Welke raambekleding voor hoge ramen? Dit zijn de 6 beste opties
raambekleding ramen tot de grond

Welke raambekleding voor hoge ramen? Dit zijn de 6 beste opties

Steeds meer woningen hebben hoge ramen vanaf de grond. Prachtig om te zien, maar welke raambekleding past eigenlijk bij deze hoge ramen? Gelukkig is er heel veel mogelijk qua raambekleding voor hoge ramen.

Zelf hebben wij in de keuken ook hoge ramen vanaf de grond. En ons huis grenst direct aan de stoep, zonder voortuin, dus voldoende privacy is hierbij wel belangrijk.

In eerste instantie twijfelden wij tussen houten jaloezieën en shutters. Uiteindelijk hebben wij voor shutters gekozen. In dit artikel vertel ik waarom en laat ik meer raamdecoratie voor hoge ramen tot de grond zien.

6 x raamdecoratie voor hoge ramen

1. Shutters

Shutters passen perfect voor hoge ramen. Shutters worden op maat gemaakt en geven een luxe uitstraling aan de ruimte. Daarnaast kan je shutters op verschillende punten verstellen om zo de lichtinval in huis te reguleren.

Shutters kunnen ook (deels) open gezet worden. Daarnaast zijn shutters van zeer goede kwaliteit en gaan ze daarom langdurig mee.

Het nadeel van shutters is wel dat ze t.o.v. andere raamdecoratie vrij prijzig zijn.

De voordelen van de shutters qua luxe uitstraling en vele mogelijkheden om de lichtinval te regelen gaven voor ons de doorslag waarom wij voor shutters hebben gekozen.

Zo hebben we regelmatig de onderkant van de shutters dichtzitten, zodat alleen aan de bovenzijde het licht naar binnen valt.

raamdecoratie ramen tot de grond

2. Jaloezieën

Jaloezieën zijn perfect als raamdecoratie voor hoge ramen. Je kunt jaloezieën op maat laten maken en in allerlei kleuren laten samenstellen. Ook kan je kiezen uit verschillende materialen als hout, bamboe en aluminium en voor een ladderband of ladderkoord.

Jaloezieën bieden voldoende privacy. Ook kan je de lichtinval reguleren. In tegenstelling tot shutters kan dit bij jaloezieën alleen voor het volledige raam en niet in afzonderlijke delen.

Jaloezieën zijn een hele praktische en betaalbare keuze als raambekleding voor hoge ramen. Hou er bij de keuze voor jaloezieën wel rekening mee dat het wat lastiger kan zijn om het raam open te zetten.

3. Inbetweens

Inbetweens zorgen ervoor dat je nog wel naar buiten kunt kijken, maar mensen niet meer naar binnen kunnen kijken. Inbetweens zitten qua dikte tussen vitrage en gordijnen in.

Omdat inbetweens nog wel veel licht binnen laten kan je inbetweens overdag gewoon dicht laten, waardoor je voldoende privacy hebt.

Inbetweens hebben een veel warmere uitstraling dan shutters en jaloezieën. Ook kan de stof de akoestiek in huis verbeteren. En inbetweens kan makkelijk op maat gemaakt worden voor ramen tot de grond.

Toch zijn inbetweens niet altijd een handige keuze. In de keuken is het een minder praktische keuze, omdat de stof hier sneller vies kan worden. Daarnaast houdt het toch best wat licht tegen, waardoor het in een donker huis niet altijd de beste keuze is.

Ook kan je ‘s avonds, wanneer het licht brand, juist wel door inbetweens naar binnen kijken.

Inbetweens zijn daarom vooral geschikt in de zithoek aan de tuinzijde, waarmee je overdag het zonlicht kunt filteren en extra sfeer kunt creëren.

4. Plissé gordijnen

Plissé gordijnen hebben als voordeel dat ze ontzettend veelzijdig zijn. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op: je kunt het volledige raam dichtzetten, alleen de onderkant, alleen de bovenkant of juist het midden tegen inkijk.

Plissé gordijnen zijn in verschillende kleuren en materialen te koop en kunnen op maat gemaakt worden.

Als je voor plissé gordijnen van linnen kiest dan dempt de stof het geluid in huis, waardoor de akoestiek verbeterd.

Plissé gordijnen zijn een minder handige keuze voor hoge ramen met openslaande deuren, omdat je de plissé gordijnen eerst volledig omhoog moet trekken voor je naar buiten kunt.

5. Lamellen

Lamellen zie je tegenwoordig niet zo vaak meer, maar het is wel een praktische keuze voor de hoge ramen. In tegenstelling tot jaloezieën schuif je lamellen naar de zijkant i.p.v. naar boven.

Lamellen hebben ook een flinke upgrade gehad, je kunt ze in allerlei populaire kleuren en stoffen kopen. Zeker als je brede en hoge ramen hebt staan lamellen vaak veel rustiger dan bijvoorbeeld jaloezieën of shutters. Ook gaan plissé gordijnen en jaloezieën vaak tot een maximale breedte, terwijl met lamellen veel meer mogelijk is.

Nog een voordeel is dat je lamellen helemaal naar de zijkant kunt schuiven, waardoor je ze bijvoorbeeld overdag uit het zicht kunt schuiven. Bij plissé gordijnen en jaloezieën blijf je altijd bovenaan het raam een strook zien wanneer je deze omhoog trekt en dit is minder mooi.

6. Gordijnen

Gordijnen passen ook prima voor hoge ramen, maar zijn minder geschikt als je overdag privacy wilt. Bij gordijnen kan je, in tegenstelling tot de eerder genoemde raamdecoratie, namelijk de lichtinval niet reguleren.

Bij gordijnen kies je tussen de gordijnen dicht of open en een tussenweg is er niet echt.

Zeker bij hoge ramen, met veel inkijk, zijn gordijnen dus niet altijd even praktisch.

Maar heb je weinig inkijk, of wil je raambekleding voor hoge ramen aan de tuinzijde, dan zijn gordijnen een prima optie.

Succes met het kiezen van de juiste raamdecoratie.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven