rug een verschillende kleur heeft en er dus heel veel verschillende kleuren bij elkaar staan.

Een stapel boeken kan er hierdoor al snel druk en onrustig uitzien.

Maar door je boeken op kleur te sorteren en bij elkaar te zetten ziet het er meteen een stuk rustiger en netter uit.

Als je heel veel boeken hebt kan je er voor kiezen om per kleur te sorteren. Maar je kunt er ook voor kiezen om met kleurenthema’s te werken. In de studeerkamer heb ik bijvoorbeeld een stapel boeken staan met vooral veel roze en geel tinten, gecombineerd met een aantal rustige kleurtinten.

Je zult zien dat als je boeken op kleur gaat selecteren het direct een stuk rustiger staat.

boeken als decoratie interieur

Het is misschien wat extremer, maar als je de boeken te kleurrijk vindt kan je er ook voor kiezen de boeken met de rug naar de muur te zetten. Zo ziet het er een stuk rustiger uit. Dit idee is helaas wel een stuk minder praktisch, omdat je zo niet kunt zien welk boek waar staat.

Ook ken ik mensen die alle boeken opnieuw kaften in een kleur passend bij de woonstijl. Het kost wat tijd en je moet er maar net zin in hebben, maar hiermee bereik je wel een groot effect.

2. Zet de boeken op grootte

Nog iets wat voor onrust kan zorgen is het verschil in hoogte van de boeken. Als je de boeken kriskras door elkaar zet op verschillende hoogtes ziet dit er heel chaotisch uit.

Door de boeken van hoog naar laag neer te zetten, in verschillende kleurthema’s, creëer je meer eenheid en ziet het er direct rustiger uit.

3. Leg boeken horizontaal neer

Zelf vind ik het leuk om boeken deels horizontaal neer te leggen. Een lange rij met alle boeken naast elkaar ziet er druk en tegelijkertijd ook saai uit. Gek maar waar, door de rij te onderbreken met een stapel horizontale boeken ziet het er vaak mooier uit.

Je kunt de rij beginnen of eindigen met een stapel horizontale boeken, maar je kunt ook in het midden van een (lange) rij deze doorbreken met een stapel horizontale boeken.

4. Maak verschillende stapeltjes

In plaats van alle boeken bij elkaar in één kast te zetten, kan je ook verschillende stapels met boeken en tijdschriften maken. Zo heb ik op diverse plekken in huis een stapeltje tijdschriften liggen. Gewoon, omdat ik dit er gezellig uit vind zien.

Het liefst maak ik gebruik van horizontale stapels, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een aantal boeken bij elkaar neerzetten.

tijdschriften stylen interieur

5. Verzamel series boeken bij elkaar

Het fijne aan een serie boeken – of tijdschriften – is dat zij meestal dezelfde afmeting en type kaft hebben. Door deze series bij elkaar te verzamelen en naast elkaar te zetten creëer je automatisch eenheid en rust.

Zo heb ik van de tijdschriften soort bij soort verzameld. Als grapje heb ik een stapel tijdschriften opgesplitst door er een andere serie tussen te leggen. Dit staat hier mooi omdat deze serie een witte kaft heeft en rust uitstraalt. Kijk dus eens of je een aantal series van boeken of tijdschriften bij elkaar kunt zetten. Zo kan je de boeken mooi in je interieur stylen.

tijdschriften en boeken decoratie opbergen woonkamer

6. Kies voor een mooie boekenstandaard

Heb jij een favoriet boek wat gezien mag worden en welke je graag wilt uitlichten? Kies dan voor een mooie boekenstandaard om dit boek als decoratie in je inrichting te plaatsen.

Je hebt ook speciale koffietafelboeken die juist bedoelt zijn om als eyecatcher op de salontafel of het dressoir getoond te worden.

Extra tip: verberg de boeken voor meer rust

Al deze tips helpen je op weg om boeken een mooi plekje in je interieur te geven. Maar soms kan het nog steeds zo zijn dat de boeken niet matchen met je interieur en dat je hier onrust van ervaart.

Alhoewel het niet goed voor boeken schijnt te zijn om ze achter glas of deuren te zetten, omdat ze dan niet meer kunnen ademen, zal het voor de meeste boeken niet direct heel veel kwaad kunnen. Zelf bewaar ik boeken al jaren op deze manier. Alleen als je echt kostbare en antieke boeken hebt kun je hier misschien beter wat voorzichtiger mee zijn.

Bewaar boeken bijvoorbeeld in een kast of het dressoir in de woonkamer. Ook kan je ervoor kiezen om de boeken in de slaapkamer of studeerkamer te bewaren, zodat ze geen kostbare ruimte in de woonkamer innemen.

Ik bewaar de meeste boeken achter deurtjes, maar mijn favorieten hebben een mooi plekje in ons interieur gekregen.

Heb je echt teveel boeken? Dan is het misschien eens tijd om te ontspullen.

Succes met het stylen van de boeken in je interieur!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven